« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-15 20:26:18
Temat: orchataCzy ktoś wie jak się robi orchatę? Piłam to w meksykańskich lokalikach w
Chicago i nie mogę zapomnieć. Biały, słodki płyn podawany z dużą ilością
lodu. Może mieć coś wspólnego z ryżem. pozdrawiam, jon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-17 11:23:01
Temat: Re: orchata
joanna pol wrote:
>
> Czy ktoś wie jak się robi orchatę? Piłam to w meksykańskich lokalikach w
> Chicago i nie mogę zapomnieć. Biały, słodki płyn podawany z dużą ilością
> lodu. Może mieć coś wspólnego z ryżem. pozdrawiam, jon
Nazwa oryginalna (hiszpanska) - Horchata de Chufa,
choc wywodzi sie ponoc ze starozytnego Egiptu.
Jest to sok wycisniety ze swiezych migdalow, polska nazwa orszada,
ponoc bardzo odzywczy - dla mnie (pilam w Barcelonie ) zbyt mdly,
ale "de gustibus..."
Przepis:
1 kg migdalow,1 kg cukru,5 l wody,laska cynamonu.
Migdaly oplukac w kilku wodach i zostawic zamoczone w wodzie na 12 godz.
Ponownie dobrze plukac i suszyc. Rozbic na paste w mozdzierzu - lub,
co prostsze, zmielic drobno. Do tej pasty dodac laske cynamonu
i zostawic na 2 godz. w chlodnym miejscu.
Dodac cukier i mieszac az do rozpuszczenia.Przetrzec przez metalowe sito
wylozone
plotnem, aby otrzymac mleczny plyn.Podawac dobrze schlodzone, lub
"granizado" -
po polsku to chodzi o cos w rodzaju plynnego lodu,zamrazac mieszajac.
Jak widac bardzo pracochlonne,trzeba by jakies roboty wlaczyc...,
osobiscie nie sprawdzalam ale wyglada wiarygodnie.
Pozdrawiam , Barbara
-
--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-17 12:19:25
Temat: Re: orchata
"B.Z." wrote:
>
> joanna pol wrote:
> >
> > Czy ktoś wie jak się robi orchatę? Piłam to w meksykańskich lokalikach w
> > Chicago i nie mogę zapomnieć. Biały, słodki płyn podawany z dużą ilością
> > lodu. Może mieć coś wspólnego z ryżem. pozdrawiam, jon
> Nazwa oryginalna (hiszpanska) - Horchata de Chufa,
> choc wywodzi sie ponoc ze starozytnego Egiptu.
> Jest to sok wycisniety ze swiezych migdalow, polska nazwa orszada,
> ponoc bardzo odzywczy - dla mnie (pilam w Barcelonie ) zbyt mdly,
> ale "de gustibus..."
> Przepis:
> 1 kg migdalow,1 kg cukru,5 l wody,laska cynamonu.
> Migdaly oplukac w kilku wodach i zostawic zamoczone w wodzie na 12 godz.
> Ponownie dobrze plukac i suszyc. Rozbic na paste w mozdzierzu - lub,
> co prostsze, zmielic drobno. Do tej pasty dodac laske cynamonu
> i zostawic na 2 godz. w chlodnym miejscu.
> Dodac cukier i mieszac az do rozpuszczenia.Przetrzec przez metalowe sito
I tu nie dodalam, ze podczas przecierania przelewa sie woda (5l) B.
> wylozone
> plotnem, aby otrzymac mleczny plyn.Podawac dobrze schlodzone, lub
> "granizado" -
> po polsku to chodzi o cos w rodzaju plynnego lodu,zamrazac mieszajac.
> Jak widac bardzo pracochlonne,trzeba by jakies roboty wlaczyc...,
> osobiscie nie sprawdzalam ale wyglada wiarygodnie.
> Pozdrawiam , Barbara
--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |