Strona główna Grupy pl.misc.dieta montignac- głupie pytania

Grupy

Szukaj w grupach

 

montignac- głupie pytania

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-05 08:49:10

Temat: montignac- głupie pytania
Od: "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Być moze są to głupie pytanie, ale mam nadzieję że mimo to
postaracie się mi pomóc:-)

1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
zakresie?

2. Dalej w pełen dezaprobaty sposób pisze że wyliczenia ilości kalorii
są teoretyczne i wyłącznie przybliżone, dobrze, ale czy to samo
nie można powiedzieć o liczeniu IG?

3.Skąd wiadomo któy makaron podlega pastyfikacji? Takich informacji nie
znalazłam na etykietkach

4. Prawdę mówiąc nie bardzo logiczna wydaje mi się teoria liczenia
wypadkowej stężenia cukru, ale ja w ogóle logiczna nie jestem, moze dlatego.
Zgodnie z tym co pisze M. lepiej jest po zjedzeniu czegoś o wysokim IG
zjeść coś jeszcze (o niskim IG) niż nie jeść w ogóle.
Ale dlaczego? Dlaczego w jedną stronę IG się dodaje, a w drugą odejmuje?

To chyba tyle, pozdrawiam
Asia :-)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2002-03-06 09:10:36

Temat: Re: montignac- głupie pytania
Od: leh <l...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> skribis:

>1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
>temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
>Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
>Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
>zakresie?

Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.

>2. Dalej w pełen dezaprobaty sposób pisze że wyliczenia ilości kalorii
>są teoretyczne i wyłącznie przybliżone, dobrze, ale czy to samo
>nie można powiedzieć o liczeniu IG?

Jak to sie nazywa ? Obluda ?



--
Pozdrawiam, Leh
"Dr" Kwasniewski nie jest doktorem
bo nie ma doktoratu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2002-03-06 09:26:17

Temat: Re: montignac- głupie pytania
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "leh" <l...@...pl> napisał w wiadomości
news:peka8uolda2gqeobum5u8tknufqcoa0n5p@4ax.com...
> "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> skribis:
>
> >1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
> >temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> >Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> >Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
> >zakresie?
>
> Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.

Raczej chodzi o nieznajomość fizyki ;-)


--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2002-03-06 09:31:14

Temat: Re: montignac- głupie pytania
Od: "chaciur" <g...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a64n98$bi$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "leh" <l...@...pl> napisał w wiadomości
> news:peka8uolda2gqeobum5u8tknufqcoa0n5p@4ax.com...
> > "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> skribis:
> >
> > >1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
> > >temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> > >Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> > >Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
> > >zakresie?
> >
> > Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.
>
> Raczej chodzi o nieznajomość fizyki ;-)

A ja stawiam na to ze woda nie ma charakterystyki liniowej,
czyli przy roznych tem rozne ciepla

pozdrawiam Chaciur


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2002-03-06 09:59:02

Temat: Re: montignac- głupie pytania
Od: Wojciech Wierba <w...@m...desy.de> szukaj wiadomości tego autora

chaciur wrote:

> > > >1. Cytat "kaloria jest to ilo?ae energii potrzebna do podniesienia
> > > >temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> > > >Prosz?, wyt?umaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> > > >Bo to, ?e o jeden stopie? rozumiem, ale dlaczego tylko w tak w?skim
> > > >zakresie?
> > >
> > > Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.

W definicji jest mowa o 1 gramie wody (destylowanej).
> >
> > Raczej chodzi o nieznajomo?ae fizyki ;-)
>
> A ja stawiam na to ze woda nie ma charakterystyki liniowej,
> czyli przy roznych tem rozne ciepla

Chaciur, poprawkowy z fizyki z zakresu szkoly podstawowej
macie w przyszla sobote :-))).
ROTFL
Oczywiscie mowimy o zakresie, kiedy woda jest woda.
Nie bierzemy pod uwage przypadkow cieczy przechlodzonej,
przegrzanej itp.
Temat OT
Pozdrawiam
Wojtek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2002-03-06 10:04:11

Temat: Re: montignac- głupie pytania
Od: Wojciech Wierba <w...@m...desy.de> szukaj wiadomości tego autora

I jeszcze tylko definicja:
Ilość ciepła potrzebna do podniesienia temperatury 1 grama wody
o 1°C (1 K). Kaloria, jednostka ciepła w układzie CGS, jest obecnie
w dużym stopniu zastępowana dżulem, jednostką ciepła w układzie
SI. 1 kaloria = 4,1868 dżula.
WW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2002-03-06 10:15:52

Temat: Re: montignac- głupie pytania
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "chaciur" <g...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:a64nid$ldh$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:a64n98$bi$...@n...onet.pl...
> >
> > Użytkownik "leh" <l...@...pl> napisał w wiadomości
> > news:peka8uolda2gqeobum5u8tknufqcoa0n5p@4ax.com...
> > > "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> skribis:
> > >
> > > >1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
> > > >temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> > > >Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> > > >Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
> > > >zakresie?
> > >
> > > Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.
> >
> > Raczej chodzi o nieznajomość fizyki ;-)
>
> A ja stawiam na to ze woda nie ma charakterystyki liniowej,
> czyli przy roznych tem rozne ciepla

