Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia peklowana szynka- jak dłudo sparzyć?

Grupy

Szukaj w grupach

 

peklowana szynka- jak dłudo sparzyć?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-16 15:37:37

Temat: peklowana szynka- jak dłudo sparzyć?
Od: "Przyklejka" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam peklowaną szynkę i muszę ją sparzyć. Mam pytanie , Jeśli szynka waży
2,4 kg to jak długo mam ją parzyć i co zrobić żeby była miękka i soczysta.
Kiedyś parzyłam tyle co waga szynki i była troszke za twarda

--
Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-16 19:04:27

Temat: Re: peklowana szynka- jak dłudo sparzyć?
Od: "jozef telecki" <m...@i...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

szynke gotuje sie w temperaturze wrzenia przez ok.15 min,a nastepnie obniza
temperature do ok 80-82st C i utrzymuje ja do ugotowania szynki i
osiagniecia 68 stC wewnatrz szynki.Orientacyjny czas gotowania wynosi ok 50
min na 1 kg szynki.Do czasu gotowania wlicza sie czas gotowania w
temperaturze wrzenia.

Użytkownik "Przyklejka" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b7jtc6$j7r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mam peklowaną szynkę i muszę ją sparzyć. Mam pytanie , Jeśli szynka waży
> 2,4 kg to jak długo mam ją parzyć i co zrobić żeby była miękka i soczysta.
> Kiedyś parzyłam tyle co waga szynki i była troszke za twarda
>
> --
> Kasia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-17 11:01:19

Temat: Re: peklowana szynka- jak dłudo sparzyć?
Od: "Przyklejka" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "jozef telecki" <m...@i...com.pl> napisał

> szynke gotuje sie w temperaturze wrzenia przez ok.15 min,a nastepnie
obniza
> temperature do ok 80-82st C i utrzymuje ja do ugotowania szynki i
> osiagniecia 68 stC wewnatrz szynki.Orientacyjny czas gotowania wynosi ok
50
> min na 1 kg szynki.>

Dzięki wielkie za dokładny opis .
Niestety nie dysponuje termometrem , aby sprawdzić temp w środku szynki.
Zrobiłam tak. Zagotowałam wode , wrzuciłam do niej szynke, poczekałam
chwilke ok. 5 minut, aby się pogotowała. Następnie przykręciłam gaz i lekko
, od czasu do czasu bulgotało pod przykryciem. Parzyłam dość długo 3
godziny- szynka miała 2,4 kg. Po parzeniu nie wyjmowałam szynki z wody
około 2,5 godziny. Po tym czasie szynka do lodówki. dzisiaj sprawdzałam jak
wyszła i jestem mile zaskoczona. Jest mięciutka i soczysta.

--
Kasia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Promocyjny łosoś- do Waldka i nie tylko
Wielkanocne przysmaki
Ile żelatyny
Karkowinka
sos pomarańczowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »