« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-31 14:36:51
Temat: Paszteciki z mięsem - półfrancuskiewitam.
Wypróbowane. Dobre. Polecam
paszteciki z ciasta półfrancuskiego
25 dkg mąki
22 dkg tłuszczu (masło, margaryna)
jajo
żółtko
8 dkg gęstej śmietany
sól do smaku
mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać jaja,
śmietanę i
sól; wymieszać nożem, a następnie zagnieść i szybko wyrobić ciasto (zbyt
długie
wyrabianie powoduje topienie się tłuszczu, a wtedy ciasto źle wyrasta).
ciasto
włożyć do posypanej mąką miski, przykryć i ochłodzić, potem rozwałkować na
grubość 0,5 cm i foremką o średnicy 5 cm lub małą szklanką wykrawać krążki
jeden
obok drugiego. połowę krążków odłożyć, w pozostałych powycinać małą foremką
(średnica ok. 2 cm) otwory. całe krążki ułożyć na blasze, brzegi ich
posmarować
białkiem, nałożyć na nie wycięte krążki, posmarować je rozmieszanym jajem,
upiec
w bardzo gorącym piekarniku (temperatura 250°c). osobno upiec posmarowane
jajem
małe krążki. upieczone paszteciki napełnić ciepłym nadzieniem nieco powyżej
brzegów krążka; przykryć małym krążkiem.
nadzienie z mięsa
25 dkg gotowanego pieczonego) mięsa
mała cebula
3 dkg tłuszczu (smalec)
sól i pieprz do smaku
ok. 5 dkg śmietanki
żółtko
mięso zemleć w maszynce, dodać drobno posiekaną, zrumienioną na tłuszczu
cebulę,
przyprawy, żółtko i śmietankę; wymieszać,podgrzać.
nadzienie z parówek
30 dkg parówek
parówki obrać ze skórki, przekrajać na połówki, następnie ostrym nożem -
wzdłuż.
rozwałkowane na grubość 0,5 cm ciasto pokrajać na prostokąty o bokach 6x8
cm.
wzdłuż każdego prostokąta ciasta kłaść przeciętą parówkę^ zlepiać lub zwijać
w
rulonik, układając na blasze zawinięciem ciasta do dołu. przed upieczeniem
posmarować rozmieszanym jajem. paszteciki z półfrancuskiego ciasta podaje
się na
gorąco, na ogrzanych talerzykach deserowych, z widelcem.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-31 15:17:20
Temat: Re: Paszteciki z mięsem - półfrancuskieOn Jan 31, 2:36 pm, m...@g...pl (Monika Zarczuk) wrote:
> witam.
>
> Wypróbowane. Dobre. Polecam
>
> paszteciki z ciasta półfrancuskiego
> 25 dkg mąki
> 22 dkg tłuszczu (masło, margaryna)
> jajo
> żółtko
> 8 dkg gęstej śmietany
> sól do smaku
Plus szczypta cukru, ale BEZ JAJ, a śmietany tyle, aby skleić ciasto.
Najpierw siekam masło w mące - na drobniutkie grudki. Potem dodaję
śmietanę, sól, cukier - zagniatam zimnymi dłońmi (dotykam nimi
zmrożonej kostki masła). Nadzienie - jakie kto lubi, potem posmarowac
jajkiem i do piekarnika.
(wspaniałe!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-31 19:16:58
Temat: Re: Paszteciki z mięsem - półfrancuskieMonika Zarczuk napisał(a):
> witam.
cut
jezdes męrzatkom??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-31 22:01:57
Temat: Re: Paszteciki z mięsem - półfrancuskie> Monika Zarczuk napisał(a):
> > witam.
> cut
> jezdes męrzatkom??
Nie jestem. Będą jeszcze lepiej smakować? :P>
>
>
> __________ NOD32 Informacje 2023 (20070131) __________
>
> Wiadomosc zostala sprawdzona przez System Antywirusowy NOD32
> http://www.nod32.com lub http://www.nod32.pl
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-02 17:05:34
Temat: półfrancuskie...mam glupie pytanie czym sie rozni ciasto polfrancuskie od francuskiego ???
pozdraiwam...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-02 18:41:55
Temat: Re: półfrancuskie...Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:epvr0u$inh$1@inews.gazeta.pl...
> mam glupie pytanie czym sie rozni ciasto polfrancuskie od francuskiego ???
Do półfrancuskiego potrzeba połowy Francuza :-)
Qra, i zawiera śmietanę
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-02-02 18:47:47
Temat: Re: półfrancuskie...Marsjasz wrote:
> mam glupie pytanie czym sie rozni ciasto polfrancuskie od francuskiego ???
> pozdraiwam...
> Mars
Pol francuskie a pol jakie? :)
Ciasto francuskie robi sie poprzez walkowanie ciasta jak na makaron i
kawalka masla, wielokrotnie skladajac i znow walkujac.
Ciasto polfrancuskie zawiera smietane lub ser, sieka sie je nozem i
zarabia palcami, po schlodzeniu walkuje sie tylko raz.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-02-02 18:50:42
Temat: Re: półfrancuskie...Qrczak napisał(a):
> Użytkownik "Marsjasz" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:epvr0u$inh$1@inews.gazeta.pl...
>> mam glupie pytanie czym sie rozni ciasto polfrancuskie od francuskiego ???
>
> Do półfrancuskiego potrzeba połowy Francuza :-)
>
> Qra, i zawiera śmietanę
>
to moze na p.s. seks sie wiecej dowiem tam cos (wiem to z tej grupy ale
cii) podobno o francuzach gadaja...
Mars ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-02-02 18:57:13
Temat: Re: pů>=francuskie...Magdalena Bassett napisał(a):
> Marsjasz wrote:
>
>> mam glupie pytanie czym sie rozni ciasto polfrancuskie od francuskiego ???
>> pozdraiwam...
>> Mars
>
> Pol francuskie a pol jakie? :)
>
> Ciasto francuskie robi sie poprzez walkowanie ciasta jak na makaron i
> kawalka masla, wielokrotnie skladajac i znow walkujac.
>
> Ciasto polfrancuskie zawiera smietane lub ser, sieka sie je nozem i
> zarabia palcami, po schlodzeniu walkuje sie tylko raz.
>
> MB
o wlasnie dziekuje uprzejmie...
Marsjasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-02-02 19:37:16
Temat: Re: półfrancuskie...>> Ciasto francuskie robi sie poprzez walkowanie ciasta jak na makaron i
>> kawalka masla, wielokrotnie skladajac i znow walkujac.
>>
>> Ciasto polfrancuskie zawiera smietane lub ser, sieka sie je nozem i
>> zarabia palcami, po schlodzeniu walkuje sie tylko raz.
>>
>> MB
>
> o wlasnie dziekuje uprzejmie...
> Marsjasz
pokusilam sie kiedys na zrobienie prawdziwego ciasta francuskiego, no bo
trzeba choc raz sprobowac, zeby wiedziec, jak to ma naprawde smakowac w
porownaniu ze sklepowym. Oczywiscie jest nieporownywalnie
delikatniejsze, smak masla jest prawdziwy, a nie chemiczny, itd., itp.,
tylko ze tyle z tym ciezkiego walkowania, ze drugi raz juz mi sie nie
chcialo, ale wiem, ze na jakas specjalna okazje znow kiedys zrobie.
Natomiast polfrancuskie jest szybkie i latwe, i mozna robic w malakserze
w kilka sekund, ale nie za dlugo, bo zamieni sie w karton po upieczeniu.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |