« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-24 16:58:53
Temat: nalesniki !!! (ruskie) - jaka polewa? + ciasto - zeby byly cienkiehej hej
moi drodzy,
zawsze jak robie nalesniki to wychadza ciut za grube niz powinny byc... co
zrobic zeby byly w sam raz? to kwestia ciasta, patelni, ilosci jajek? Jak
cistao za bardzo rozrzedze to mi nalesniki z dziurami wychodza... wiecie co
zrobic?
i tez chcialbym sie was poradzic jaka zrobic polewe do nalesnikow z
nadzieniem ruskim (takim jak o pierogow)...
sciskam
maciejpt
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-24 17:16:26
Temat: Re: nalesniki !!! (ruskie) - jaka polewa? + ciasto - zeby byly cienkie
ciach...
to kwestia ciasta, patelni, ilosci jajek?
ciach...
to kwestia patelni i ciasta.
patelnia najlepiej teflonowa i 2-3 łyżki oleju do ciasta a ciasto powinno
być konsystencji nie wody ani budyniu lecz świeżej śmietany
Pozdrawiam
Artek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-24 18:04:18
Temat: Re: nalesniki !!! (ruskie) - jaka polewa? + ciasto - zeby byly cienkie
ciasto powinno
> być konsystencji nie wody ani budyniu lecz świeżej śmietany
Ja zawsze mieszam mleko z woda i nalesniki wychodza cieniutkie i pyszniutkie
:)
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 12:21:14
Temat: Re: nalesniki !!! (ruskie) - jaka polewa? + ciasto - zeby byly cienkie> hej hej
> moi drodzy,
> zawsze jak robie nalesniki to wychadza ciut za grube niz powinny byc... co
> zrobic zeby byly w sam raz? to kwestia ciasta, patelni, ilosci jajek? Jak
> cistao za bardzo rozrzedze to mi nalesniki z dziurami wychodza... wiecie co
> zrobic?
>
Nie podajesz swojego przepisu, więc........trudno wyczuć, można zamiast
zwykłej wody dodaj wodę sodową. I koniecznie odstaw ciasto, chociaż na pół
godziny.
> i tez chcialbym sie was poradzic jaka zrobic polewe do nalesnikow z
> nadzieniem ruskim (takim jak o pierogow)...
>
Ja do "ruskiego nadzienia" dodaję jeszcze troche kopru siekanego. Robię
naleśniki " na cztery". I takie cztery sztuki na patelnię, wtedy zalewam
śmietana najlepiej 36 % na to sypię parmezan. Lekko zapiekam- smażę, nie wiem,
no powiedzmy poddaję obróbce. I, smacznego. Areta
> sciskam
> maciejpt
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 12:34:57
Temat: Re: nalesniki !!! (ruskie) - jaka polewa? + ciasto - zeby byly cienkieDnia 2004-08-24 19:16, Osobnik znany jako Artek nabazgrał:
>
> to kwestia patelni i ciasta.
> patelnia najlepiej teflonowa i 2-3 łyżki oleju do ciasta a ciasto powinno
> być konsystencji nie wody ani budyniu lecz świeżej śmietany
Ja używam starej, zwykłej patelni kupionej niewiadomo już jak dawno temu:)
A, i rozgrzaną patelnię smaruję kawałkiem słoniny.
Co do konsystencji to się zgadzam, oczywiście ma to byc śmietana lejąca
się a nie taka w której łyżka staje.
pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 13:26:33
Temat: Re: nalesniki !!! (ruskie) - jaka polewa? + ciasto - zeby byly cienkieDziekuje wszystkim,
nalesniki wyszly wysmienite, cieniutkie i chrupiace przy krawedziach...
ciasto bylo mniej wiecej takie:
2 szkalnki maki,
1 szklanka wody lekko gazowanej,
1 szklanka mleka tlustego,
1 jajko XL,
szczypta soli,
odrobina oliwy. Odstawione na pol godziny.
A co do polewy to sprobuje nastepnym razem, zapewne niedlugo ;) Goraco
polecam!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 17:18:42
Temat: Re: nalesniki !!! (ruskie) - jaka polewa? + ciasto - zeby byly cienkie
> Dziekuje wszystkim,
> nalesniki wyszly wysmienite, cieniutkie i chrupiace przy krawedziach...
>
> ciasto bylo mniej wiecej takie:
>
> 2 szkalnki maki,
> 1 szklanka wody lekko gazowanej,
> 1 szklanka mleka tlustego,
> 1 jajko XL,
> szczypta soli,
> odrobina oliwy. Odstawione na pol godziny.
a ja wolę bez wody same mleko mają lepszy smak ( dla mnie) a jajek dale 1
jajko na 1 szklankę mąki
a ciasto najlepiej mixowac nożykami do rozdrabniania wtedy się napowietrza i
grudki szybko giną
Pozdrawiam.
Artek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-25 18:18:26
Temat: Re: nalesniki !!! (ruskie) - jaka polewa? + ciasto - zeby byly cienkiepatelnia tefloowa na to piec kropli oleju.
Ciasto : dwa jajka, troche mleka, maka miksuje. konsystencja... ktos
dobrze napisal...smietany
--
Pozdrawiam Beazuku z Zielonej Góry
...............
www.republika.pl/beazuku
GG 5380907
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |