Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pasteryzowanie zup i rosołu

Grupy

Szukaj w grupach

 

pasteryzowanie zup i rosołu

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2005-08-05 08:40:38

Temat: pasteryzowanie zup i rosołu
Od: "Ewusek" <e...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam !
chcialam sie dowiedziec jak pasteryzujecie zupy i rosól.
Ugotowalam rosól i chcialabym go przechowac w małych porcjach - na obiadki
dla dziecka. Do tej pory rosol z mieskiem, makaronem i marchewka zamrażałam
ale teraz nie mam miejsca w zamrażalniku i szukam innego sposobu...
Czy pasteryzujecie rosół z makaronem czy bez ?
Ile czasu trwa proces pasteryzacji rosołu ? wystarczy 15 min ?

Dziekuje i pozdrawiam,
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2005-08-05 09:10:57

Temat: Re: pasteryzowanie zup i rosołu
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewusek" <e...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:dcv8ji$i3k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam !
> chcialam sie dowiedziec jak pasteryzujecie zupy i rosól.
> Ugotowalam rosól i chcialabym go przechowac w małych porcjach - na obiadki
> dla dziecka. Do tej pory rosol z mieskiem, makaronem i marchewka
zamrażałam
> ale teraz nie mam miejsca w zamrażalniku i szukam innego sposobu...
> Czy pasteryzujecie rosół z makaronem czy bez ?
> Ile czasu trwa proces pasteryzacji rosołu ? wystarczy 15 min ?
>


Ewo, ja osobiście nie miałabym odwagi aby podawać dziecku pasteryzowane
zupy, bo obawiałabym się, że mimo wszystko jakies procesy w tej zupie
zachodzą i że mogę narazic dziecko na zatrucie np. jadem kiełbasianym (skoro
zupa z mięsem). Może się mylę, ale zupę z mięsem należałoby trakotwać tak
jak przetwory mięsne czyli pasteryzować 2 albo i 3 razy każdorazowo robiąc
dobę przerwy.
Ja wiem, że gotowanie małych porcji dla dziecka może byc uciązliwe, ale
skoro nie masz możliwości przechowywania zamrozonych porcji to chyba
zdrowiej i bezpieczniej byłoby zrezygnować z konserwowania tej żywności.

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-08-05 11:41:39

Temat: Re: pasteryzowanie zup i rosołu
Od: "ad" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja wiem, że gotowanie małych porcji dla dziecka może byc uciązliwe, ale
> skoro nie masz możliwości przechowywania zamrozonych porcji to chyba
> zdrowiej i bezpieczniej byłoby zrezygnować z konserwowania tej żywności.
>
> pozdrawiam
> Basia

Basiu,
jak dlugo mozna przechowywac "zupki" ?
opakowanie moze byc plastikowe?
nie traci na wartosci?

Darek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-08-05 12:22:01

Temat: Re: pasteryzowanie zup i rosołu
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Basiu,
> jak dlugo mozna przechowywac "zupki" ?
> opakowanie moze byc plastikowe?
> nie traci na wartosci?
>

pytasz o mrożenie?
Ja dla swoich dzieci jak byly w wieku miksowanych zupek dzieliłam porcje do
kubeczków po jogurtach a potem kupiłam w hurtowni opakowań jednorazowych
plastikowe filiżanki do kawy i w nich mroziłam zupki (kubeczki wkladałam do
woreczków śniadaniowych).
Jak długo przechowywać... nie wiem;-) W ciągu miesiąca je zużywałam, ale na
pewno można dłużej.
Co do utraty wartości... to, co było "ulotne" to już w czasie gotowania
zupki uciekło a tej reszcie która została mrożenie na pewno nie zaszkodzi.

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

archiwum, nieco OT
jaka maszynka do mielenia mięsa
Co zrobic z kabaczka ?
Jogurt naturalny - wasze typy
Trochę mi smaku narobiła...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Jakie jabłka to racuchów
Fenkuł
Kaczka pieczona rozpływająca się w ustach - po ikselsku :-)
Puree grochu i jabłek - do golonki (przypomnienie).
Sola pod beszamelem.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X