Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia makowiec drożdzowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

makowiec drożdzowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-05-02 14:36:18

Temat: makowiec drożdzowy
Od: "marek" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
może ktos mi podpowie jak zrobić strucel (makowiec drożdzowy)tak, żeby nie
pękał po bokach...ja próbowałam już róznie i zawsze mam pęknięte z jednej
lub nawet dwóch stron. Dziekuję za ewentualne porady.
Pozdrawiam
Małgosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-05-02 14:47:05

Temat: Re: makowiec drożdzowy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"marek" <m...@i...pl> wrote in message
news:e37qq4$ni2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> może ktos mi podpowie jak zrobić strucel (makowiec drożdzowy)tak, żeby nie
> pękał po bokach...ja próbowałam już róznie i zawsze mam pęknięte z jednej
> lub nawet dwóch stron. Dziekuję za ewentualne porady.
> Pozdrawiam
> Małgosia

Piec w wąskiej firemce a nie na blasze...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-05-02 15:20:32

Temat: Re: makowiec drożdzowy
Od: "ikselka" <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"marek" <m...@i...pl> wrote in message
@atlantis.news.tpi.pl...
> > Witam
> > może ktos mi podpowie jak zrobić strucel (makowiec drożdzowy)tak, żeby nie
> > pękał po bokach...ja próbowałam już róznie i zawsze mam pęknięte z jednej
> > lub nawet dwóch stron.
1. Ciasto musi 2 razy wyrastać - raz samo , drugi raz po nadzianiu -
już w formie .
2. Strucla w foremce ( wąskiej ! ) może sięgać najwyżej do 2/3
wysokosci formy i mieć luz na końcach ok. 1 cm - przed wyrosnięciem
.
3. Masa makowa nie może być zbyt mokra - tworzy się wtedy zbyt dużo
pary wewnątrz ciasta i ciasto od tego pęka . Nalezy podsmażać masę
przed nadzianiem ciasta , aby ją odparować , na koniec smażenia
dodać pianę z białek i wymieszać na gorąco , potem przestudzić i
lekko ciepłąmasą nadziać ciasto . To sprzyja także rośnięciu
ciasta w wewnętrznych warstwach .

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

gołąbki mamowe
Rosół po chińsku
Wędzone banany
Dlaczego ciasto krzywo rosnie?
"Sucha" salatka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »