« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-31 20:08:15
Temat: prażenie orzechów laskowychSzukam , szukam i nie mogę znaleść jak zabrać się za uprażenie orzechów
laskowych
w warunkach domowych .
W googlach nie udało mi się znaleść więc w Was tylko nadzieja.
Z pozdrowieniami i i umiechami
smal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-31 20:18:54
Temat: Re: prażenie orzechów laskowychTadeusz Smal pisze:
> Szukam , szukam i nie mogę znaleść jak zabrać się za uprażenie orzechów
> laskowych
> w warunkach domowych .
> W googlach nie udało mi się znaleść więc w Was tylko nadzieja.
Hm.
Orzechy laskowe, migdały itp. prażę na blasze w piekarniku, ok. 20
minut, w temp. 130 stopni, bez termoobiegu.
A potem je tytłam w karmelu z miodem lub nie.
Częściej tak.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-31 20:30:15
Temat: Re: prażenie orzechów laskowych
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fb9t2n$ols$1@inews.gazeta.pl...
> Tadeusz Smal pisze:
>> Szukam , szukam i nie mogę znaleść jak zabrać się za uprażenie orzechów
>> laskowych
>> w warunkach domowych .
>> W googlach nie udało mi się znaleść więc w Was tylko nadzieja.
>
>
> Hm.
> Orzechy laskowe, migdały itp. prażę na blasze w piekarniku, ok. 20 minut,
> w temp. 130 stopni, bez termoobiegu.
> A potem je tytłam w karmelu z miodem lub nie.
> Częściej tak.
:)
dziekuję a podpowiedz jeszcze proszę:
czy praży się w skorupkach czy już bez skorupek?
czy muszą być wysuszone czy tez takie 'surowe' prosto z krzewu?
:)
z pozdrowieniami i usmeichami
smal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-31 20:42:29
Temat: Re: prażenie orzechów laskowychTadeusz Smal pisze:
> czy praży się w skorupkach czy już bez skorupek?
Bez.
> czy muszą być wysuszone czy tez takie 'surowe' prosto z krzewu?
Surowe to na surowo są najlepsze takie chrzęszczące i jędrne,a prażyłam
zawsze suche.
To są już świeże?
--
BBjk z zaległościami fenologicznymi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-03 12:01:44
Temat: Re: prażenie orzechów laskowych
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:fb9uet$sir$1@inews.gazeta.pl...
> To są już świeże?
Moja mama już zebrała;)
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-08 16:49:12
Temat: Re: prażenie orzechów laskowychUżytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał
>
> Orzechy laskowe, migdały itp. prażę na blasze w piekarniku, ok. 20
> minut, w temp. 130 stopni, bez termoobiegu.
> A potem je tytłam w karmelu z miodem lub nie.
> Częściej tak.
A jak pozbywasz się tych łusek, które z orzechów laskowych złażą
w trakcie pieczenia? Strasznie się elektryzują i przylepiają do
palców i w ogóle robi mi się z nimi bałagan. Masz jakiś sprytny
sposób?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-08 18:17:38
Temat: Re: prażenie orzechów laskowychAlek pisze:
> A jak pozbywasz się tych łusek, które z orzechów laskowych złażą
> w trakcie pieczenia? Strasznie się elektryzują i przylepiają do
> palców i w ogóle robi mi się z nimi bałagan. Masz jakiś sprytny
> sposób?
Normalnie, gorące orzechy wsypujesz w ścierkę, zwijasz w tłumok,
miętolisz tłumok dłońmi, łuski się ładnie otrą i zostaną w ścierce.
Wybierasz orzechy, można je potem potraktować suszarką do włosów, by
zdmuchnąć pozostałości.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |