« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-16 10:09:00
Temat: (p) 3 wariacje na temat dyniwszystkie propozycje z kuchni Sowy.
1. JESIENNY PLACEK OWOCOWO DYNIOWY.
Kruchy spód.
-1 i 1/2 szklanki mąki razowej pszennej
-1/2 szklanki białej mąki -(można dać po prostu 2 szklanki białej mąki)
-2 żółtka
-pół kostki masła (250gramowej)
-3/4 szkl cukru pudru
-pół cukru waniliowego
1,5-2 łyżki śmietany
-szczypta soli
zagnieść z tego ciasto i schować do lodówki na przynajmniej 1/2 godz.
Potem cienką warstwą wylepić blachę robiąc ok 2 cmbrzeg. Nakłuć widelcem i
podpiec na złoto
Owoce na wierzch:
-ok 6 kwaskowych twardych jabłek
-1/4 dużej dyni
-1 brzoskwinia
-2 gruszki
- 100g rodzynek
-2 łyżki czubate cukru
- łyżka bardzo czubata masła
Owoce i dynie obieramy, usuwamy nasiona siekamy .
Jabłka, gruszki, brzoskwinię w szesnastki, dynię w niezbyt drobna kostkę.
W pojemnym rądlu rozpuszczamy masło z cukrem i kilkoma łyżkami wody, cały
czas mieszamy aż cukier zacznie się wyraźnie karmelizować, wtedy wrzucamy do
tego rodzynki, jabłka i dynę - podsmażamy aż zmiękną - raczej bez przykrycia
aby nie gromadził się sok na dnie, gdy są miękkie wrzucamy brzoskwinię i
gruszkę - delikatnie mieszamy i zestawiamy z ognia.
Masa do środka:
-serek waniliowy (200g)
- budyń waniliowy
-2 białka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka czubata białej mąki
Białka ze szczypta soli ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z serkiem,
dosypać budyń, proszek do pieczenia, mąkę - wymieszać. (można to zrobić
podczas duszenia owoców.
Na podpieczonym spodzie układamy masę serową, na nią owoce, zapiekamy w 200
stC 30 - 40 min.
Następnym razem planuję ten placek tylko z dynią - no może ze 2-3 kwaśne
jabłka do smaku.
2. DYNIA ZAPIEKANA NA SŁODKO
-1/8 dyni
-1/2 szklanki rodzynek
-orzechy włoskie
-napar herbaciany mocny
-2 łyżki rumu
-cynamon, kardamon,cukier lub miód
Zaparzyć pół szklanki mocnej herbaty, odcedzić dodać rum, zalać gorącym
wypłukane rodzynki i niech tak postoją i z pół dnia.
Dynię wypestkować, umyć jej skórkę, podzielić na poręczne kawałki, naciąć na
skos w kostkę.
Powpychać w nacięcia rodzynki, posypać cukrem lub posmarować miodem,
przyprawić, posypać orzechami, skropić pozostałą po rodzynkach herbatą.
Zapiekać na 220st pod przykryciem aż będzie miękkawa.
Dynia nabierze jeszcze ciekawszego smaku, gdy użyje się miodu spadziowego
(to ten brunatny, pachnący syropowopiernikowo)
3. ZUPA KREM DYNIOWO/KABACZKOWO/POMIDOROWA
1 cebula
1 łyżka mąki
1/4 kabaczka (lub sam miąższ z pestkami jeśli z czegoś nam został)
1/8 średniej dyni
ok 6 niedużych mięsistych pomidorów
oliwa z oliwek
wywar z warzyw (albo coś co go zastąpi np. trochę kostki warzywnej)
sól, pieprz biały, trochę pieprzu kajeńskiego lub papryki, ząbek czosnku
cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać do niej łyżkę mąki gdy się
porządnie zeszkli i podsmażać aż mąka zacznie złocić się (najlepiej od razu
robić to w garnku, w którym będziemy zupę gotować).
wrzucić na to posiekany w kostkę kabaczek i dynię, chwilę podsmażać, potem
zalać 2 szklankami rosołu warzywnego dać ząbek czosnku poddusić do
miękkości. W ostatniej chwili wrzucić obrane i posiekane pomidory -
zagotować i zmiksować.
Przyprawić, zagotować i podawać.
Ja tę zupę po zmiksowaniu przecieram jeszcze przez sito, aby pozbyć się
drobnych cząstek pestek z kabaczka - wtedy zupa jest aksamitna.
Podaję ją z grzankami czosnkowymi.
2-4 grzanki smaruję z obu stron cieniutko masłem wymieszanym z 2 ząbkami
czosnku,solą i pieprzem.
Kroję w kosteczkę i podsmażam cały czas mieszając na suchej, teflonowej
patelni aż się zrumienią.
Smacznego życzy
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |