« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-15 13:19:40
Temat: pomysły na sylwestraBędzie za miastem więc żadne torty ani delikatne konstrukcje.
Poszukuję fajnych przepisów na słone zakąski (np. paszteciki?) i słodkie.
Będę bardzo bardzo wdzięczna za ciekawe podpowiedzi.
gagatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-15 14:09:12
Temat: Re: pomysły na sylwestraRównież dołączam się do zapytania... Sylwestra spędzam ze znajomymi -
wynajęliśmy salę,a jedzenie i picie załatwiamy we własnym zakresie... i też
się zastanawiam co na tę okazję przygotować... oczywiście pysznego, niezbyt
skomplikowanego w przyrządzaniu i taniego...;-)
Pozdrawiam,
Karka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 14:10:41
Temat: Re: pomysły na sylwestragagatka napisał(a):
> Będzie za miastem więc żadne torty ani delikatne konstrukcje.
> Poszukuję fajnych przepisów na słone zakąski (np. paszteciki?) i słodkie.
> Będę bardzo bardzo wdzięczna za ciekawe podpowiedzi.
Kurczak aksamitny. Kuleczki miękkie i puszyste jak pączki, a smakują jak
kurczak. Smaczne i "wygodne". Jak chcesz odszukam przepis.
Przy okazji witam wszystkich ;-)
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 18:29:13
Temat: Re: pomysły na sylwestraDnia Wed, 15 Dec 2004 14:19:40 +0100, Waćpanna lub Waćpan *gagatka*, w
wiadomości news:<news:cppdko$sng$1@korweta.task.gda.pl> zawarł, co
następuje:
> Będzie za miastem więc żadne torty ani delikatne konstrukcje.
> Poszukuję fajnych przepisów na słone zakąski (np. paszteciki?) i słodkie.
> Będę bardzo bardzo wdzięczna za ciekawe podpowiedzi.
parówki w cieście wg przepisu Ani Ladoruckiej
wpisz w google parówki w cieście i wyskoczy Ci przepis z serkiem
homogenizowanym
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 18:57:40
Temat: Re: pomysły na sylwestraUżytkownik "richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> napisał w
wiadomości news:cppgm4$1qi$1@atlantis.news.tpi.pl...
> gagatka napisał(a):
>> Będzie za miastem więc żadne torty ani delikatne konstrukcje.
>> Poszukuję fajnych przepisów na słone zakąski (np. paszteciki?) i
>> słodkie.
>> Będę bardzo bardzo wdzięczna za ciekawe podpowiedzi.
>
> Kurczak aksamitny. Kuleczki miękkie i puszyste jak pączki, a smakują
> jak kurczak. Smaczne i "wygodne". Jak chcesz odszukam przepis.
>
> Przy okazji witam wszystkich ;-)
>
Witaj!
Ja chcem przepis.
Pozdrawiam
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 20:36:16
Temat: Re: pomysły na sylwestra@nn napisał(a):
> Ja chcem przepis.
Kurczak "aksamitny".
Kurczak (1 kg), 100 g szynki, 4 białka, łyżeczka maizeny lub mąki
ziemniaczanej; olej do głębokiego smażenia; sos: szklanka mocnego rosołu
z kurczaka, łyżeczka winiaku, łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej, pół
łyżeczki soli.
1. Z piersi sprawionego i wymytego kurczaka zdjąć mięso, usuwając skórę.
2. Pozostałą część kurczaka zalać osoloną i gotować tak długo, aż
zostanie szklanka mocnego rosołu.
3. Mięso z piersi przepuścić przez maszynkę do mięsa, włożyć do miski,
dodać białko i łyżeczkę maizeny; ucierać na jednolitą masę, dolewając po
łyżeczce wody (ćwierć szklanki).
4. W końcu dodać sztywno ubitą pianę z czterech białek, delikatnie
wymieszać i posolić do smaku.
5. W rondlu rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżeczką kluseczki, smażyć
na jasnozłoty kolor; wyjmować łyżką cedzakową, kłaść na dobrze wygrzanym
półmisku i trzymać w cieple.
6. Do rosołu wlać rozprowadzoną zimną wodą mąkę ziemniaczaną, dodać
winiak i zagotować, aby sos zgęstniał.
7. Polać tym sosem usmażone kluseczki przybrane kostkami szynki.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis pochodzi z książki: "Potrawy z różnych stron świata" Maciej E.
Halbański, WATRA, Warszawa 1984. Wyd. IV.
Sos oczywiście może być inny (lub kilka). Wystarczą pewnie filety z
kurczaka i mikser zamiast maszynki oraz koniak ;-)
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 21:22:23
Temat: Re: pomysły na sylwestraUżytkownik "richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> napisał w
wiadomości news:cpq7fc$fsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> @nn napisał(a):
>
>> Ja chcem przepis.
>
> Kurczak "aksamitny".
>
> Kurczak (1 kg), 100 g szynki, 4 białka, łyżeczka maizeny lub mąki
> ziemniaczanej; olej do głębokiego smażenia; sos: szklanka mocnego
> rosołu z kurczaka, łyżeczka winiaku, łyżka maizeny lub mąki
> ziemniaczanej, pół łyżeczki soli.
>
> 1. Z piersi sprawionego i wymytego kurczaka zdjąć mięso, usuwając
> skórę.
> 2. Pozostałą część kurczaka zalać osoloną i gotować tak długo, aż
> zostanie szklanka mocnego rosołu.
> 3. Mięso z piersi przepuścić przez maszynkę do mięsa, włożyć do
> miski, dodać białko i łyżeczkę maizeny; ucierać na jednolitą masę,
> dolewając po łyżeczce wody (ćwierć szklanki).
> 4. W końcu dodać sztywno ubitą pianę z czterech białek, delikatnie
> wymieszać i posolić do smaku.
> 5. W rondlu rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżeczką kluseczki,
> smażyć na jasnozłoty kolor; wyjmować łyżką cedzakową, kłaść na dobrze
> wygrzanym półmisku i trzymać w cieple.
> 6. Do rosołu wlać rozprowadzoną zimną wodą mąkę ziemniaczaną, dodać
> winiak i zagotować, aby sos zgęstniał.
> 7. Polać tym sosem usmażone kluseczki przybrane kostkami szynki.
> 8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
>
> Przepis pochodzi z książki: "Potrawy z różnych stron świata" Maciej
> E. Halbański, WATRA, Warszawa 1984. Wyd. IV.
>
> Sos oczywiście może być inny (lub kilka). Wystarczą pewnie filety z
> kurczaka i mikser zamiast maszynki oraz koniak ;-)
>
Dzięki wielkie
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-15 21:23:52
Temat: Re: pomysły na sylwestra
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:11mc92fp6wndy$.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Wed, 15 Dec 2004 14:19:40 +0100, Waćpanna lub Waćpan *gagatka*, w
> wiadomości news:<news:cppdko$sng$1@korweta.task.gda.pl> zawarł, co
> następuje:
>
> > Będzie za miastem więc żadne torty ani delikatne konstrukcje.
> > Poszukuję fajnych przepisów na słone zakąski (np. paszteciki?) i
słodkie.
> > Będę bardzo bardzo wdzięczna za ciekawe podpowiedzi.
>
> parówki w cieście wg przepisu Ani Ladoruckiej
> wpisz w google parówki w cieście i wyskoczy Ci przepis z serkiem
> homogenizowanym
> --
Ja tylko z malutkim pytaniem. Te parówki to się je na ciepło czy zimno??
Muszą być prosto z pieca czy smakują równie dobrze na zimno?? :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-16 05:34:29
Temat: Re: pomysły na sylwestraDnia Wed, 15 Dec 2004 22:23:52 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Monika*, w
wiadomości news:<news:cpqah8$t6$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Ja tylko z malutkim pytaniem. Te parówki to się je na ciepło czy zimno??
> Muszą być prosto z pieca czy smakują równie dobrze na zimno?? :)
IMO można i tak i tak. Chociaż ciepłe lepsze.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-16 18:28:38
Temat: Re: pomysły na sylwestra/Pieczone pierogi z grzybami
Karka wrote:
> Również dołączam się do zapytania... Sylwestra spędzam ze znajomymi -
> wynajęliśmy salę,a jedzenie i picie załatwiamy we własnym zakresie... i też
> się zastanawiam co na tę okazję przygotować... oczywiście pysznego, niezbyt
> skomplikowanego w przyrządzaniu i taniego...;-)
>
> Pozdrawiam,
> Karka.
Polecam pieczone pierogi z grzybami - zawsze wychodza, znikaja natychmiast,
latwo podgrzac, rowniez mozna zrobic wczesniej i zamrozic.
Ciasto
150 gr maki (troche mniej niz szklanka)
100 gr masla
2 lyzki smietany
szczypta soli
Posiekac maslo z maka, gdy drobne, dodac smietane i szybko czubkami palcow
zarobic w kule. Schlodzic 20 min. Rozwalkowac, albo miedzy dwoma arkuszami
pergaminu, albo podsypujac maka, na grubosc 3 mm, jak na pierogi. Schlodzic.
Wycinac kola szklanka, nadziac nadzieniem, zlepic brzegi pierogow palcami, bez
wody czy bialka. Jak najmniej dotykac palcami, bo cieplo rak uczyni ciasto za
lepkie. Piec w goracym piecu na nieposmarowanej blasze 230C/450F 10 minut,
posmarowac rozbitym jajkiem, piec nastepne 10 min. az brazowe.
Nadzienie:
1 szklanka ugotowanego ryzu
1 lyzka masla
1 szklanka drobno posiekanych, usmazonych grzybow
1 jajko
sol, pieprz, estragon
Ryz podsmazyc na patelni na masle, dodac przyprawy i grzyby, wymieszac
dokladnie. Odstawic i gdy chwile przestygnie, domieszac jajko.Mozna dodac
podsmazonej cebuli, czy cebulki dymki, albo pory, jak kto woli.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |