Strona główna Grupy pl.misc.dieta płatki kukurydziane - szkodliwe?

Grupy

Szukaj w grupach

 

płatki kukurydziane - szkodliwe?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-02-25 21:01:41

Temat: płatki kukurydziane - szkodliwe?
Od: amirm <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

Właśnie obiło mi się o uszy, że płatki kukurydziane są szkodliwe dla
zdrowia? Czy ktoś mógłby rozwinąć temat?

Pzdr,

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-02-26 14:21:31

Temat: Re: płatki kukurydziane - szkodliwe?
Od: tomek w <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

amirm wrote:

> Witam,
>
> Właśnie obiło mi się o uszy, że płatki kukurydziane są szkodliwe dla
> zdrowia? Czy ktoś mógłby rozwinąć temat?
>

pytasz w niewłaściwym miejscu. Od 2 lat na tej grupie nie ma żadnego
dietetyka ani w ogóle normalnego człowieka, uciekli z powodu agitacji
sekty "optymalnych"

--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl .

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-02-26 19:33:26

Temat: Re: płatki kukurydziane - szkodliwe?
Od: ".ana" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tomek napisal

> >
>
> pytasz w niewłaściwym miejscu.
> Od 2 lat na tej grupie nie ma Ĺźadnego
> dietetyka ani w ogóle normalnego człowieka, uciekli z powodu agitacji
> sekty "optymalnych"

Myślisz że uciekli?
A może zajmują się ważniejszymi sprawami np:

http://wiadomosci.onet.pl/
1922088,69,1500_kurczakow_dostalo_welniane_sweterki,
item.html

"1500 kurczaków dostało wełniane sweterki
Ponad 1500 kurczaków ze schroniska w Norwich dostało miniaturowe wełniane
sweterki, dzięki którym ptaki nie muszą obawiać się zimowych chłodów.
Jo Eglen, która prowadzi schronisko dla kur uratowanych z kurzych ferm,
zaapelowała do miejscowej społeczności o pomoc w dzierganiu okryć dla
kurczaków, ponieważ wiele ptaków traci pióra z powodu stresu i bardzo źle znosi
mroźną pogodę."

A jak brzmi odpowiedź na "tytułowe" pytanie?

.ana

--
Nie widać lasu spoza drzew.







--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-02-27 18:26:08

Temat: Re: płatki kukurydziane - szkodliwe?
Od: ".ana" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Armim napisal
>
> Właśnie obiło mi się o uszy, że płatki kukurydziane są szkodliwe dla  
> zdrowia? Czy ktoś mógłby rozwinąć temat?

poguglaj troche ;)

może tu znajdziesz odpowiedź

http://ecoportal.com.pl/content/view/2346/37/



"Niektóre rzekomo zdrowe produkty tak naprawdę nam szkodzą. Okazuje się,
że jedzenie powszechnie uważane za zdrowe może szkodzić, podczas gdy oskarżane
o całe zło produkty mają istotne dla funkcjonowania organizmu wartości
odżywcze.


Specjalista od żywienia tłumaczy, dlaczego tak się dzieje.

Jak sądzicie: który z bohaterów naszego artykułu unika owoców i uwielbia dania
smażone na smalcu: szczupły Barry czy zmagająca się z nadwagą Laura? Ona czuje
się chronicznie zmęczona, a jej cera ma skłonności do wyprysków. On, chociaż ma
72 lata i żołądek wypełniony fasolą, cieszy się dobrym zdrowiem i ciśnieniem
krwi 20-latka. Ale, co niezwykłe, to będąca babcią Laura Larsen jada to, co
większość z nas uznałaby za zdrowe, podczas gdy Barry Groves uwielbia smalec.

Przez ostatnie 30 lat podstawowe założenia zdrowej diety, jakie przekazywali
nam lekarze i inni eksperci, były jasne: radzono nam ograniczyć spożycie cukru,
tłuszczu, nabiału i czerwonego mięsa, a w zamian jeść więcej chudego mięsa,
węglowodanów złożonych, owoców i warzyw. W roku 1980, kiedy dieta Brytyjczyków
była znacznie bogatsza w tłuszcze nasycone, otyłych było 6 procent mężczyzn i 8
procent kobiet. Do roku 2006 u 38 procent mieszkańców Wysp rozwinęła się
nadwaga, a u 24 procent &#8211; otyłość. W dodatku, z całą pewnością, liczby te będą
rosnąć.
Wraz ze wzrostem spożycia żywności niskotłuszczowej i niskokalorycznej w
Wielkiej Brytanii wzrosła zachorowalność na cukrzycę. Barry, będący
dietetykiem, jest przekonany, że niektóre rzekomo zdrowe produkty tak naprawdę
nam szkodzą. Nie jest w swoich poglądach odosobniony. Badania wykazały, że
szczury karmione sacharyną tyją bardziej od tych, którym podawany jest roztwór
zwykłego cukru, zaś oleje zawierające kwasy omega 6, występujące w ponoć
dobrych dla nas margarynach, zwiększają ryzyko zachorowania na demencję.

Barry sądzi, że fruktoza &#8211; cukier w owocach &#8211; jest bezpośrednio powiązany
z
otyłością, a odtłuszczone produkty mleczne powodują raka prostaty i jajników. W
swojej najnowszej książce "Trick and Treat: How Healthy Eating Is Making Us
Ill" ("Jak zdrowe jedzenie wpędza nas w chorobę"), stawia tezę, że ludzi
wprowadzono w błąd odnośnie zdrowej diety, żeby następnie leczyć nas nowymi
specyfikami, takimi jak obniżające poziom cholesterolu statyny. Jego rada
brzmi: "Ograniczcie spożycie chleba i jedzcie więcej ryb, jajek, masła &#8211;
wszelkich protein pochodzenia zwierzęcego".

A oto, które z waszych ulubionych produktów Barry wprowadziłby z powrotem do
waszego menu i dlaczego:

Pełnotłuste mleko czy mleko sojowe? &#8211; Radziłbym unikać mleka sojowego &#8211;
mówi
Barry. &#8211; Produkuje się je z niesfermentowanej soi, przez co zawiera kwas
fitowy, który wiąże potrzebne nam minerały takie jak wapń i powoduje, że
organizm ich nie przyswaja. W dodatku mleko sojowe zawiera fitoestrogeny, które
mogą być korzystne dla kobiet przechodzących menopauzę, ale wręcz przeciwny
efekt przynoszą w przypadku małych chłopców: jeśli podajemy im soję, to tak
jakbyśmy karmili ich pigułkami antykoncepcyjnymi.

Badania potwierdzają, że mężczyźni spożywający regularnie soję mają nawet o
połowę niższą ilość spermy, zaś wytwarzane z soi tofu podnosi ryzyko chorób
mózgu w średnim wieku.

Kotlet wieprzowy czy pierś z kurczaka? &#8211; Poproszę kotlet wieprzowy &#8211; mówi

Barry. &#8211; Tłuszcz jest zdrowy. Cały ten pomysł, że jedzenie tłuszczów nasyconych

prowadzi do chorób serca jest oparty na dwóch starych raportach. W pierwszym z
nich, z roku 1950, wykazano, że królikom karmionym pożywieniem z wysoką
zawartością cholesterolu zatykały się arterie. Ale króliki są z natury
roślinożerne, a dieta roślinna w ogóle nie zawiera cholesterolu. Zatkane
arterie mogły być więc skutkiem reakcji alergicznej. Drugie badanie
przeprowadzono w 1953 roku. Zabrano dane dotyczące spożycia tłuszczów i
zapadalności na choroby serca z 22 krajów, ale naukowcy po prostu zignorowali
wyniki z 16 państw, które nie pasowały do ich hipotezy.

Masło czy margaryna? &#8211; Masło &#8211; nie pozostawia wątpliwości Barry. &#8211;
Niektóre
margaryny zawierają tłuszcze uwodornione, sztuczną, niewystępującą naturalnie w
przyrodzie formę tłuszczu, co wiąże się z obecnością tłuszczów trans. Te z
kolei odpowiadają za zwiększone ryzyko przypadłości kardiologicznych.

