Data: 2004-12-15 21:22:23
Temat: Re: pomysły na sylwestra
Od: "@nn" <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "richo nazca" <n...@n...nospam.com.pl> napisał w
wiadomości news:cpq7fc$fsu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> @nn napisał(a):
>
>> Ja chcem przepis.
>
> Kurczak "aksamitny".
>
> Kurczak (1 kg), 100 g szynki, 4 białka, łyżeczka maizeny lub mąki
> ziemniaczanej; olej do głębokiego smażenia; sos: szklanka mocnego
> rosołu z kurczaka, łyżeczka winiaku, łyżka maizeny lub mąki
> ziemniaczanej, pół łyżeczki soli.
>
> 1. Z piersi sprawionego i wymytego kurczaka zdjąć mięso, usuwając
> skórę.
> 2. Pozostałą część kurczaka zalać osoloną i gotować tak długo, aż
> zostanie szklanka mocnego rosołu.
> 3. Mięso z piersi przepuścić przez maszynkę do mięsa, włożyć do
> miski, dodać białko i łyżeczkę maizeny; ucierać na jednolitą masę,
> dolewając po łyżeczce wody (ćwierć szklanki).
> 4. W końcu dodać sztywno ubitą pianę z czterech białek, delikatnie
> wymieszać i posolić do smaku.
> 5. W rondlu rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżeczką kluseczki,
> smażyć na jasnozłoty kolor; wyjmować łyżką cedzakową, kłaść na dobrze
> wygrzanym półmisku i trzymać w cieple.
> 6. Do rosołu wlać rozprowadzoną zimną wodą mąkę ziemniaczaną, dodać
> winiak i zagotować, aby sos zgęstniał.
> 7. Polać tym sosem usmażone kluseczki przybrane kostkami szynki.
> 8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
>
> Przepis pochodzi z książki: "Potrawy z różnych stron świata" Maciej
> E. Halbański, WATRA, Warszawa 1984. Wyd. IV.
>
> Sos oczywiście może być inny (lub kilka). Wystarczą pewnie filety z
> kurczaka i mikser zamiast maszynki oraz koniak ;-)
>
Dzięki wielkie
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
|