Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!opa
l.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mai
l
From: "Dorcia" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczeń na święta
Date: Tue, 9 Dec 2003 16:05:40 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <br4och$ear$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <br4ac0$dlp$1@nemesis.news.tpi.pl> <br4k3g$60e$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa132.lodz-zubardz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1070982355 14683 213.77.178.132 (9 Dec 2003 15:05:55
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 9 Dec 2003 15:05:55 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182485
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Sylwia" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
news:br4k3g$60e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> jesli mozna to ja chetnie poproszę o ten przepis
>
>
ok ! piszę z głowy , to jest prosty i szybki przepis
schab - w zależności jaki duży potrzebujesz ale musi być na tyle gruby żeby
można go było naciąć do połowy i rozbić , no a długi w zalezności ile porcji
( ale myślę że optymalnie ok30cm)
nacinasz schab wzdłuż , tak do połowy grubości, rozkładasz go i rozbijasz
tłuczkiem ( tak żeby wyszedł prostokąt) przyprawiasz go solą , papryką ,
czosnkiem ,
układasz na nim plastry sera żółtego , tylko brzegi zostaw , na ser
rozkładasz wołowinę ( mięso mielone wołowe - przyprawiasz , wbijasz
jajko -tak jak na tatara ok 20dkg) i na koniec jeszcze plastry sera
* wołowinę możesz połączyć z warzywami lub z pieczarkami z cebulką
wszystko zawijasz , obwiązujesz nitką , przyprawiasz z wierzchu ( możesz
posypać ziołami) i podsmażasz na patelni z każdej strony ,
po czym wkładasz do nagrzanego piekarnika , i pieczesz ok 1,5 godz.
możesz podlewać w trakcie pieczenia bulionem , to będzie bardziej wilgotne
i w zależności co chcesz robić , jeśli na obiad to jest gotowe ( musisz
zdjąć sznurek)
a jeśli na zimno , to studzisz , wkładasz na trochę do lodówki ( potem
lepiej się kroi) , kroisz układasz sobie na półmisku , dekorujesz cytryną w
plastrach z rodzynkami lub pomarańczami i zalewasz galaretą .
życzę smacznego ,
dorcia
jeśli czegoś nie dopisałam daj znać !
|