| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-16 15:37:37
Temat: peklowana szynka- jak dłudo sparzyć?Mam peklowaną szynkę i muszę ją sparzyć. Mam pytanie , Jeśli szynka waży
2,4 kg to jak długo mam ją parzyć i co zrobić żeby była miękka i soczysta.
Kiedyś parzyłam tyle co waga szynki i była troszke za twarda
--
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-16 19:04:27
Temat: Re: peklowana szynka- jak dłudo sparzyć?szynke gotuje sie w temperaturze wrzenia przez ok.15 min,a nastepnie obniza
temperature do ok 80-82st C i utrzymuje ja do ugotowania szynki i
osiagniecia 68 stC wewnatrz szynki.Orientacyjny czas gotowania wynosi ok 50
min na 1 kg szynki.Do czasu gotowania wlicza sie czas gotowania w
temperaturze wrzenia.
Użytkownik "Przyklejka" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b7jtc6$j7r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mam peklowaną szynkę i muszę ją sparzyć. Mam pytanie , Jeśli szynka waży
> 2,4 kg to jak długo mam ją parzyć i co zrobić żeby była miękka i soczysta.
> Kiedyś parzyłam tyle co waga szynki i była troszke za twarda
>
> --
> Kasia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-17 11:01:19
Temat: Re: peklowana szynka- jak dłudo sparzyć?
Użytkownik "jozef telecki" <m...@i...com.pl> napisał
> szynke gotuje sie w temperaturze wrzenia przez ok.15 min,a nastepnie
obniza
> temperature do ok 80-82st C i utrzymuje ja do ugotowania szynki i
> osiagniecia 68 stC wewnatrz szynki.Orientacyjny czas gotowania wynosi ok
50
> min na 1 kg szynki.>
Dzięki wielkie za dokładny opis .
Niestety nie dysponuje termometrem , aby sprawdzić temp w środku szynki.
Zrobiłam tak. Zagotowałam wode , wrzuciłam do niej szynke, poczekałam
chwilke ok. 5 minut, aby się pogotowała. Następnie przykręciłam gaz i lekko
, od czasu do czasu bulgotało pod przykryciem. Parzyłam dość długo 3
godziny- szynka miała 2,4 kg. Po parzeniu nie wyjmowałam szynki z wody
około 2,5 godziny. Po tym czasie szynka do lodówki. dzisiaj sprawdzałam jak
wyszła i jestem mile zaskoczona. Jest mięciutka i soczysta.
--
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |