Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "turecky " <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mieso mielone
Date: Mon, 5 Sep 2005 16:28:03 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 30
Message-ID: <dfhrmj$i5s$1@inews.gazeta.pl>
References: <3f384$431c6caf$540ae472$5327@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.116.100.235
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1125937683 18620 172.20.26.237 (5 Sep 2005 16:28:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Sep 2005 16:28:03 +0000 (UTC)
X-User: turecky
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: 217.116.100.235
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247447
Ukryj nagłówki
Agata Mryczko <a...@w...pl> napisał(a):
> Od niedawna jestem szczesliwa posiadaczka maszynki elekrycznej do mielenia
> miesa i tak sie zastanawiam co oprocz: kotletow mielonych,czy golabkow hmm
> mozna jeszce z takiego miesa wymyslic?
>
> pozdrawiam
> agata
a) Mielone można uformować w kulki, kiełbaski, kotlety i poddać obróbce cieplnej:
a1 - gotowane: klopsiki rozmaite z sosami rozmaitymi do makaronu, ryżu, ziemniaków
a2 - smażone na tłuszczu: kotlety, rumsztyki
a3 - na grillu (w piekarniku): kebaby, kofty
b) mielonym można wypełnić rozmaite warzywa: bakłażan, cukinia, papryka (jest
sezon akurat), i zapiec w piekarniku
c) można wyluzować drób z kości i nafaszerować mielonym i upiec
d) Zrobić sos mięsny: po bolońsku, haszu, chili con carne, ...
e) można uformować w duży klops i upiec i zjeść na zimno lub na ciepło
f) ... g) ....
Zmieniaj gatunki mięs, zmieniaj przyprawy, ...
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|