« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-05 16:09:53
Temat: mieso mieloneOd niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow hmm
mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?
pozdrawiam
agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-05 16:28:03
Temat: Re: mieso mieloneAgata Mryczko <a...@w...pl> napisał(a):
> Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
> miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow hmm
> mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?
>
> pozdrawiam
> agata
a) Mielone można uformować w kulki, kiełbaski, kotlety i poddać obróbce cieplnej:
a1 - gotowane: klopsiki rozmaite z sosami rozmaitymi do makaronu, ryżu, ziemniaków
a2 - smażone na tłuszczu: kotlety, rumsztyki
a3 - na grillu (w piekarniku): kebaby, kofty
b) mielonym można wypełnić rozmaite warzywa: bakłażan, cukinia, papryka (jest
sezon akurat), i zapiec w piekarniku
c) można wyluzować drób z kości i nafaszerować mielonym i upiec
d) Zrobić sos mięsny: po bolońsku, haszu, chili con carne, ...
e) można uformować w duży klops i upiec i zjeść na zimno lub na ciepło
f) ... g) ....
Zmieniaj gatunki mięs, zmieniaj przyprawy, ...
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-05 16:48:17
Temat: Re: mieso mielone
Użytkownik "turecky " <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dfhrmj$i5s$1@inews.gazeta.pl...
> a) Mielone można uformować w kulki, kiełbaski, kotlety i poddać obróbce
cieplnej:
> a1 - gotowane: klopsiki rozmaite z sosami rozmaitymi do makaronu, ryżu,
ziemniaków
> a2 - smażone na tłuszczu: kotlety, rumsztyki
co to jest rumsztyk ? (jestem w miare poczatkujaca i nie wszystkie nazwy sa
mi znane)
> b) mielonym można wypełnić rozmaite warzywa: bakłażan, cukinia, papryka
(jest
> sezon akurat), i zapiec w piekarniku
wiem ze takie rzeczy sa pyszne ale nie mialm okazji jeszcze ani probowac
ani robic hmm chyba pora to zmienic
>
> c) można wyluzować drób z kości i nafaszerować mielonym i upiec
wyluzowac.. to mialo byc latwe (zapomnialm dodac na poczatku;))
>
> d) Zrobić sos mięsny: po bolońsku, haszu, chili con carne, ...
no tak sos miesny gapa ze mnie, ale z tym sobie poradze
>
> Zmieniaj gatunki mięs, zmieniaj przyprawy, ...
najczesciejj wieprzowina bo wolowiny nie lubi moja mama hm jakie jeszce sie
nadaje na mielone a wlasciwie na zmielenie go, kazde? czy tylko wybrane
gatunki?
--
pozdrawiam cieplutko
**agatka**
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-05 18:33:37
Temat: Re: mieso mielone*** Agata Mryczko <a...@w...pl>:
>> Zmieniaj gatunki mięs, zmieniaj przyprawy, ...
> najczesciejj wieprzowina bo wolowiny nie lubi moja mama hm jakie
> jeszce sie nadaje na mielone a wlasciwie na zmielenie go, kazde? czy
> tylko wybrane gatunki?
Praktycznie każde. Np. można zmielić rybę - bardzo dobre są pulpeciki z
ryby w rosołku.
--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-05 20:45:12
Temat: Re: mieso mielone
"Agata Mryczko" <a...@w...pl> wrote in message
news:3f384$431c6caf$540ae472$5327@news.chello.pl...
> Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
> miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow
hmm
> mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?
Witam
Nikt nie wspomnial o pasztetach.
Pozdrawiam
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-05 21:52:48
Temat: Re: mieso mielonemaf <m...@a...alpha.pl> napisał(a):
> Nikt nie wspomnial o pasztetach.
Pasztet z mielonego ???
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-09-05 22:01:05
Temat: Re: mieso mielone
Le lundi 5 septembre 2005 ŕ 23:52:48, dans <dfieng$nsk$1@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :
> maf <m...@a...alpha.pl> napisał(a):
>> Nikt nie wspomnial o pasztetach.
> Pasztet z mielonego ???
A z czego niby ?
Zwcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-09-05 23:10:39
Temat: Re: mieso mielone
"turecky " <t...@g...pl> wrote in message
news:dfieng$nsk$1@inews.gazeta.pl...
> Pasztet z mielonego ???
Skladniki na pasztet sie jakby mieli .
Pozdr
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-09-06 02:28:40
Temat: Re: mieso mielone"Agata Mryczko" <a...@w...pl> wrote in message
news:3f384$431c6caf$540ae472$5327@news.chello.pl...
> Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
> miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow
> hmm
> mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?
-zapiekany "bochenek" mielonego
-mielone (przyprawione musztarda, keczupem, z cebula, bulka tarta) zapiec na
trotownicy jak do ciasta, na to nalozyc ugotowane ziemniaki, zapiec, pod sam
koniec posypac serem zoltym, znow na chwile do piekarnika, podawac z
pokrojonymi
pomodorami i zielona celbuka.
-zapiekanki z makaronem, ryzem
- do spagetti (zmiesac z sosem)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-09-06 03:56:57
Temat: Re: mieso mielone
> > Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do
mielenia
> > miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow
> > hmm
> > mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?
>
A może cepeliny? Albo farsz do krokietów, ja biore pół na pól mieso
(najczęściej drobiowe) z warzywami.
pomysłowość nieograniczona.
Pozdro Jacenty
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |