Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mak na wigilie

Grupy

Szukaj w grupach

 

mak na wigilie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-20 12:19:01

Temat: mak na wigilie
Od: "Iwona Malek" <i...@c...at> szukaj wiadomości tego autora

Szukajac ciekawych przepisow na mak wigilijny znalazlam przepis na stronie
Dany, podaje sie go z kluseczkami lub lamancami (przepis rowniez jest). I
tutaj pojawiaja sie moje watpliwosci: w jaki sposob to podawac, lamance
zalac masa makowa, czy mase wlozyc do miseczki i powtykac lamace (jesc jakby
dipa, maczajac lamanca w maku), poradzcie (szczegolnie prosba do Dany), bo
chcialabym zrobic cos innego niz tradycyjna kutia (ja ja lubie ale moj mezus
nie za bardzo)

Kaczucha

a tutaj przepisy ze stronyn
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/ciasta.html#lamance

MAK WIGILIJNY DO KLUSECZEK

1 1/2 szklanki maku, 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 łyżki miodu, po 1
łyżce pokrojonych migdałów, orzechów laskowych, włoskich, fig, suszonych
moreli, smażonej skórki pomarańczowej, opłukanych rodzynek, olejek
migdałowy.
Mak sparzyć wrzątkiem, pozostawić do osączenia na noc, następnie zmielić 3
razy maszynką z gęstym sitem. Wymieszać z bakaliami, można dodać kieliszek
rumu. Podawać z kluseczkami z ciasta pierogowego lub łamańcami.

wg Stefana Kuczyńskiego

KRUCHE ŁAMAŃCE

12 dkg mąki, 6 dkg masła, 3 dkg cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej
śmietany, szczypta soli
Drobno usiekać masło z mąką, dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść
ciasto, owinąć folią , zostawić na godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować
na posypanej mąką stolnicy, pokroić na długie i wąskie paski, układać na
wysmarowanej masłem blaszce, upiec na złoty kolor i podawać do maku.

wg Hanny Szymanderskiej



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-20 18:44:49

Temat: Re: mak na wigilie
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Iwona Malek" <i...@c...at> napisał w wiadomości
news:VSrK7.850858$PV1.17261546@news.chello.at...
> Szukajac ciekawych przepisow na mak wigilijny znalazlam przepis na stronie
> Dany, podaje sie go z kluseczkami lub lamancami (przepis rowniez jest). I
> tutaj pojawiaja sie moje watpliwosci: w jaki sposob to podawac, lamance
> zalac masa makowa, czy mase wlozyc do miseczki i powtykac lamace (jesc
jakby
> dipa, maczajac lamanca w maku), poradzcie

Hejeczka;-)))

Spotkałam się z masą makową i łamańcami powtykanymi w masę, do tego podane
były widelczyki, ale czy tak powinno być to nie mam pojęcia;-))),
niezależnie od podania było pycha;-)))

Pozdrawiam,


Kaliope

--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy to w porzadku? {troszke OT}
wnerwiona kolacja ;-)
przechowywanie parmezanu
Babka makaronowa z jabłkami
ciekawy sposób na śledzie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »