| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-21 11:08:40
Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurekDnia Sat, 20 Mar 2004 20:39:24 +0100, na pl.rec.kuchnia "Ewa P."
<e...@b...wroc.pl> napisał(a):
>Czy możecie mi coś zaproponować?
Spróbuj tego przepisu na mazurek marcepanowy:
Bierzemy pół kilograma migdałów, w tym kilka gorzkich, 40 deka cukru i
sześć, siedem białek (zależy od wielkości jajek). Migdały
przepuszczamy przez maszynkę do orzechów, białka ubijamy na parze z
cukrem. Ja robię to mikserem. Następnie dosypujemy migdały do gorącej
masy i na malutkim ogniu jeszcze chwilę 'grzejemy', mieszając
drewnianą łyżką i pilnując, by się nie przypaliło.
Przygotowujemy wafel, masę wykładamy nań - uklepujemy łyżką, czy
czymś. Klasycznie jest to rozwałkować, ale ja uklepuję i też jest
dobrze. Dajemy to na tacę do pieczenia, dobrze jest podłożyć folię
aluminiową, bo lubi przywrzeć.
Wkładamy całość do niezbyt nagrzanego piekarnika (ok. 150 - 160
stopni) i pieczemy około 50 minut, sprawdzając patyczkiem czy już
dobry. Dekorujemy jak nam w duszy gra, ewentualnie odkrawamy dla kogoś
nam drogiego kawałek i chowamy przed rodziną i gośćmi, bo na pewno
wszystko zjedzą :).
Smacznego. :)
--
Kasia
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=877744
Serce kobiety jest pełne tajemnic niczym bezkresny ocean...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-21 11:46:52
Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurekIn <9...@4...com> Katarzyna_Piórecka w>
Przygotowujemy wafel, masę wykładamy nań - uklepujemy łyżką, czy
> czymś. Kla
Ja tam się nie znam, ale zwasze wydawało mi się, że mazurek to cienki
placek z jakiejś odmiany kruchego ciasta z dodatkami, a tu już drugi
przepis mówi o waflu ?!
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-21 12:09:55
Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:20040321124655671+0100@news.onet.pl...
> In <9...@4...com> Katarzyna_Piórecka w>
> Przygotowujemy wafel, masę wykładamy nań - uklepujemy łyżką, czy
> > czymś. Kla
>
>
> Ja tam się nie znam, ale zwasze wydawało mi się, że mazurek to cienki
> placek z jakiejś odmiany kruchego ciasta z dodatkami, a tu już drugi
> przepis mówi o waflu ?!
To chyba taka uproszczona wersja po prostu, ale w książce kucharskiej też
przed chwilą znalazłam wafle w składnikach do niektórych mazurków.
A tak abstrahując od wafli: jak się robi ten dekoracyjny brzeg na mazurkach?
Bo przecież kruche ciasto nie podda się żadnym urządzeniom do robienia
szlaczków(np. takim do robienia dekoracji na torcie), a nie da się tego
zrobić ręcznie. Mam wielką ochotę zrobić taki ładny mazureczek na święta.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-21 12:13:35
Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurekLe dim 21/03/2004 ? 13:09, Medea a écrit :
> A tak abstrahując od wafli: jak się robi ten dekoracyjny brzeg na mazurkach?
> Bo przecież kruche ciasto nie podda się żadnym urządzeniom do robienia
> szlaczków(np. takim do robienia dekoracji na torcie), a nie da się tego
> zrobić ręcznie. Mam wielką ochotę zrobić taki ładny mazureczek na święta.
> Ewa
U Bliklego robia z jakiegos rodzaju masy migdalowej - pewnie zmielone
migdaly zmieszane z bialkiem, cukrem, moze odrobina tluszczu. Trzebaby
poeksperymentowac.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-21 17:06:45
Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Wladyslaw Los wrote:
> In <9...@4...com> Katarzyna_Piórecka w>
> Przygotowujemy wafel, masę wykładamy nań - uklepujemy łyżką, czy
> > czymś. Kla
>
> Ja tam się nie znam, ale zwasze wydawało mi się, że mazurek to cienki
> placek z jakiejś odmiany kruchego ciasta z dodatkami, a tu już drugi
> przepis mówi o waflu ?!
>
> Władysław
Np. mazurek cyganski jest tradycyjnie robiony na waflach - gdyby go robic
na kruchym ciescie, nie bylby tak delikatny.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-21 17:36:34
Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurekDnia 21 Mar 2004 11:46:52 GMT, na pl.rec.kuchnia Wladyslaw Los
<w...@o...pl> napisał(a):
>Przygotowujemy wafel, masę wykładamy nań - uklepujemy łyżką, czy
>> czymś. Kla
>
>Ja tam się nie znam, ale zwasze wydawało mi się, że mazurek to cienki
>placek z jakiejś odmiany kruchego ciasta z dodatkami, a tu już drugi
>przepis mówi o waflu ?!
Ja też się nie znam na mazurkach, taki przepis dostałam od
koleżanki.;)
--
Kasia
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=877744
Serce kobiety jest pełne tajemnic niczym bezkresny ocean...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-21 20:19:57
Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurekUżytkownik Wladyslaw Los napisał:
> Ja tam się nie znam, ale zwasze wydawało mi się, że mazurek to cienki
> placek z jakiejś odmiany kruchego ciasta z dodatkami, a tu już drugi
> przepis mówi o waflu ?!
Tak, klasyczne mazurki robi się także na opłatku/waflu. Kruche ciasto
może być i jest w wielu mazurkach, ale na opłatku - też jak najbardziej
tradycyjne są.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-21 22:21:44
Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
"BasiaBjk" <b...@q...pl> wrote in message
news:c3jib8$qf0$1@inews.gazeta.pl...
> cukrem) wykładasz na wafel (idealnie - na opłatek, ale nie wiem, czy i
> gdzie się kupuje),
Sorry że na privie Cię proszę o przepis :).
Mam pytanie a co by było gdybym zrobiła kruchy spód? Bardzo lubię taki w
mazurkach :).
pozdrawiam'
barbarella
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-21 22:32:52
Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurekLe dimanche 21 mars 2004 ŕ 23:21:44, BarBarella a écrit :
> Sorry że na privie Cię proszę o przepis :).
Jezeli chcialas wyslac na priwa, to ci sie omsknal OE....
Mozesz skasuj ten post (wyswietl post, pasek "wiadomosc" i skasuj)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-21 22:33:01
Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurekUżytkownik BarBarella napisał:
>
> Sorry że na privie Cię proszę o przepis :).
Yyyyy...?
> Mam pytanie a co by było gdybym zrobiła kruchy spód? Bardzo lubię taki w
> mazurkach :).
To byś miała mazurek migdałowy na kruchym spodzie :)
Serio, to do takiego migdałowego bardziej odpowiada mi wafel, na kruchym
wydaje mi się być zbyt sucha całaość, ale jakbyś na kruchy spód dała
warstwę kwaśnego dżemu (wiśniowego), a na to cieńszą warstwę tego niby
marcepanowego wierzchu, to chyba byłoby całkiem interesujące :) Zamiast
dżemu może lepsza byłaby konfitura wisniowa, bo dżem może się w
piekarniku rozpaćkać, ale wtedy stanowczo mniej cukru, a do ciasta
całkiem niewiele, bo wyjdzie nieznośny ulep.
Tak, myślę, że to niezły pomysł - cienkie kruche, na to cienko wiśniowa
konfitura, na to migdałowa warstwa, fantazyjnie udekorowana i dobrze,
żeby wszystko razem było raczej płaskie, niż tortowate, jak na mazurek
przystało.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |