Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not-for-mail
From: "Goosie" <g...@d...astercity.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: obiadowe pytanie
Date: Wed, 17 Mar 2004 19:40:09 +0100
Organization: Aster City Cable
Lines: 22
Message-ID: <c3a61n$1dkn$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.72.0.183
X-Trace: mamut.aster.pl 1079548795 46743 10.72.0.183 (17 Mar 2004 18:39:55 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 Mar 2004 18:39:55 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195454
Ukryj nagłówki
Hejka,
mam pytanie z gatunku "z pamietnika mlodej kucharki" - moja druga polowa
wyznaje klasyczna zasade, ze obiad to ziemniaki (ryz) + mieso + surowka
(wylacznie z marchewki i jablka). Najczesciej zestaw nie przewiduje sosu
(rozne wariacje zapiekanego i sazonego kurczaka).
I mam problem z pierwszym elementem zestawu - co zrobic, by ziemniaki (ryz)
nie byly takim suchym, samoistnym dodatkiem, do ktorego konsumpcji nie
wiadomo jak sie zabrac? Zwlaszcza, gdy ziemniaki same w sobie sa na
przednowku niemalze bez smaku? Jesli polewac je, posypywac, to czym? Czy np.
warto miec w pogotowiu jakis sos (typu kupny w sloiku, by tylko zmoczyc
ziemniaki?). Jesli zapiekac, to jak? Jesli przechowywac na nastepny dzien
(ziemniaki), to jak je potem reanimowac? (nie chce codziennie odsmazac, w
trosce o watrobe)
Nie ukrywam, ze czas ma tu kolosalne znaczenie, bo o ile mieso (najczesciej
kurczak) i surowka sa do zrobienia w piec minut, ziemniaki potrzebuja min.
30 min.
Dzieki za wszelkie rady,
Gosia
|