« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-17 18:40:09
Temat: obiadowe pytanieHejka,
mam pytanie z gatunku "z pamietnika mlodej kucharki" - moja druga polowa
wyznaje klasyczna zasade, ze obiad to ziemniaki (ryz) + mieso + surowka
(wylacznie z marchewki i jablka). Najczesciej zestaw nie przewiduje sosu
(rozne wariacje zapiekanego i sazonego kurczaka).
I mam problem z pierwszym elementem zestawu - co zrobic, by ziemniaki (ryz)
nie byly takim suchym, samoistnym dodatkiem, do ktorego konsumpcji nie
wiadomo jak sie zabrac? Zwlaszcza, gdy ziemniaki same w sobie sa na
przednowku niemalze bez smaku? Jesli polewac je, posypywac, to czym? Czy np.
warto miec w pogotowiu jakis sos (typu kupny w sloiku, by tylko zmoczyc
ziemniaki?). Jesli zapiekac, to jak? Jesli przechowywac na nastepny dzien
(ziemniaki), to jak je potem reanimowac? (nie chce codziennie odsmazac, w
trosce o watrobe)
Nie ukrywam, ze czas ma tu kolosalne znaczenie, bo o ile mieso (najczesciej
kurczak) i surowka sa do zrobienia w piec minut, ziemniaki potrzebuja min.
30 min.
Dzieki za wszelkie rady,
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-18 15:22:23
Temat: Re: obiadowe pytanie
Goosie wrote:
> I mam problem z pierwszym elementem zestawu - co zrobic, by ziemniaki (ryz)
> nie byly takim suchym, samoistnym dodatkiem, do ktorego konsumpcji nie
> wiadomo jak sie zabrac? Zwlaszcza, gdy ziemniaki same w sobie sa na
> przednowku niemalze bez smaku?
puree ??? ziemniaki pieczone ??? frytki ???
a ryz propnuje ze szpinakiem, swietnie smakuje a robi sie prosto - ryz
gotujesz w bulionie do miekkosci i odparowania calego bulionu (w razie
potrzeby dolewasz), po czym na patelni podsmazasz posolony szpinak z
wycisnietym czosnkiem, dodajesz ryz i smazysz jeszcze chwile, na koniec
wyciskasz do tego cytryne, zeby zlamac mdly smak szpinaku
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-19 09:18:38
Temat: Re: obiadowe pytaniewiku wrote:
> puree ??? ziemniaki pieczone ??? frytki ???
> a ryz propnuje ze szpinakiem, swietnie smakuje a robi sie prosto - ryz
> gotujesz w bulionie do miekkosci i odparowania calego bulionu (w razie
> potrzeby dolewasz), po czym na patelni podsmazasz posolony szpinak z
> wycisnietym czosnkiem, dodajesz ryz i smazysz jeszcze chwile, na koniec
> wyciskasz do tego cytryne, zeby zlamac mdly smak szpinaku
> wiku
>
Witam
Mam prosciutkie pytania:
1) jakie z grubsza maja byc te proporcje szpinaku i ryzu?
2) szpinak mrozony?
3) ile tego czosnku?
Wiem, ze kazdy daje na oko, dostosowujac do swojego smaku, ale prosze
chociaz o orientacyjne ilosc.
Z gory dziekuje
--
pozdrawiam
Xebord
ps: wytnij "ciacha" z emaila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-19 11:01:20
Temat: Re: obiadowe pytanie
Bartosz 'Xebord' Janowski wrote:
> Mam prosciutkie pytania:
> 1) jakie z grubsza maja byc te proporcje szpinaku i ryzu?
tak naprawde to jakie chcesz, ja daje troche wiecej ryzu niz szpinaku -
tak mniej wiecej ryzu - 2/3, szpinaku 1/3
> 2) szpinak mrozony?
moze byc mrozony, moga byc liscie
> 3) ile tego czosnku?
>
niewiele, jeden gora dwa zabki
pozdro
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |