| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-04 17:37:12
Temat: Re: konkrety gdzie ?Jak zwykle sens pytania sie rozmył - to gdzie kupic podpuszczkę - też
jestem zainteresowana !!!
Larysa - co ma dużo mleka koziego.....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-06 08:31:36
Temat: Re: podpuszczka do mleka
"Beata Łuczak" <b...@W...gazeta.pl> wrote in message
news:cjmvkg$9sj$1@inews.gazeta.pl...
> ktoś ma pojęcie gdzie można coś takiego dostać albo dlaczego szukając
> jako "podpuszcza" nie mogę tego znaleźć w neci? jak nazywają tomleczarz?
bo
> to jest do robienia, żeby z twarogu robił się żółty ser.
Spróbuj poszukać u rzeźnika. Ktoś mi kiedyś tłumaczył jak się robi oscypka,
ale jak wszedł w temat podpuszczki i zaczął się rozwijać na tematy
rzeźnickie, to starałem się nie słuchać... Także dokładnie to Ci nie powiem,
ale pamiętam, że oni to biorą od zabitych owiec.
--
Pozdrawiam,
Cekir
cekir at poczta dot onet dot pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 13:58:53
Temat: Re: podpuszczka do mleka> ktoś ma pojęcie gdzie można coś takiego dostać albo dlaczego szukając
> jako "podpuszcza" nie mogę tego znaleźć w neci? jak nazywają tomleczarz? bo
> to jest do robienia, żeby z twarogu robił się żółty ser.
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Ja też słyszałam że jest podpuszczka w pastylkach... koniecznie chciałam
zrobić bundza,niestety dalej niewiem jak go zrobić.Niedługo wybieram się w
góry więc napewno zapytam na bacówce jak to jest z tą podpuszczką i serem
bundz.
Pozdrawiam Asia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-08 12:00:07
Temat: Re: podpuszczka do mleka
Użytkownik "Cekir" <s...@p...interia.pl.invalid> napisał w
wiadomości news:ck0a0q$d8t$1@news.supermedia.pl...
>
> "Beata Łuczak" <b...@W...gazeta.pl> wrote in message
> news:cjmvkg$9sj$1@inews.gazeta.pl...
> > ktoś ma pojęcie gdzie można coś takiego dostać albo dlaczego szukając
> > jako "podpuszcza" nie mogę tego znaleźć w neci? jak nazywają tomleczarz?
> bo
> > to jest do robienia, żeby z twarogu robił się żółty ser.
>
> Spróbuj poszukać u rzeźnika. Ktoś mi kiedyś tłumaczył jak się robi
oscypka,
> ale jak wszedł w temat podpuszczki i zaczął się rozwijać na tematy
> rzeźnickie, to starałem się nie słuchać... Także dokładnie to Ci nie
powiem,
> ale pamiętam, że oni to biorą od zabitych owiec.
Podpuszczka jest enzymem wydzielanym w (chiba) żołądkach cieląt i małych
owieczek pewnie też. Stąd się ją pozyskuje. U dorosłych jej nie ma, bo się
nie żywią mlekiem, więc im nie potrzebna.
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |