| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-07-18 16:02:50
Temat: miod w przetworach na zimieTruskawkowe dzemiki juz w piwnicy. Trzeba przderobic wisnie i porzeczki.
I zastanawiam sie nad zastapieniem w czesci/calosci cukru miodem. Dostep do
taniego, tegorocznego, rzepakowego posiadam. Porownujac ceny kg cukru w
Biedronce i litra miodu w zaprzyjaznionej pasiece - prawie nie boli.
I zastanawiam sie na ile przetwory robione na goraco (dzemy) i na pol-goraco
(soki) moga zyskac na ladowaniu do nich w czesci/calosci miodu zamiast
cukru.
Zwlaszcza, ze teoria i praktyka mowi, ze moj 50-cio letni sad rodzi obficie
co dwa lata.
I trafilo na rok, w ktorym obrodzil jak glupi...
sz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-07-18 19:04:20
Temat: Re: miod w przetworach na zimie> Truskawkowe dzemiki juz w piwnicy. Trzeba przderobic wisnie i porzeczki.
>
> I zastanawiam sie nad zastapieniem w czesci/calosci cukru miodem. Dostep do
> taniego, tegorocznego, rzepakowego posiadam. Porownujac ceny kg cukru w
> Biedronce i litra miodu w zaprzyjaznionej pasiece - prawie nie boli.
>
> I zastanawiam sie na ile przetwory robione na goraco (dzemy) i na pol-goraco
> (soki) moga zyskac na ladowaniu do nich w czesci/calosci miodu zamiast
> cukru.
>
> Zwlaszcza, ze teoria i praktyka mowi, ze moj 50-cio letni sad rodzi obficie
> co dwa lata.
>
> I trafilo na rok, w ktorym obrodzil jak glupi...
>
> sz.
>
> Wiesz, ze to moze byc calkiem ciekawe rozwiazanie.Musisz chyba najpierw
sprobowac o ile slodszy od cukru jest ten miod.Ponadto wez pod uwage ze miod
potem gestnieje.Moze sprobuj dodac tylko troche miodu, i tak metoda prob i
bledow dojdziesz do doskonalosci.
Jak juz zrobisz, napisz jak wyszlo.Jestem ciekawa.
pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-07-18 19:27:33
Temat: Re: miod w przetworach na zimieUżytkownik "mistella" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:75c3.000002ca.4880e934@newsgate.onet.pl...
>> Wiesz, ze to moze byc calkiem ciekawe rozwiazanie.Musisz chyba najpierw
> sprobowac o ile slodszy od cukru jest ten miod.Ponadto wez pod uwage ze
> miod
> potem gestnieje.Moze sprobuj dodac tylko troche miodu, i tak metoda prob i
> bledow dojdziesz do doskonalosci.
> Jak juz zrobisz, napisz jak wyszlo.Jestem ciekawa.
Ha, nie tk prosto.
Rok temu mialem na drzewach pietnascie jakblek i dwadziescia trzy sliwki. I
byl to pierwszy rok posiadania starego sadu.
Na sztuki. Owocow.
W tym roku sad pogiello i samych jablek bede mial dwie wywrotki.
A ja chce witamin na zime. I jestem w tej milej sytuacji, ze malo boli
roznica w cenie kilograma cukru i kilograma miodu.
I zastanawiam sie czy i jak to wykorzystac.
sz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-07-18 19:37:18
Temat: Re: miod w przetworach na zimieOn 18 Lip, 18:02, "szomiz" <s...@k...dostawac.reklamy.przez.net>
wrote:
> Truskawkowe dzemiki juz w piwnicy. Trzeba przderobic wisnie i porzeczki.
>
> I zastanawiam sie nad zastapieniem w czesci/calosci cukru miodem. Dostep do
> taniego, tegorocznego, rzepakowego posiadam. Porownujac ceny kg cukru w
> Biedronce i litra miodu w zaprzyjaznionej pasiece - prawie nie boli.
>
> I zastanawiam sie na ile przetwory robione na goraco (dzemy) i na pol-goraco
> (soki) moga zyskac na ladowaniu do nich w czesci/calosci miodu zamiast
> cukru.
>
> Zwlaszcza, ze teoria i praktyka mowi, ze moj 50-cio letni sad rodzi obficie
> co dwa lata.
>
> I trafilo na rok, w ktorym obrodzil jak glupi...
>
> sz.
Miodem można dosładzać kompoty
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-07-18 22:47:40
Temat: Re: miod w przetworach na zimieŚwiadomie, albo i nie mistella napisał(a):
>> I zastanawiam sie na ile przetwory robione na goraco (dzemy) i na pol-goraco
>> (soki) moga zyskac na ladowaniu do nich w czesci/calosci miodu zamiast
>> cukru.
>>
>> Zwlaszcza, ze teoria i praktyka mowi, ze moj 50-cio letni sad rodzi obficie
>> co dwa lata.
>>
>> I trafilo na rok, w ktorym obrodzil jak glupi...
>>
>> sz.
>>
> Wiesz, ze to moze byc calkiem ciekawe rozwiazanie.Musisz chyba najpierw
> sprobowac o ile slodszy od cukru jest ten miod.Ponadto wez pod uwage ze miod
> potem gestnieje.Moze sprobuj dodac tylko troche miodu, i tak metoda prob i
> bledow dojdziesz do doskonalosci.
> Jak juz zrobisz, napisz jak wyszlo.Jestem ciekawa.
Ja bym uważał z tym miodem, jak do wszystkiego będzie dawał to mu się
szybko, bardzo szybko ten smak znudzi.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-07-20 11:58:23
Temat: Re: miod w przetworach na zimieszomiz pisze:
>
> W tym roku sad pogiello i samych jablek bede mial dwie wywrotki.
>
> A ja chce witamin na zime. I jestem w tej milej sytuacji, ze malo boli
> roznica w cenie kilograma cukru i kilograma miodu.
>
> I zastanawiam sie czy i jak to wykorzystac.
>
Po prostu będzisz miał miodowy smak ;)
Z kompotami nie ma problemów. Natomiast przy dżemach musisz wziąść pod
uwagę, to że miód zawiera ok 50% wody.
--
Sławomir Jan Marusiński
Gdańsk. GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-07-20 12:25:51
Temat: Re: miod w przetworach na zimieUżytkownik "Kyllyan" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:g5v991$94f$1@news.onet.pl...
> Z kompotami nie ma problemów. Natomiast przy dżemach musisz wziąść pod
> uwagę, to że miód zawiera ok 50% wody.
Nie cierpie kompotow :/
Ale problem sie odsunal - po papierowki przychodza sasiedzi. A ja
eksploatuje intensywnie malinowy chrusniak.
Wsciekly pies z sokiem z malin robionym z malin a nie z aronii smakuje o
wiele lepiej ;->
sz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |