Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!news.chello.at.POSTED!
not-for-mail
From: "Iwona Malek" <i...@c...at>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: mak na wigilie
Lines: 38
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Message-ID: <VSrK7.850858$PV1.17261546@news.chello.at>
Date: Tue, 20 Nov 2001 12:19:01 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.34.155.82
X-Complaints-To: a...@n...chello.at
X-Trace: news.chello.at 1006258741 195.34.155.82 (Tue, 20 Nov 2001 13:19:01 MET)
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Nov 2001 13:19:01 MET
Organization: Customers chello Austria
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82771
Ukryj nagłówki
Szukajac ciekawych przepisow na mak wigilijny znalazlam przepis na stronie
Dany, podaje sie go z kluseczkami lub lamancami (przepis rowniez jest). I
tutaj pojawiaja sie moje watpliwosci: w jaki sposob to podawac, lamance
zalac masa makowa, czy mase wlozyc do miseczki i powtykac lamace (jesc jakby
dipa, maczajac lamanca w maku), poradzcie (szczegolnie prosba do Dany), bo
chcialabym zrobic cos innego niz tradycyjna kutia (ja ja lubie ale moj mezus
nie za bardzo)
Kaczucha
a tutaj przepisy ze stronyn
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/ciasta.html#lamance
MAK WIGILIJNY DO KLUSECZEK
1 1/2 szklanki maku, 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 łyżki miodu, po 1
łyżce pokrojonych migdałów, orzechów laskowych, włoskich, fig, suszonych
moreli, smażonej skórki pomarańczowej, opłukanych rodzynek, olejek
migdałowy.
Mak sparzyć wrzątkiem, pozostawić do osączenia na noc, następnie zmielić 3
razy maszynką z gęstym sitem. Wymieszać z bakaliami, można dodać kieliszek
rumu. Podawać z kluseczkami z ciasta pierogowego lub łamańcami.
wg Stefana Kuczyńskiego
KRUCHE ŁAMAŃCE
12 dkg mąki, 6 dkg masła, 3 dkg cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżka kwaśnej
śmietany, szczypta soli
Drobno usiekać masło z mąką, dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść
ciasto, owinąć folią , zostawić na godzinę w lodówce. Następnie rozwałkować
na posypanej mąką stolnicy, pokroić na długie i wąskie paski, układać na
wysmarowanej masłem blaszce, upiec na złoty kolor i podawać do maku.
wg Hanny Szymanderskiej
|