Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek

Grupy

Szukaj w grupach

 

poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-03-22 06:14:57

Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c3ktdg$7b0$1@inews.gazeta.pl> BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
>> Ja tam się nie znam, ale zwasze wydawało mi się, że mazurek to
>> cienki placek z jakiejś odmiany kruchego ciasta z dodatkami, a tu
>> już drugi przepis mówi o waflu ?!
>
> Tak, klasyczne mazurki robi się także na opłatku/waflu. Kruche ciasto
> może być i jest w wielu mazurkach, ale na opłatku - też jak
> najbardziej tradycyjne są.

Włąaśnie, że nie bardzo. Mazurek to właśnie ten placek, ewentualnie z
jakąś dekoracją. Nie ma placka -- nie ma mazurka.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-03-22 08:22:34

Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:

>>>Ja tam się nie znam,

Więc przybliżyłam temat :)

>>Tak, klasyczne mazurki robi się także na opłatku/waflu. Kruche ciasto
>>może być i jest w wielu mazurkach, ale na opłatku - też jak
>>najbardziej tradycyjne są.
>
>
> Włąaśnie, że nie bardzo. Mazurek to właśnie ten placek, ewentualnie z
> jakąś dekoracją. Nie ma placka -- nie ma mazurka.

Ech, sam przecież pisałeś, że się nie znasz, chyba, że to była swoista
kokieteria ;)
Oczywiście, ze mazurek (wielkanocny) to placek, z tym, że niekoniecznie
kruchy, w tym "moim" przypadku migdałowy na waflu. A, zresztą, lubisz
definicje encyklopedyczne, więc proszę:
http://wiem.onet.pl/wiem/00ab38.html
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-22 12:59:13

Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Od: w...@o...pl szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>

> Oczywiście, ze mazurek (wielkanocny) to placek, z tym, że niekoniecznie
> kruchy, w tym "moim" przypadku migdałowy na waflu.

Tzn, że wafel jest mazurkiem?

A, zresztą, lubisz
> definicje encyklopedyczne, więc proszę:
> http://wiem.onet.pl/wiem/00ab38.html

Właśnie, wszystko się zgadza. Nie wymieniałem, wszystkich możliwych rodzajów
ciast, by było krócej.

Władysław

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-22 14:49:08

Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik w...@o...pl napisał:

>>Oczywiście, ze mazurek (wielkanocny) to placek, z tym, że niekoniecznie
>>kruchy, w tym "moim" przypadku migdałowy na waflu.
>
>
> Tzn, że wafel jest mazurkiem?

Ty naprawdę tak masz, czy udajesz, że nie rozumiesz? :) Mazurkiem jest
wafel + to, co na nim, jak w wymienionym przypadku*). Skąd szampański
pomysł, że wafel solo jest mazurkiem? Bo za diaska nie wynikało to z
niczego... Mazurek to całość, a nie sam spód.

Jesli faktycznie zgłębiasz temat, może przeczytaj sobie:
http://www.kulinaria.pl/okazje.asp?id=25

*} oczywiście, uprzedzając Twoją potencjalną dociekliwość, nie każdy
wafel z czymś na nim jest mazurkiem :)
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-22 18:28:11

Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c3mud9$7ki$1@inews.gazeta.pl> BasiaBjk wrote:
> Użytkownik w...@o...pl napisał:
>
>>>Oczywiście, ze mazurek (wielkanocny) to placek, z tym, że
>>>niekoniecznie kruchy, w tym "moim" przypadku migdałowy na waflu.
>>
>>
>> Tzn, że wafel jest mazurkiem?
>
> Ty naprawdę tak masz, czy udajesz, że nie rozumiesz? :) Mazurkiem
> jest wafel + to, co na nim, jak w wymienionym przypadku*).

Wydaje się, że być może żadne z nas nie ma w pełni racji. Przeszukując
coraz starsze przepisy trafiłem bowiem na mazurki zupełnie poz ciasta,
lecz wyłącznie w postaci słodkiej masy np. migdałowej z białkami,
formowanej na płaski placek w dwu warstwach papiueru i trochę opiekany
ne rumiano w piecu.

Sprawa jest ciekawa, bo wiąże się nieco z problemem pochodzenia mazurka,
jak niektórzy chcą, tureckim. (M.in. Makłowicz kiedyś sugerował, że
mazurek pochodzi od bakławy!!!) Te mazurki bez ciasta, rzczywiście
przypominają słodycze lewantyńskie.

Mnie się jednak wydaje, że pra-mazurek był słodkim plackiem z ciasta, ze
skromną dekoracją orzechami lun co najwyżej lukrem. Taki mazurek
nazwałbymy ordynarnym. Sądzę też, że był on pochodzenia polskiego -- jak
nazwa wskazuje mazowieckiego. Niewykluczone też, że w naszym
współczesnym mazurku spotkały się dwie tradycje rodzima i wschodnia.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-23 03:41:35

Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Od: "Lama" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Le sam 20/03/2004 Ă  20:51, BasiaBjk a ĂŠcrit :
> > Użytkownik Ewa P. napisała:
> > >
> > > Czy możecie mi coś zaproponować?
> >
> > Co roku robię pyszny migdałowy, wg starego przepisu i "sprzedałam" wielu
> > osobom, a wszyscy zadowoleni. Jeśli jesteś zainteresowana, daj znać na
> > priv może (bez qq), podeślę.
>
> Nooo nie, a czemu na priv? Na grupie juz podawalas i trzeba szukac w
> googlach?
>
> A ja szukam przepisu na mazurek, ktory bylby mozliwie najmniej slodki.
> Wiem, ze mazurki sa slodkie z definicji, ale moj maz nie lubi, a na
> Wielkanoc chcialabym cos i dla niego zrobic... Jak do tej pory
> zaakceptowal tylko mazurek pomaranczowy - z plastrami pomaranczy
> podsmazonymi na masle z odrobina cukru, ulozonymi na kruchym ciescie
> (ciasto bez cukru), na patelnie wlany sok z 2 cytryn, zredukowany do
> postaci syropu, pomarancze poglazurowane tymze syropem, posypane
> platkami migdalowymi. Ten pozera z predkoscia zastraszajaca, ale co
> mozna jeszcze wymyslec ???
>
> Kot w mazurkowej desperacji

A mogłabyś trochę bardziej uszczegółowić, zdesperowany Kocie, bo ogromnie mnie
ten twój mazurek zainteresował? Jak smażysz te pomarańcze: ze skórką, obrane? A
sok z cytryn wlewasz na to, co zostało na patelni po smażeniu pamarańczy czy na
suchą patelnię? Ciasto najpierw podpiekasz, czy nie? I co dalej, po
udekorowaniu? Jeszcze jakieś pieczenie, dopiekanie? A może osobno pieczesz spód
i potem już tylko dekorujesz tymi pomarańczami i na stół?
> --

>
Lama mazurkowo zafrapowana

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-23 08:53:05

Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Le mar 23/03/2004 ? 04:41, Lama a écrit :

> >
> > Kot w mazurkowej desperacji
>
> A mogłaby trochę bardziej uszczegółowić, zdesperowany Kocie, bo ogromnie mnie
> ten twój mazurek zainteresował? Jak smażysz te pomarańcze: ze skórk, obrane? A
> sok z cytryn wlewasz na to, co zostało na patelni po smażeniu pamarańczy czy na
> such patelnię? Ciasto najpierw podpiekasz, czy nie? I co dalej, po
> udekorowaniu? Jeszcze jakie pieczenie, dopiekanie? A może osobno pieczesz spód
> i potem już tylko dekorujesz tymi pomarańczami i na stół?

Spod pieke osobno, walkuje bardzo cieniutki, wycinam kwadrat, zawijam do
srodka brzegi. Pomarancze myje w bardzo goracej wodzie, kroje w cienkie
plastry razem ze skorka (staram sie wybierac pomarancze ze skora
cienka), usuwam nasiona, smaze na masle, az sie lekko zeszkla, zdejmuje,
na ta sama patelnie wlewam sok z 2 pomarancz + 2 lyzki cukru i redukuje
do gestego syropu. Czescia syropu maze podpieczony spod, na to plasry
pomarancz, na to reszta syropu, na to platki migdalowe (moga byc
przyrumienione na suchej patelni). Nic wiecej juz nie pieke.

polecam, mazurek moze nie tradycyjny i nie ma 380-letniej tradycji ;>
ale jest smaczny.

ZNA KTO MOZE INNE MALO SLODKIE MAZURKI ??? PROOOOOSZE !!!

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-24 00:12:52

Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Spod pieke osobno, walkuje bardzo cieniutki, wycinam kwadrat, zawijam do
> srodka brzegi. Pomarancze myje w bardzo goracej wodzie, kroje w cienkie
> plastry razem ze skorka (staram sie wybierac pomarancze ze skora
> cienka), usuwam nasiona, smaze na masle, az sie lekko zeszkla, zdejmuje,
> na ta sama patelnie wlewam sok z 2 pomarancz + 2 lyzki cukru i redukuje
> do gestego syropu.

A mówiłaś, że z dwóch cytryn? Ale pewnie może być tak i tak. ;-)

> Czescia syropu maze podpieczony spod, na to plasry
> pomarancz, na to reszta syropu, na to platki migdalowe (moga byc
> przyrumienione na suchej patelni). Nic wiecej juz nie pieke.
>
> polecam, mazurek moze nie tradycyjny i nie ma 380-letniej tradycji ;>
> ale jest smaczny.

Dzięki bardzo wielkie. Wypróbuję na pewno.

> ZNA KTO MOZE INNE MALO SLODKIE MAZURKI ??? PROOOOOSZE !!!
>
> --
> Kot <m...@p...onet.pl>

Niestety, nie mogę ci się zrewanżować, bo wszystkie moje sprawdzone mazurki:
jeden słodszy od drugiego.

Pozdrawiam
Lama

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-03-24 10:27:28

Temat: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Le mer 24/03/2004 ? 01:12, a...@p...onet.pl a écrit :
> > Spod pieke osobno, walkuje bardzo cieniutki, wycinam kwadrat, zawijam do
> > srodka brzegi. Pomarancze myje w bardzo goracej wodzie, kroje w cienkie
> > plastry razem ze skorka (staram sie wybierac pomarancze ze skora
> > cienka), usuwam nasiona, smaze na masle, az sie lekko zeszkla, zdejmuje,
> > na ta sama patelnie wlewam sok z 2 pomarancz + 2 lyzki cukru i redukuje
> > do gestego syropu.
>
> A mówiłaś, że z dwóch cytryn? Ale pewnie może być tak i tak. ;-)

CYTRYN ??? Pewnie myslalam o nalewce aptekarzy i stad to ;) Sorry,
zdecydowanie pomarancz.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak przyspieszyć skruszenie ciasta??
szybkie krojenie...
cykoria:)
grzybki , rybki, skorupiaki?
Ucieranie maku.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »