| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-22 13:33:25
Temat: napoleonkiWitam!
Czy mogę prosić o sprawdzony przepis na krem do napoleonek??
Dawno juz nie robiłam, a stary gdzieś mi sie zawieruszył.
z góry dziękuję :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-22 14:18:18
Temat: Re: napoleonki
> Witam!
>
> Czy mogę prosić o sprawdzony przepis na krem do napoleonek??
> Dawno juz nie robiłam, a stary gdzieś mi sie zawieruszył.
>
> z góry dziękuję :)
>
Witam ;)
Zamieszczę cały przepis, moze komuś się przyda ?
-Sprawdzony
-1 l mleka
-1 szkl cukru
-1 szkl mąki
-1 cukier waniliowy
-kostka masła lub margaryny
-krakersy duża paczka
Masło rozpuścić dodając cukier i cukier waniliowy, mąke rozpuścić w szklance
zimnego mleka reszte zagotować
do gorącego mleka dolać mąkę mieszać na wolnym ogniu,po zagotowaniu odstawić
i dodać rozpuszczone masło,wymieszać
na tacy rozłożyć bawełnianą ściereczkę,na niej krakersy np.3 ciastka na 6
rozlać ostudzoną masę i przykryć ciastkami tak jak pod masą ,ściereczką
formujemy prostokąt i przykrywamy do zastygnięcia najlepiej smakuje na drugi
dzień wierzch można posypać cukrem pudrem .Smacznego!
Można również zrobić podwójną ilość kremu, a jeżli jest problem z
uformowaniem , to zalecam na blaszcze: pergamin i układać ciastka, później
wylać krem i na to jeszcze raz ciacha , brzegi blaszki uformują :)
Pozdrawiam :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 16:13:56
Temat: Re: napoleonki
Użytkownik "Sylvia." <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cstnit$37s$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Witam!
> >
> > Czy mogę prosić o sprawdzony przepis na krem do napoleonek??
> > Dawno juz nie robiłam, a stary gdzieś mi sie zawieruszył.
> >
> > z góry dziękuję :)
> >
>
> Witam ;)
> Zamieszczę cały przepis, moze komuś się przyda ?
> -Sprawdzony
>
> -1 l mleka
> -1 szkl cukru
> -1 szkl mąki
> -1 cukier waniliowy
> -kostka masła lub margaryny
> -krakersy duża paczka
>
> Masło rozpuścić dodając cukier i cukier waniliowy, mąke rozpuścić w
szklance
> zimnego mleka reszte zagotować
> do gorącego mleka dolać mąkę mieszać na wolnym ogniu,po zagotowaniu
odstawić
> i dodać rozpuszczone masło,wymieszać
> na tacy rozłożyć bawełnianą ściereczkę,na niej krakersy np.3 ciastka na 6
> rozlać ostudzoną masę i przykryć ciastkami tak jak pod masą ,ściereczką
> formujemy prostokąt i przykrywamy do zastygnięcia najlepiej smakuje na
drugi
> dzień wierzch można posypać cukrem pudrem .Smacznego!
>
> Można również zrobić podwójną ilość kremu, a jeżli jest problem z
> uformowaniem , to zalecam na blaszcze: pergamin i układać ciastka, później
> wylać krem i na to jeszcze raz ciacha , brzegi blaszki uformują :)
>
> Pozdrawiam :)
>
>
Dziękuję serdecznie :)
Właśnie moja rodzinka zajada się pysznymi napoleonkami, w których skład
wchodzą
blaty - przepis na piwne ciasteczka Kruszyny
krem - u góry
miodzio :))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-23 13:13:35
Temat: Re: napoleonki
>> Zamieszczę cały przepis, moze komuś się przyda ?
>> -Sprawdzony
>>
>> -1 l mleka
>> -1 szkl cukru
>> -1 szkl mąki
>> -1 cukier waniliowy
>> -kostka masła lub margaryny
>> -krakersy duża paczka
>>
>
> Dziękuję serdecznie :)
> Właśnie moja rodzinka zajada się pysznymi napoleonkami, w których skład
> wchodzą
> blaty - przepis na piwne ciasteczka Kruszyny
> krem - u góry
> miodzio :))))
>
A jak z tą szkalanką mąki, nie jest jej za dużo.
Anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-23 13:29:46
Temat: Re: napoleonki
> A jak z tą szkalanką mąki, nie jest jej za dużo.
>
> Anet
>
>
Jest idealnie!
myślę ze jak by było za dużo to konsystencja byłaby kiepska, a tak przepis
jest prosty i efekt super :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |