Data: 2005-09-05 16:48:17
Temat: Re: mieso mielone
Od: "Agata Mryczko" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "turecky " <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dfhrmj$i5s$1@inews.gazeta.pl...
> a) Mielone można uformować w kulki, kiełbaski, kotlety i poddać obróbce
cieplnej:
> a1 - gotowane: klopsiki rozmaite z sosami rozmaitymi do makaronu, ryżu,
ziemniaków
> a2 - smażone na tłuszczu: kotlety, rumsztyki
co to jest rumsztyk ? (jestem w miare poczatkujaca i nie wszystkie nazwy sa
mi znane)
> b) mielonym można wypełnić rozmaite warzywa: bakłażan, cukinia, papryka
(jest
> sezon akurat), i zapiec w piekarniku
wiem ze takie rzeczy sa pyszne ale nie mialm okazji jeszcze ani probowac
ani robic hmm chyba pora to zmienic
>
> c) można wyluzować drób z kości i nafaszerować mielonym i upiec
wyluzowac.. to mialo byc latwe (zapomnialm dodac na poczatku;))
>
> d) Zrobić sos mięsny: po bolońsku, haszu, chili con carne, ...
no tak sos miesny gapa ze mnie, ale z tym sobie poradze
>
> Zmieniaj gatunki mięs, zmieniaj przyprawy, ...
najczesciejj wieprzowina bo wolowiny nie lubi moja mama hm jakie jeszce sie
nadaje na mielone a wlasciwie na zmielenie go, kazde? czy tylko wybrane
gatunki?
--
pozdrawiam cieplutko
**agatka**
|