Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: richo nazca <n...@n...nospam.com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomysły na sylwestra
Date: Wed, 15 Dec 2004 21:36:16 +0100
Organization: Nazca DG
Lines: 35
Message-ID: <cpq7fc$fsu$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cppdko$sng$1@korweta.task.gda.pl> <cppgm4$1qi$1@atlantis.news.tpi.pl>
<cpq1lc$lms$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aad102.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1103143213 16286 217.97.83.102 (15 Dec 2004 20:40:13
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Dec 2004 20:40:13 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Macintosh/20041206)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <cpq1lc$lms$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225336
Ukryj nagłówki
@nn napisał(a):
> Ja chcem przepis.
Kurczak "aksamitny".
Kurczak (1 kg), 100 g szynki, 4 białka, łyżeczka maizeny lub mąki
ziemniaczanej; olej do głębokiego smażenia; sos: szklanka mocnego rosołu
z kurczaka, łyżeczka winiaku, łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej, pół
łyżeczki soli.
1. Z piersi sprawionego i wymytego kurczaka zdjąć mięso, usuwając skórę.
2. Pozostałą część kurczaka zalać osoloną i gotować tak długo, aż
zostanie szklanka mocnego rosołu.
3. Mięso z piersi przepuścić przez maszynkę do mięsa, włożyć do miski,
dodać białko i łyżeczkę maizeny; ucierać na jednolitą masę, dolewając po
łyżeczce wody (ćwierć szklanki).
4. W końcu dodać sztywno ubitą pianę z czterech białek, delikatnie
wymieszać i posolić do smaku.
5. W rondlu rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżeczką kluseczki, smażyć
na jasnozłoty kolor; wyjmować łyżką cedzakową, kłaść na dobrze wygrzanym
półmisku i trzymać w cieple.
6. Do rosołu wlać rozprowadzoną zimną wodą mąkę ziemniaczaną, dodać
winiak i zagotować, aby sos zgęstniał.
7. Polać tym sosem usmażone kluseczki przybrane kostkami szynki.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis pochodzi z książki: "Potrawy z różnych stron świata" Maciej E.
Halbański, WATRA, Warszawa 1984. Wyd. IV.
Sos oczywiście może być inny (lub kilka). Wystarczą pewnie filety z
kurczaka i mikser zamiast maszynki oraz koniak ;-)
--
richo
|