Data: 2004-12-16 18:28:38
Temat: Re: pomysły na sylwestra/Pieczone pierogi z grzybami
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Karka wrote:
> Również dołączam się do zapytania... Sylwestra spędzam ze znajomymi -
> wynajęliśmy salę,a jedzenie i picie załatwiamy we własnym zakresie... i też
> się zastanawiam co na tę okazję przygotować... oczywiście pysznego, niezbyt
> skomplikowanego w przyrządzaniu i taniego...;-)
>
> Pozdrawiam,
> Karka.
Polecam pieczone pierogi z grzybami - zawsze wychodza, znikaja natychmiast,
latwo podgrzac, rowniez mozna zrobic wczesniej i zamrozic.
Ciasto
150 gr maki (troche mniej niz szklanka)
100 gr masla
2 lyzki smietany
szczypta soli
Posiekac maslo z maka, gdy drobne, dodac smietane i szybko czubkami palcow
zarobic w kule. Schlodzic 20 min. Rozwalkowac, albo miedzy dwoma arkuszami
pergaminu, albo podsypujac maka, na grubosc 3 mm, jak na pierogi. Schlodzic.
Wycinac kola szklanka, nadziac nadzieniem, zlepic brzegi pierogow palcami, bez
wody czy bialka. Jak najmniej dotykac palcami, bo cieplo rak uczyni ciasto za
lepkie. Piec w goracym piecu na nieposmarowanej blasze 230C/450F 10 minut,
posmarowac rozbitym jajkiem, piec nastepne 10 min. az brazowe.
Nadzienie:
1 szklanka ugotowanego ryzu
1 lyzka masla
1 szklanka drobno posiekanych, usmazonych grzybow
1 jajko
sol, pieprz, estragon
Ryz podsmazyc na patelni na masle, dodac przyprawy i grzyby, wymieszac
dokladnie. Odstawic i gdy chwile przestygnie, domieszac jajko.Mozna dodac
podsmazonej cebuli, czy cebulki dymki, albo pory, jak kto woli.
Magdalena Bassett
|