Oczywiście masz rację, ale w książce dla szerokiej publiczności powinno się
pisać tak jak się uczy niedokładnie dzieci w szkole... ;-)
Formalnie to jest:
Kaloria, cal, pozaukładowa jednostka ciepła. 1 cal = 4,1868 J (tzw. kaloria
międzynarodowa). Ze względów historycznych stosuje się czasem tzw. cal15
(zdefiniowaną poprzez ilość ciepła potrzebną do ogrzania 1g wody o 1°C w
przedziale temperatur od 14,5°C do 15,5°C - jest ona równa 4,1855 J, lub
kalorię termochemiczną równą 4,1840 J.
w/g http://wiem.onet.pl/wiem/006b60.html

--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2002-03-06 10:46:37

Temat: Re: montignac- głupie pytania
Od: "Sylwia Haliżak" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Asia Slocka napisała:
> 1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
> temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
> zakresie?

Dumałam i dumałam nad tym pytaniem wczoraj i doszłam do wnoisku,
być może taką temperaturę ma zwykła zimna woda. Ale doświadczenie,
które przeprowadziłam wykazało, że moja woda prosto z kranu ma 20 stopni,
no chyba, że ryba do mierzenia temperatury kąpieli dziecka już sie zepsuła ;-)))
Stara jest, może ten alkohol z niej wyparował.

> 2. Dalej w pełen dezaprobaty sposób pisze że wyliczenia ilości kalorii
> są teoretyczne i wyłącznie przybliżone

Montignac wyjaśnił bardzo dokładnie dlaczego tak jest.

> dobrze, ale czy to samo
> nie można powiedzieć o liczeniu IG?

Widocznie nie. IG mówi o tym jak wzrasta poziom cukru we krwi po
posiłku, wydaje mi się, że te wartości można w miarę dokładnie zmierzyć.
Ponadto - o ile dobrze zrozumiałam - pojęcie indeksu glikemicznego
nie zostało wymyślone przez Montignaca: "możliwość wpływu każdego
węglowodanu na poziom zawartości cukru we krwi określona jest jego
amplitudą stężenia cukru i mierzona na podstawie indeksu glikemicznego,
który opracowano w roku 1976." (str. 39) A opracowano go zapewne
przy okazji badań nad cukrzycą i bodajże w USA.

> 3.Skąd wiadomo któy makaron podlega pastyfikacji? Takich informacji nie
> znalazłam na etykietkach

Z makaronem rzeczywiście jest problem. W pierwszej fazie stosowaliśmy
tylko ciemny makaron graham. Dopiero w drugiej zaczęliśmy jeść zwykły,
ale gotowany ok 6 min. Natomist Montignac pisze wyraźnie, że spaghetti
jest pastyfikowane, więc mozna je spokojnie jeść, a jak nie masz zaufania do
polskich firm, to kupuj włoskie.

> 4. Prawdę mówiąc nie bardzo logiczna wydaje mi się teoria liczenia
> wypadkowej stężenia cukru, ale ja w ogóle logiczna nie jestem, moze dlatego.
> Zgodnie z tym co pisze M. lepiej jest po zjedzeniu czegoś o wysokim IG
> zjeść coś jeszcze (o niskim IG) niż nie jeść w ogóle.

To jest proste wyliczenie średniej arytmetycznej. Jeśli zjesz frytki (IG=95)
z sałatką z pomidorów (IG=maks 15), to średnie stężenie cukru będzie
się wahało w granicach 55 (w drugiej fazie można zaszaleć ;-)))))
Oczywiście to tylko w przybliżeniu, bo jeśli zjesz frytek z kilograma ziemniaków,
a do tego tylko jednago pomidora, to wypadkowa stężenia cukru we krwi
i tak będzie wysoka. Trzeba dobierać odpowiednie proporcje.

> Ale dlaczego? Dlaczego w jedną stronę IG się dodaje, a w drugą odejmuje?

Tu to ja nie bardzo rozumiem, o którą drugą stronę chodzi :-)

Pozdrawiam
Sylwia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2002-03-06 10:49:26

Temat: Re: montignac- głupie pytania
Od: "chaciur" <g...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Wojciech Wierba <w...@m...desy.de> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@m...desy.de...
> > A ja stawiam na to ze woda nie ma charakterystyki liniowej,
> > czyli przy roznych tem rozne ciepla

> ROTFL

tak Cie latwo rozsmieszyc?
a looknij na to:
The amount of heat energy needed to effect a 1°C temperature increase in 1 gram of
water
varies with temperature (see heat capacity); thus the temperature range over which
the heating takes place must be stated to define the calorie precisely. The 15°
calorie,
or normal calorie, is widely used in chemistry and physics; it is measured by
heating
a 1-gram water sample from 14.5°C to 15.5°C at 1 atmosphere pressure.
The 4° calorie, also called the small calorie or therm, is measured from 3.5°C to
4.5°C

EOT proponuje
pozdrawiam Chaciur


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

montignac
W sieci znalezione
RATUNKU!!!
### OT Hipertroll :-))))
Czy to mozliwe ? i czy dobrze robie ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »