« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-05 08:50:54
Temat: Odp: oliwa virgin a smazenie
Użytkownik Ana w wiadomości do grupy:
>
> A co powiecie o oleju z pestek winogron?
> AniaK
>
Podobno najzdrowszy ze wszystkich i osobiście ostatnio stosuję go do
wszystkiego (nawet do ciasta bananowego Magdy Basset!).
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-05 11:05:58
Temat: Re: oliwa virgin a smazenieJeśli spróbujesz usmażyć coś na oliwie z pestek winogron, to już
będziesz smażyć tylko tak !
Rzecz jest wspaniała, a lekarze mówią, że ta oliwa zmniejsza ilość
cholesterolu....
Cena : 11 - 19 zł /1 litr ! (zależy gdzie)
Pozdrawiam, Krzysztof
Użytkownik Horrendum <h...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9ad5ul$lv$...@n...tpi.pl...
> W watku ponizej wiele osob twierdzi, ze na oliwie, zwlaszcza extra virgin,
> sie nie powinno smazyc - byc moze prawda, jak chodzi o super wysokie
> temperatury, typowe dla np. woka. Ale pryz europejskiej technice gotowania
i
> z anszymi urzadzeniami podgrzewczymi typu plyta ceramiczna, to nie widze
> najmniejszego argumentu (poza cenowym) dlaczego by nie uzywac oliwy. Toz
> wlochy i wiele innych kultur na tym oparto ........
>
> Zwolennik oliwy do wszystkiego -
>
> H.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-05 20:39:45
Temat: Re: oliwa virgin a smazenieJakos nie tylko przyprawa, przynajmniej wedlug programow kulinarnych, ktore
namietnie ogladam ( Ready, Steady, Cook na przyklad ). Mieso smazone w tym
oleju wcale nie jest gorzkie, przeciwnie, fajnie pachnie i smakuje jeszcze
lepiej. Przynajmniej mi.
Pozdr.,
Danka
<r...@p...onet.pl> schreef in bericht
news:7cf2.00000008.3acbb75a@newsgate.onet.pl...
>
> Olej sezamowy o "przypalonym" smaku to przyprawa!
> dodaje sie go pare kropel po koniec smazenia
> np. chinszczyzny na wooku po to zeby dostac aromat
> przypalonego jadla ale zeby samo jadlo nie bylo
> gorzkie.
>
> pozdr.
> Marek,glodny....
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-08 14:54:48
Temat: Re: oliwa virgin a smazenie==wojmat== wrote:
>
> Horrendum <h...@w...pl> w wiadomości news:9ad5ul$lv$1@news.tpi.pl
> napisał(a):
> > W watku ponizej wiele osob twierdzi, ze na oliwie, zwlaszcza extra virgin,
> > sie nie powinno smazyc - byc moze prawda, jak chodzi o super wysokie
> > temperatury, typowe dla np. woka.
>
> do woka polecam arachidowy
> a smażyć spokojnie można na oliwie "sansa"
>
> wojmat
Co za chujowy jezyk w tych
przepisach kulinarnych...
Co sprubuje sie domyslic
i ugotowac, to tylko w pizde
mac wyrzucic do smietnika....
AB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-09 11:08:22
Temat: Re: oliwa virgin a smazenie (explicit lyrics)
ab <a...@a...ZOO> w wiadomości news:3AD07BB8.1BEA@abSp.ZOO napisał(a):
(...)
> Co za chujowy jezyk w tych
> przepisach kulinarnych...
>
> Co sprubuje sie domyslic
> i ugotowac, to tylko w pizde
> mac wyrzucic do smietnika....
to p****** to całe gotowanie i w********* chleb z wodą
wojmat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-09 11:13:05
Temat: Re: oliwa virgin a smazenie (explicit lyrics)"==wojmat==" <w...@v...pl.spaMdauballet.invalid> wrote in message
news:9as529$eca$1@news.tpi.pl...
> ab <a...@a...ZOO> w wiadomości news:3AD07BB8.1BEA@abSp.ZOO napisał(a):
> (...)
> > Co za chujowy jezyk w tych
> > przepisach kulinarnych...
Khm, khm ^^^^^^^
> > mac wyrzucic do smietnika....
> to p****** to całe gotowanie i w********* chleb z wodą
3xROTFL
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-17 20:24:52
Temat: Re: oliwa virgin a smazenie"Horrendum" <h...@w...pl> wrote:
>W watku ponizej wiele osob twierdzi, ze na oliwie, zwlaszcza extra virgin,
>sie nie powinno smazyc - byc moze prawda, jak chodzi o super wysokie
>temperatury, typowe dla np. woka. Ale pryz europejskiej technice gotowania i
>z anszymi urzadzeniami podgrzewczymi typu plyta ceramiczna, to nie widze
>najmniejszego argumentu (poza cenowym) dlaczego by nie uzywac oliwy. Toz
>wlochy i wiele innych kultur na tym oparto ........
>
Hmmm... Czy to zdrowe czy nie to ja bardzo dzesto uzywam oliwy z oliwek do
smazenia. Glownie ze wzgledu na to, ze po orpstu nie smierdzi a zapach
nawet przypalonego nie wnika we wszystko na dlugi czas, tak jak w wypadku
innych olejow. Staram sie jednak smazyc glownie ne plancie ale to jest
tluszcz, ktory sie niestety nie do wszystkiego nadaje z powodu tego, ze
zastyga po wystygnieciu.
Reasumujac - smaze na oliwie z oliwek extra virgin i zyje. Nie odnotowano
tez jakiegos zauwazalnego nadwatlenia np. mojej watroby czy miesnia
sercowego.
Pozdrawiam,
Lechu
--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | http://www.ii.uj.edu.pl/~lechu
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| ICQ UIN: 59825820
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-17 20:24:53
Temat: Re: oliwa virgin a smazenieab <a...@a...ZOO> wrote:
>
>Co sprubuje sie domyslic
>i ugotowac, to tylko w pizde
>mac wyrzucic do smietnika....
>
No to smacznego
Lechu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |