Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Sylvia." <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: napoleonki
Date: Sat, 22 Jan 2005 15:18:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <cstnit$37s$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cstkjp$dja$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: acw153.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1106403742 3324 83.25.74.153 (22 Jan 2005 14:22:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 22 Jan 2005 14:22:22 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:228694
Ukryj nagłówki
> Witam!
>
> Czy mogę prosić o sprawdzony przepis na krem do napoleonek??
> Dawno juz nie robiłam, a stary gdzieś mi sie zawieruszył.
>
> z góry dziękuję :)
>
Witam ;)
Zamieszczę cały przepis, moze komuś się przyda ?
-Sprawdzony
-1 l mleka
-1 szkl cukru
-1 szkl mąki
-1 cukier waniliowy
-kostka masła lub margaryny
-krakersy duża paczka
Masło rozpuścić dodając cukier i cukier waniliowy, mąke rozpuścić w szklance
zimnego mleka reszte zagotować
do gorącego mleka dolać mąkę mieszać na wolnym ogniu,po zagotowaniu odstawić
i dodać rozpuszczone masło,wymieszać
na tacy rozłożyć bawełnianą ściereczkę,na niej krakersy np.3 ciastka na 6
rozlać ostudzoną masę i przykryć ciastkami tak jak pod masą ,ściereczką
formujemy prostokąt i przykrywamy do zastygnięcia najlepiej smakuje na drugi
dzień wierzch można posypać cukrem pudrem .Smacznego!
Można również zrobić podwójną ilość kremu, a jeżli jest problem z
uformowaniem , to zalecam na blaszcze: pergamin i układać ciastka, później
wylać krem i na to jeszcze raz ciacha , brzegi blaszki uformują :)
Pozdrawiam :)
|