Raport przygotowany przez prestiżowe czasopismo medyczne "Lancet" potwierdził,
że mężczyźni odżywiający się według wskazań rzekomo zdrowej diety bogatej w
tłuszcze wielonienasycone częściej umierali na raka i choroby serca. Niektóre
tłuszcze wielonienasycone są bogate w kwasy tłuszczowe omega 6, które blokują
zdolność organizmu do przyswajania innego kluczowego kwasu tłuszczowego &#8211; omega

3. Wykazano, że omega 3 zapobiega zawałom, zmniejsza ryzyko wystąpienia
demencji, a także pomaga dzieciom mającym problemy z przyswajaniem wiedzy.

Tłusta śmietana czy jogurt niskotłuszczowy? &#8211; Odtłuszczony nabiał zwiększa
ryzyko wystąpienia raka prostaty i jajników. Inne badanie potwierdziło podobny
związek pomiędzy niskotłuszczowym mlekiem a nowotworami u kobiet. W 1996 roku
przeprowadzono we Włoszech projekt badawczy, w którym wzięło udział pięć
tysięcy pań. Okazało się, że te, które spożywały więcej tłuszczów, znacznie
rzadziej zapadały na raka piersi. Inne, szwedzkie badanie wykazało, że zjadanie
pełnotłustych produktów nabiałowych skutkuje mniejszym odsetkiem
zachorowalności na raka jelita.

Chleb biały czy pełnoziarnisty? &#8211; Nie jadam chleba &#8211; mówi Barry. &#8211;
Ale gdybym
jadał, to tylko białe pieczywo. Ziarna pszenicy i otręby są ostre, pocierają i
podrażniają ścianki przewodu pokarmowego, co wykazało badanie w 2006 roku.
Rozrywają ścianki komórek jelita. Wyniki badań Imperial Cancer Research Fund z
1996 roku dowodzą, że ich spożywanie jest powiązane z występowaniem zespołu
jelita drażliwego, zapalenia uchyłków jelita grubego, a nawet raka jelita
grubego.

Na śniadanie smażone jajka czy muesli? &#8211; W płatkach śniadaniowych nie ma
witaminy A, C ani D, zaś witaminy B i minerały są często tracone w procesie
produkcji &#8211; mówi Barry, który uważa płatki kukurydziane za szczególnie
szkodliwe. &#8211; Są bogate w pektyny, substancje o których wiadomo, że obniżają
wchłanianie w jelicie wielu podstawowych składników odżywczych. Publikacje
zarówno "American Journal of Clinical Nutrition", jak i "European Journal of
Clinical Nutrition" &#8211; czasopism klinicznych poświęconych żywieniu człowieka
&#8211;
potwierdzają tę teorię. &#8211; Za to smażone jajka zawierają wszelkie potrzebne nam
składniki odżywcze, oprócz witaminy C &#8211; dodaje Barry. Dlatego on sam
najchętniej jada jajka z wątróbką.

Wódka z tonikiem czy sok owocowy? &#8211; Dla mnie wódka &#8211; mówi Barry. &#8211;
Szklanka
soku pomarańczowego ma pięć razy tyle fruktozy co jedna pomarańcza. Fruktoza,
choć jest naturalnym cukrem, powoduje zwiększenie ryzyka otyłości, cukrzycy i
raka. W 25 mililitrach wódki jest tylko 55 kalorii.

Książka Barry&#8217;ego Grovesa "Trick and Treat: How Healthy Eating Is Making Us
Ill" będzie dostępna od 30 października na stronie wydawnictwa Hammersmith
Press www.hammersmithpress.co.uk w cenie 12,99 funta.

Simone Cave, The Sun"

.ana

--
Nie widać lasu spoza drzew.



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

test
[pyt] Jak dlugo mozna zyc bez jedzenia?
B17
Dlaczego weganizm?
Dietetyka i wizaż w jednym miejscu :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »