| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-02 14:36:18
Temat: makowiec drożdzowyWitam
może ktos mi podpowie jak zrobić strucel (makowiec drożdzowy)tak, żeby nie
pękał po bokach...ja próbowałam już róznie i zawsze mam pęknięte z jednej
lub nawet dwóch stron. Dziekuję za ewentualne porady.
Pozdrawiam
Małgosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-02 14:47:05
Temat: Re: makowiec drożdzowy
"marek" <m...@i...pl> wrote in message
news:e37qq4$ni2$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam
> może ktos mi podpowie jak zrobić strucel (makowiec drożdzowy)tak, żeby nie
> pękał po bokach...ja próbowałam już róznie i zawsze mam pęknięte z jednej
> lub nawet dwóch stron. Dziekuję za ewentualne porady.
> Pozdrawiam
> Małgosia
Piec w wąskiej firemce a nie na blasze...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-02 15:20:32
Temat: Re: makowiec drożdzowy
"marek" <m...@i...pl> wrote in message
@atlantis.news.tpi.pl...
> > Witam
> > może ktos mi podpowie jak zrobić strucel (makowiec drożdzowy)tak, żeby nie
> > pękał po bokach...ja próbowałam już róznie i zawsze mam pęknięte z jednej
> > lub nawet dwóch stron.
1. Ciasto musi 2 razy wyrastać - raz samo , drugi raz po nadzianiu -
już w formie .
2. Strucla w foremce ( wąskiej ! ) może sięgać najwyżej do 2/3
wysokosci formy i mieć luz na końcach ok. 1 cm - przed wyrosnięciem
.
3. Masa makowa nie może być zbyt mokra - tworzy się wtedy zbyt dużo
pary wewnątrz ciasta i ciasto od tego pęka . Nalezy podsmażać masę
przed nadzianiem ciasta , aby ją odparować , na koniec smażenia
dodać pianę z białek i wymieszać na gorąco , potem przestudzić i
lekko ciepłąmasą nadziać ciasto . To sprzyja także rośnięciu
ciasta w wewnętrznych warstwach .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |