Data: 2005-01-22 16:13:56
Temat: Re: napoleonki
Od: "Kina" <z...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Sylvia." <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cstnit$37s$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Witam!
> >
> > Czy mogę prosić o sprawdzony przepis na krem do napoleonek??
> > Dawno juz nie robiłam, a stary gdzieś mi sie zawieruszył.
> >
> > z góry dziękuję :)
> >
>
> Witam ;)
> Zamieszczę cały przepis, moze komuś się przyda ?
> -Sprawdzony
>
> -1 l mleka
> -1 szkl cukru
> -1 szkl mąki
> -1 cukier waniliowy
> -kostka masła lub margaryny
> -krakersy duża paczka
>
> Masło rozpuścić dodając cukier i cukier waniliowy, mąke rozpuścić w
szklance
> zimnego mleka reszte zagotować
> do gorącego mleka dolać mąkę mieszać na wolnym ogniu,po zagotowaniu
odstawić
> i dodać rozpuszczone masło,wymieszać
> na tacy rozłożyć bawełnianą ściereczkę,na niej krakersy np.3 ciastka na 6
> rozlać ostudzoną masę i przykryć ciastkami tak jak pod masą ,ściereczką
> formujemy prostokąt i przykrywamy do zastygnięcia najlepiej smakuje na
drugi
> dzień wierzch można posypać cukrem pudrem .Smacznego!
>
> Można również zrobić podwójną ilość kremu, a jeżli jest problem z
> uformowaniem , to zalecam na blaszcze: pergamin i układać ciastka, później
> wylać krem i na to jeszcze raz ciacha , brzegi blaszki uformują :)
>
> Pozdrawiam :)
>
>
Dziękuję serdecznie :)
Właśnie moja rodzinka zajada się pysznymi napoleonkami, w których skład
wchodzą
blaty - przepis na piwne ciasteczka Kruszyny
krem - u góry
miodzio :))))
|