Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.germany.com!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed01.chello.at!newsf
eed02.chello.at!news.chello.pl.POSTED!not-for-mail
Reply-To: "Agata Mryczko" <a...@w...pl>
From: "Agata Mryczko" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3f384$431c6caf$540ae472$5327@news.chello.pl>
<dfhrmj$i5s$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: mieso mielone
Date: Mon, 5 Sep 2005 18:48:17 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Message-ID: <c82d$431c75af$540ae472$10273@news.chello.pl>
X-Complaints-To: a...@c...pl
Organization: chello.pl
Lines: 41
NNTP-Posting-Host: 84.10.228.114 (84.10.228.114)
NNTP-Posting-Date: Mon, 05 Sep 2005 18:43:27 +0200
X-Trace: 0c82d431c75aff1af41d710273
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247448
Ukryj nagłówki
Użytkownik "turecky " <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dfhrmj$i5s$1@inews.gazeta.pl...
> a) Mielone można uformować w kulki, kiełbaski, kotlety i poddać obróbce
cieplnej:
> a1 - gotowane: klopsiki rozmaite z sosami rozmaitymi do makaronu, ryżu,
ziemniaków
> a2 - smażone na tłuszczu: kotlety, rumsztyki
co to jest rumsztyk ? (jestem w miare poczatkujaca i nie wszystkie nazwy sa
mi znane)
> b) mielonym można wypełnić rozmaite warzywa: bakłażan, cukinia, papryka
(jest
> sezon akurat), i zapiec w piekarniku
wiem ze takie rzeczy sa pyszne ale nie mialm okazji jeszcze ani probowac
ani robic hmm chyba pora to zmienic
>
> c) można wyluzować drób z kości i nafaszerować mielonym i upiec
wyluzowac.. to mialo byc latwe (zapomnialm dodac na poczatku;))
>
> d) Zrobić sos mięsny: po bolońsku, haszu, chili con carne, ...
no tak sos miesny gapa ze mnie, ale z tym sobie poradze
>
> Zmieniaj gatunki mięs, zmieniaj przyprawy, ...
najczesciejj wieprzowina bo wolowiny nie lubi moja mama hm jakie jeszce sie
nadaje na mielone a wlasciwie na zmielenie go, kazde? czy tylko wybrane
gatunki?
--
pozdrawiam cieplutko
**agatka**
|