Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!newsfeed.ision.net!ision!news.belwue.de!newsfeed01.sul.t-o
nline.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!sn-x
it-02!sn-xit-01!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-m
ail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomysły na sylwestra/Pieczone pierogi z grzybami
Date: Thu, 16 Dec 2004 10:28:38 -0800
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <cppdko$sng$1@korweta.task.gda.pl> <cppghq$15c$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 40
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225414
Ukryj nagłówki
Karka wrote:
> Również dołączam się do zapytania... Sylwestra spędzam ze znajomymi -
> wynajęliśmy salę,a jedzenie i picie załatwiamy we własnym zakresie... i też
> się zastanawiam co na tę okazję przygotować... oczywiście pysznego, niezbyt
> skomplikowanego w przyrządzaniu i taniego...;-)
>
> Pozdrawiam,
> Karka.
Polecam pieczone pierogi z grzybami - zawsze wychodza, znikaja natychmiast,
latwo podgrzac, rowniez mozna zrobic wczesniej i zamrozic.
Ciasto
150 gr maki (troche mniej niz szklanka)
100 gr masla
2 lyzki smietany
szczypta soli
Posiekac maslo z maka, gdy drobne, dodac smietane i szybko czubkami palcow
zarobic w kule. Schlodzic 20 min. Rozwalkowac, albo miedzy dwoma arkuszami
pergaminu, albo podsypujac maka, na grubosc 3 mm, jak na pierogi. Schlodzic.
Wycinac kola szklanka, nadziac nadzieniem, zlepic brzegi pierogow palcami, bez
wody czy bialka. Jak najmniej dotykac palcami, bo cieplo rak uczyni ciasto za
lepkie. Piec w goracym piecu na nieposmarowanej blasze 230C/450F 10 minut,
posmarowac rozbitym jajkiem, piec nastepne 10 min. az brazowe.
Nadzienie:
1 szklanka ugotowanego ryzu
1 lyzka masla
1 szklanka drobno posiekanych, usmazonych grzybow
1 jajko
sol, pieprz, estragon
Ryz podsmazyc na patelni na masle, dodac przyprawy i grzyby, wymieszac
dokladnie. Odstawic i gdy chwile przestygnie, domieszac jajko.Mozna dodac
podsmazonej cebuli, czy cebulki dymki, albo pory, jak kto woli.
Magdalena Bassett
|