« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-09 11:06:18
Temat: pieczeń na świętaWitam !
Może ktoś z grupowiczów ma dobry ,sprawdzony przepis na pięczeń ( najlepiej
roladę) może być z żurawiną ,
taką którą można podawać do obiadu na ciepło , oraz podać na zimno w
galarecie .
Mam dobry przepis na roladę ze schabu z serem i wołowiną ( jeśli ktoś
reflektuje), ale robię ją tak często że już czas to zmienić !
Z góry dziekuję za przepisy
pozdrawiam dorcia (nowa na grupie)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-09 13:53:57
Temat: Re: pieczeń na świętajesli mozna to ja chetnie poproszę o ten przepis
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-09 15:05:40
Temat: Re: pieczeń na święta
Użytkownik "Sylwia" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:br4k3g$60e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> jesli mozna to ja chetnie poproszę o ten przepis
>
>
ok ! piszę z głowy , to jest prosty i szybki przepis
schab - w zależności jaki duży potrzebujesz ale musi być na tyle gruby żeby
można go było naciąć do połowy i rozbić , no a długi w zalezności ile porcji
( ale myślę że optymalnie ok30cm)
nacinasz schab wzdłuż , tak do połowy grubości, rozkładasz go i rozbijasz
tłuczkiem ( tak żeby wyszedł prostokąt) przyprawiasz go solą , papryką ,
czosnkiem ,
układasz na nim plastry sera żółtego , tylko brzegi zostaw , na ser
rozkładasz wołowinę ( mięso mielone wołowe - przyprawiasz , wbijasz
jajko -tak jak na tatara ok 20dkg) i na koniec jeszcze plastry sera
* wołowinę możesz połączyć z warzywami lub z pieczarkami z cebulką
wszystko zawijasz , obwiązujesz nitką , przyprawiasz z wierzchu ( możesz
posypać ziołami) i podsmażasz na patelni z każdej strony ,
po czym wkładasz do nagrzanego piekarnika , i pieczesz ok 1,5 godz.
możesz podlewać w trakcie pieczenia bulionem , to będzie bardziej wilgotne
i w zależności co chcesz robić , jeśli na obiad to jest gotowe ( musisz
zdjąć sznurek)
a jeśli na zimno , to studzisz , wkładasz na trochę do lodówki ( potem
lepiej się kroi) , kroisz układasz sobie na półmisku , dekorujesz cytryną w
plastrach z rodzynkami lub pomarańczami i zalewasz galaretą .
życzę smacznego ,
dorcia
jeśli czegoś nie dopisałam daj znać !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |