Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [prasa] Margaryny

Grupy

Szukaj w grupach

 

[prasa] Margaryny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 64


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-09-19 07:47:55

Temat: [prasa] Margaryny
Od: gosmo <t...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

http://www.rmf24.pl/nauka/news-w-naszej-zywnosci-wci
az-za-duzo-szkodliwego-tluszczu,nId,635726

Jako, że jestem zadeklarowanym przeciwnikiem wszelkich margaryn, zapodaję
co piszą, a piszą, że:

"Naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze przeanalizowali, jak w Europie
realizowane są plany wyeliminowania składników, o których wiadomo, że są
najbardziej szkodliwe dla układu krążenia i najsilniej przyczyniają się do
plagi otyłości. Utwardzone tłuszcze roślinne najczęściej spotykamy w
margarynach, ale też ciastkach, chipsach, frytkach i innych przekąskach. "

Wywalcie Kasie i Palmy ze swoich przepisów, używajcie masła! Masło może i
ma dużo tłuszczy nasyconych, ale są to tłuszcze o w miarę krótkich
łańcuchach i są szybko trawione w mniejszym stopniu odkładane. Naturalnie
zawiera witaminy A, D które do margaryn trzeba dodawać. Produkty
pochodzenia mlecznego jemy od milionów lat i nasze organizmy do tego miały
czas się przyzwyczaić w przeciwieństwie do tłuszczy utwardzanych. A poza
tym jest po prostu smaczniejsze.

Przy okazji widzę w sieci bardzo dużo przepisów z margaryną... omijam je
szerokim łukiem. Wątpię, aby ich autor znał się na kuchni cokolwiek i
mimo, że ja sam jestem laikiem w tej dziedzinie to dla mnie jest to
nieakceptowalne. Ta maragaryna chyba tylko po to aby produkt natłuścić
mimo zepsucia smaku. Masło rozumiem w zupełności, daje mleczny przyjemny,
delikatny aromat i konsystencję, ale ta margaryna, po co?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-09-19 20:32:11

Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: Animka <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-19 09:47, gosmo pisze:
> Wywalcie Kasie i Palmy ze swoich przepisów, używajcie masła! Masło może i
> ma dużo tłuszczy nasyconych, ale są to tłuszcze o w miarę krótkich
> łańcuchach i są szybko trawione w mniejszym stopniu odkładane. Naturalnie
> zawiera witaminy A, D które do margaryn trzeba dodawać. Produkty
> pochodzenia mlecznego jemy od milionów lat i nasze organizmy do tego miały
> czas się przyzwyczaić w przeciwieństwie do tłuszczy utwardzanych. A poza
> tym jest po prostu smaczniejsze.

Na ogół osoby grube jedzą margarynę, bo myslą, ze będa chudszw, a to
jest na odwrót.
Kiedyś jak nic w sklepach nie było to moja matka i jej koleżanki z oleju
utwardzalnego robiły znicze na groby bliskich, na 1 listopada. Ale to
kopciło!

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-09-19 22:15:40

Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 19 Sep 2012 22:32:11 +0200, Animka napisał(a):

> Kiedyś jak nic w sklepach nie było to moja matka i jej koleżanki z oleju
> utwardzalnego robiły znicze na groby bliskich

To chyba nie było aż tak źle u nich, skoro olej był... U nas nie było.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-09-20 08:05:29

Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Bez drgnięcia powieki będę i tak kupowała i jadła, co mi odpowiada.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-09-20 08:06:34

Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu czwartek, 20 września 2012 10:05:29 UTC+2 użytkownik czeremcha napisał:
> Bez drgnięcia powieki będę i tak kupowała i jadła, co mi odpowiada.

Lepiej zabrzmiałoby tak /żeby nie przekręcić sensu/ - będę kupowała i jadła to, co mi
odpowiada.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-09-20 08:16:51

Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: gosmo <t...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 20.09.2012 o 10:05 czeremcha <1...@g...com> pisze:

> Bez drgnięcia powieki będę i tak kupowała i jadła, co mi odpowiada.

Nikomu niczego nie nakazuję, jeśli Ci odpowiada, to kupuj, jeśli nie to
nie kupuj. To tylko taka moja mała kampania uświadamiająca :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-09-20 08:20:49

Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: gosmo <t...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 20.09.2012 o 10:05 czeremcha <1...@g...com> pisze:

> Bez drgnięcia powieki będę i tak kupowała i jadła, co mi odpowiada.

I jeszcze jedno... w sumie nie napisałaś co wybrałaś, ale zakładam, że
margarynę. Jeśli tak, to możesz podzielić się informacją co ciebie ku temu
skłania? Generalnie staram się nie krytykować coś czego nie rozumiem, a
taki wybór chciałbym właśnie zrozumieć. Argument ceny już znam, drugi to
może być taki, że "moja mama zawsze używała", ale to trochę byłoby jak z
tym kurczakiem co mu kucharka przed pieczeniem nogi odcinała i wyrzucała
do kosza.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-09-21 14:08:02

Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Ciasta piekę na maśle.

Smażenie - duszenie - tu na mnie działają dokładnie te same mechanizmy co na ciebie.
Tzn. kampania - długotrwała - przeciw używaniu masła do w/w zadań. Wryło się - i
kropka.

Do pieczywa - masła nie lubię. Naszego masła w naszym klimacie. Poza tym - nie
smarujemy na palec grubo, a tylko na aby-aby, więc kwestie smakowe nie mają tu
wielkiego znaczenia. Natomiast wielkie znaczenie ma szybkie jełczenie masła przy tak
powolnym zużyciu. Twarde - gdy w lodówce, gdy poza nią - to przez większą część roku
za miękkie, no i jełczeje ekspresowo.

Dlaczego piszę "naszego masła w naszym klimacie"? Bo przez 4 lata jadłam irlandzkie
masło w irlandzkim klimacie i tam mi odpowiadało. I smak /dodatek soli ;-)/, i
związana z klimatem możliwość przechowywania go poza lodówką.

Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-09-21 18:39:55

Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 21 Sep 2012 07:08:02 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):

> Natomiast wielkie znaczenie ma szybkie jełczenie masła przy tak powolnym zużyciu.
Twarde - gdy w lodówce, gdy poza nią - to przez większą część roku za miękkie, no i
jełczeje ekspresowo.

My masło jemy w ilościach dużych. Dlatego kupuję hurtowo i przechowuję w
zamrażarce, żeby po kolejną kostkę do miasta nie pędzić - u nas na wsi
bowiem w sklepie nie ma prawdziwego masła, same miksy i margaryny tudzież
inne smary silnikowe...
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2012-09-21 20:10:29

Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-09-21 16:08, czeremcha pisze:

> nie smarujemy na palec grubo, a tylko na aby-aby, więc kwestie smakowe nie mają tu
wielkiego znaczenia. Natomiast wielkie znaczenie ma szybkie jełczenie masła przy tak
powolnym zużyciu. Twarde - gdy w lodówce, gdy poza nią - to przez większą część roku
za miękkie, no i jełczeje ekspresowo.

U mnie też masło schodzi bardzo powoli. Więc na raz odmrażam tylko pół
kostki, uprzednio podzielonej.

--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Fajne przepisy.
Ja pierdziu, bójcie się narody.
Zaklęte rewiry - c.d.
Cydr, jabłecznik
No, to co u Was dzisiaj na stole?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »