Data: 2004-12-15 20:36:16
Temat: Re: pomysły na sylwestra
Od: richo nazca <n...@n...nospam.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
@nn napisał(a):
> Ja chcem przepis.
Kurczak "aksamitny".
Kurczak (1 kg), 100 g szynki, 4 białka, łyżeczka maizeny lub mąki
ziemniaczanej; olej do głębokiego smażenia; sos: szklanka mocnego rosołu
z kurczaka, łyżeczka winiaku, łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej, pół
łyżeczki soli.
1. Z piersi sprawionego i wymytego kurczaka zdjąć mięso, usuwając skórę.
2. Pozostałą część kurczaka zalać osoloną i gotować tak długo, aż
zostanie szklanka mocnego rosołu.
3. Mięso z piersi przepuścić przez maszynkę do mięsa, włożyć do miski,
dodać białko i łyżeczkę maizeny; ucierać na jednolitą masę, dolewając po
łyżeczce wody (ćwierć szklanki).
4. W końcu dodać sztywno ubitą pianę z czterech białek, delikatnie
wymieszać i posolić do smaku.
5. W rondlu rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżeczką kluseczki, smażyć
na jasnozłoty kolor; wyjmować łyżką cedzakową, kłaść na dobrze wygrzanym
półmisku i trzymać w cieple.
6. Do rosołu wlać rozprowadzoną zimną wodą mąkę ziemniaczaną, dodać
winiak i zagotować, aby sos zgęstniał.
7. Polać tym sosem usmażone kluseczki przybrane kostkami szynki.
8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis pochodzi z książki: "Potrawy z różnych stron świata" Maciej E.
Halbański, WATRA, Warszawa 1984. Wyd. IV.
Sos oczywiście może być inny (lub kilka). Wystarczą pewnie filety z
kurczaka i mikser zamiast maszynki oraz koniak ;-)
--
richo
|