Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.webcorp.com.pl!
not-for-mail
From: "B.Z." <b...@c...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: orchata
Date: Mon, 17 Jan 2000 12:23:01 +0100
Organization: Serwis RUBIKON - http://www.rubikon.pl
Lines: 32
Message-ID: <3...@c...com.pl>
References: <KJ4g4.27097$X3.545796@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: barbara.chemnet.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: aquarius.webcorp.com.pl 948108626 13632 195.205.86.36 (17 Jan 2000 11:30:26
GMT)
X-Complaints-To: u...@w...com.pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jan 2000 11:30:26 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.5 [en] (Win95; I)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21315
Ukryj nagłówki
joanna pol wrote:
>
> Czy ktoś wie jak się robi orchatę? Piłam to w meksykańskich lokalikach w
> Chicago i nie mogę zapomnieć. Biały, słodki płyn podawany z dużą ilością
> lodu. Może mieć coś wspólnego z ryżem. pozdrawiam, jon
Nazwa oryginalna (hiszpanska) - Horchata de Chufa,
choc wywodzi sie ponoc ze starozytnego Egiptu.
Jest to sok wycisniety ze swiezych migdalow, polska nazwa orszada,
ponoc bardzo odzywczy - dla mnie (pilam w Barcelonie ) zbyt mdly,
ale "de gustibus..."
Przepis:
1 kg migdalow,1 kg cukru,5 l wody,laska cynamonu.
Migdaly oplukac w kilku wodach i zostawic zamoczone w wodzie na 12 godz.
Ponownie dobrze plukac i suszyc. Rozbic na paste w mozdzierzu - lub,
co prostsze, zmielic drobno. Do tej pasty dodac laske cynamonu
i zostawic na 2 godz. w chlodnym miejscu.
Dodac cukier i mieszac az do rozpuszczenia.Przetrzec przez metalowe sito
wylozone
plotnem, aby otrzymac mleczny plyn.Podawac dobrze schlodzone, lub
"granizado" -
po polsku to chodzi o cos w rodzaju plynnego lodu,zamrazac mieszajac.
Jak widac bardzo pracochlonne,trzeba by jakies roboty wlaczyc...,
osobiscie nie sprawdzalam ale wyglada wiarygodnie.
Pozdrawiam , Barbara
-
--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/
|