| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-05 08:49:10
Temat: montignac- głupie pytaniaByć moze są to głupie pytanie, ale mam nadzieję że mimo to
postaracie się mi pomóc:-)
1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
zakresie?
2. Dalej w pełen dezaprobaty sposób pisze że wyliczenia ilości kalorii
są teoretyczne i wyłącznie przybliżone, dobrze, ale czy to samo
nie można powiedzieć o liczeniu IG?
3.Skąd wiadomo któy makaron podlega pastyfikacji? Takich informacji nie
znalazłam na etykietkach
4. Prawdę mówiąc nie bardzo logiczna wydaje mi się teoria liczenia
wypadkowej stężenia cukru, ale ja w ogóle logiczna nie jestem, moze dlatego.
Zgodnie z tym co pisze M. lepiej jest po zjedzeniu czegoś o wysokim IG
zjeść coś jeszcze (o niskim IG) niż nie jeść w ogóle.
Ale dlaczego? Dlaczego w jedną stronę IG się dodaje, a w drugą odejmuje?
To chyba tyle, pozdrawiam
Asia :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-03-06 09:10:36
Temat: Re: montignac- głupie pytania"Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> skribis:
>1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
>temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
>Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
>Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
>zakresie?
Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.
>2. Dalej w pełen dezaprobaty sposób pisze że wyliczenia ilości kalorii
>są teoretyczne i wyłącznie przybliżone, dobrze, ale czy to samo
>nie można powiedzieć o liczeniu IG?
Jak to sie nazywa ? Obluda ?
--
Pozdrawiam, Leh
"Dr" Kwasniewski nie jest doktorem
bo nie ma doktoratu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-03-06 09:26:17
Temat: Re: montignac- głupie pytania
Użytkownik "leh" <l...@...pl> napisał w wiadomości
news:peka8uolda2gqeobum5u8tknufqcoa0n5p@4ax.com...
> "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> skribis:
>
> >1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
> >temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> >Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> >Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
> >zakresie?
>
> Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.
Raczej chodzi o nieznajomość fizyki ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-03-06 09:31:14
Temat: Re: montignac- głupie pytania
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a64n98$bi$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "leh" <l...@...pl> napisał w wiadomości
> news:peka8uolda2gqeobum5u8tknufqcoa0n5p@4ax.com...
> > "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> skribis:
> >
> > >1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
> > >temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> > >Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> > >Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
> > >zakresie?
> >
> > Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.
>
> Raczej chodzi o nieznajomość fizyki ;-)
A ja stawiam na to ze woda nie ma charakterystyki liniowej,
czyli przy roznych tem rozne ciepla
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-03-06 09:59:02
Temat: Re: montignac- głupie pytaniachaciur wrote:
> > > >1. Cytat "kaloria jest to ilo?ae energii potrzebna do podniesienia
> > > >temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> > > >Prosz?, wyt?umaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> > > >Bo to, ?e o jeden stopie? rozumiem, ale dlaczego tylko w tak w?skim
> > > >zakresie?
> > >
> > > Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.
W definicji jest mowa o 1 gramie wody (destylowanej).
> >
> > Raczej chodzi o nieznajomo?ae fizyki ;-)
>
> A ja stawiam na to ze woda nie ma charakterystyki liniowej,
> czyli przy roznych tem rozne ciepla
Chaciur, poprawkowy z fizyki z zakresu szkoly podstawowej
macie w przyszla sobote :-))).
ROTFL
Oczywiscie mowimy o zakresie, kiedy woda jest woda.
Nie bierzemy pod uwage przypadkow cieczy przechlodzonej,
przegrzanej itp.
Temat OT
Pozdrawiam
Wojtek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-03-06 10:04:11
Temat: Re: montignac- głupie pytaniaI jeszcze tylko definicja:
Ilość ciepła potrzebna do podniesienia temperatury 1 grama wody
o 1°C (1 K). Kaloria, jednostka ciepła w układzie CGS, jest obecnie
w dużym stopniu zastępowana dżulem, jednostką ciepła w układzie
SI. 1 kaloria = 4,1868 dżula.
WW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2002-03-06 10:15:52
Temat: Re: montignac- głupie pytania
Użytkownik "chaciur" <g...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:a64nid$ldh$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:a64n98$bi$...@n...onet.pl...
> >
> > Użytkownik "leh" <l...@...pl> napisał w wiadomości
> > news:peka8uolda2gqeobum5u8tknufqcoa0n5p@4ax.com...
> > > "Asia Slocka" <a...@p...onet.pl> skribis:
> > >
> > > >1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
> > > >temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> > > >Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> > > >Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
> > > >zakresie?
> > >
> > > Moze chodzi o rozna objetosc wody w roznych temperaturach.
> >
> > Raczej chodzi o nieznajomość fizyki ;-)
>
> A ja stawiam na to ze woda nie ma charakterystyki liniowej,
> czyli przy roznych tem rozne ciepla
Oczywiście masz rację, ale w książce dla szerokiej publiczności powinno się
pisać tak jak się uczy niedokładnie dzieci w szkole... ;-)
Formalnie to jest:
Kaloria, cal, pozaukładowa jednostka ciepła. 1 cal = 4,1868 J (tzw. kaloria
międzynarodowa). Ze względów historycznych stosuje się czasem tzw. cal15
(zdefiniowaną poprzez ilość ciepła potrzebną do ogrzania 1g wody o 1°C w
przedziale temperatur od 14,5°C do 15,5°C - jest ona równa 4,1855 J, lub
kalorię termochemiczną równą 4,1840 J.
w/g http://wiem.onet.pl/wiem/006b60.html
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2002-03-06 10:46:37
Temat: Re: montignac- głupie pytania
Asia Slocka napisała:
> 1. Cytat "kaloria jest to ilość energii potrzebna do podniesienia
> temperatury grama wody z 14 st do 15 stopni C ".
> Proszę, wytłumaczcie, dlaczego z 14-15 a nie np. z 6- 7, czy z 19-20?
> Bo to, że o jeden stopień rozumiem, ale dlaczego tylko w tak wąskim
> zakresie?
Dumałam i dumałam nad tym pytaniem wczoraj i doszłam do wnoisku,
być może taką temperaturę ma zwykła zimna woda. Ale doświadczenie,
które przeprowadziłam wykazało, że moja woda prosto z kranu ma 20 stopni,
no chyba, że ryba do mierzenia temperatury kąpieli dziecka już sie zepsuła ;-)))
Stara jest, może ten alkohol z niej wyparował.
> 2. Dalej w pełen dezaprobaty sposób pisze że wyliczenia ilości kalorii
> są teoretyczne i wyłącznie przybliżone
Montignac wyjaśnił bardzo dokładnie dlaczego tak jest.
> dobrze, ale czy to samo
> nie można powiedzieć o liczeniu IG?
Widocznie nie. IG mówi o tym jak wzrasta poziom cukru we krwi po
posiłku, wydaje mi się, że te wartości można w miarę dokładnie zmierzyć.
Ponadto - o ile dobrze zrozumiałam - pojęcie indeksu glikemicznego
nie zostało wymyślone przez Montignaca: "możliwość wpływu każdego
węglowodanu na poziom zawartości cukru we krwi określona jest jego
amplitudą stężenia cukru i mierzona na podstawie indeksu glikemicznego,
który opracowano w roku 1976." (str. 39) A opracowano go zapewne
przy okazji badań nad cukrzycą i bodajże w USA.
> 3.Skąd wiadomo któy makaron podlega pastyfikacji? Takich informacji nie
> znalazłam na etykietkach
Z makaronem rzeczywiście jest problem. W pierwszej fazie stosowaliśmy
tylko ciemny makaron graham. Dopiero w drugiej zaczęliśmy jeść zwykły,
ale gotowany ok 6 min. Natomist Montignac pisze wyraźnie, że spaghetti
jest pastyfikowane, więc mozna je spokojnie jeść, a jak nie masz zaufania do
polskich firm, to kupuj włoskie.
> 4. Prawdę mówiąc nie bardzo logiczna wydaje mi się teoria liczenia
> wypadkowej stężenia cukru, ale ja w ogóle logiczna nie jestem, moze dlatego.
> Zgodnie z tym co pisze M. lepiej jest po zjedzeniu czegoś o wysokim IG
> zjeść coś jeszcze (o niskim IG) niż nie jeść w ogóle.
To jest proste wyliczenie średniej arytmetycznej. Jeśli zjesz frytki (IG=95)
z sałatką z pomidorów (IG=maks 15), to średnie stężenie cukru będzie
się wahało w granicach 55 (w drugiej fazie można zaszaleć ;-)))))
Oczywiście to tylko w przybliżeniu, bo jeśli zjesz frytek z kilograma ziemniaków,
a do tego tylko jednago pomidora, to wypadkowa stężenia cukru we krwi
i tak będzie wysoka. Trzeba dobierać odpowiednie proporcje.
> Ale dlaczego? Dlaczego w jedną stronę IG się dodaje, a w drugą odejmuje?
Tu to ja nie bardzo rozumiem, o którą drugą stronę chodzi :-)
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2002-03-06 10:49:26
Temat: Re: montignac- głupie pytania
Użytkownik Wojciech Wierba <w...@m...desy.de> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@m...desy.de...
> > A ja stawiam na to ze woda nie ma charakterystyki liniowej,
> > czyli przy roznych tem rozne ciepla
> ROTFL
tak Cie latwo rozsmieszyc?
a looknij na to:
The amount of heat energy needed to effect a 1°C temperature increase in 1 gram of
water
varies with temperature (see heat capacity); thus the temperature range over which
the heating takes place must be stated to define the calorie precisely. The 15°
calorie,
or normal calorie, is widely used in chemistry and physics; it is measured by
heating
a 1-gram water sample from 14.5°C to 15.5°C at 1 atmosphere pressure.
The 4° calorie, also called the small calorie or therm, is measured from 3.5°C to
4.5°C
EOT proponuje
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |