Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia prosze o szybką pomoc w spr. prodiża

Grupy

Szukaj w grupach

 

prosze o szybką pomoc w spr. prodiża

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-25 17:08:09

Temat: prosze o szybką pomoc w spr. prodiża
Od: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora

drodzy Grupowicze!

jak mam piec ciasto w prodiżu? to ma być kruche, wszystko ok ale jak ja to
ciasto potem wyjme z prodiża????

czekam niecierpliwie na wskazówki bo chcę upiec wieczorem

pozdrawiam
Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-26 21:19:04

Temat: Re: prosze o szybką pomoc w spr. prodiża
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:9m8m13$oap$1@news.tpi.pl...
> drodzy Grupowicze!
>
> jak mam piec ciasto w prodiżu? to ma być kruche, wszystko ok ale jak ja to
> ciasto potem wyjme z prodiża????
>
> czekam niecierpliwie na wskazówki bo chcę upiec wieczorem

Pewnie już upiekłaś... ale kruche to w prodiżu nie... Bo do kruchego to musi
być nagrzany piec... No chyba, ze porządnie rozgrzejesz grzałki zanim to
ciasto przykryjesz...
A jak wyjąć... Każde się da, ale nie kruche...
Na każde to jest sposób... O ile prodiż jest okrągły ( bo bywają i
prostokątne...) Znaczy trzeba nieć talerz o średnicy ciut mniejszej od
prodiża... Prodiż stawiamy w pionie przykładamy talerz i przewracamy prodiż
dalej do góry dnem... i już ciasto leży na talerzu tylko do góry nogami...
teraz, albo jak ciut odparuje powtarzamy sztuczkę - przykrywamy ciasto
talerzem i obracamy do góry dnem...
Kruche powinno ładnie odejść od prodiża... drożdżowe też zawsze ładnie
odchodzi, a jakieś biszkopty i ucierane ciasta to myszą mieć dobrze
wysmarowany i wysypany prodiż...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-27 05:19:34

Temat: Re: prosze o szybką pomoc w spr. prodiża
Od: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


>
> Pewnie już upiekłaś... ale kruche to w prodiżu nie... Bo do kruchego to
musi
> być nagrzany piec... No chyba, ze porządnie rozgrzejesz grzałki zanim to
> ciasto przykryjesz...
> A jak wyjąć... Każde się da, ale nie kruche...
> Na każde to jest sposób... O ile prodiż jest okrągły ( bo bywają i
> prostokątne...) Znaczy trzeba nieć talerz o średnicy ciut mniejszej od
> prodiża... Prodiż stawiamy w pionie przykładamy talerz i przewracamy
prodiż
> dalej do góry dnem... i już ciasto leży na talerzu tylko do góry nogami...
> teraz, albo jak ciut odparuje powtarzamy sztuczkę - przykrywamy ciasto
> talerzem i obracamy do góry dnem...
> Kruche powinno ładnie odejść od prodiża... drożdżowe też zawsze ładnie
> odchodzi, a jakieś biszkopty i ucierane ciasta to myszą mieć dobrze
> wysmarowany i wysypany prodiż...
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
> juz upieczone i zjedzone ale dziekuje:)))))
kruche wyszło jak najlepiej w prodiżu, wyciągałam sekunde (tak jak pisałaś)
wiec teraz moge szalec.
mam prosbe: czy masz przepis na jakies łatwe ciasto drożdżowe z prodiża???

pozdrawiam
Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-27 07:33:49

Temat: Re: prosze o szybką pomoc w spr. prodiża
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:9mcl8e$8ar$1@news.tpi.pl...
> >
> > juz upieczone i zjedzone ale dziekuje:)))))
> kruche wyszło jak najlepiej w prodiżu, wyciągałam sekunde (tak jak
pisałaś)
> wiec teraz moge szalec.
> mam prosbe: czy masz przepis na jakies łatwe ciasto drożdżowe z prodiża???

Oczywiście że mam... hmm... ale nie przepis... ja to robię tylko w wakacje w
domu babci... bo tam jest dobry prodiż taki co dopieka, a nie pali...
i nie ma tam żadnej książki kucharskiej, a babcia zawsze robiła na oko i
wygląda to tak... bierze się wszystkiego na oko bełta się wyrabia, a z
dochodzi od dłoni (a na wsi, gdiz e do roboty nie ma nic - Internetu też...
chociaż miałam tam kiedyś ze sobą notebooka to można i godzinę wyrabiać
plotkując) wyrasta się troszkę, smaruje się prodiż masłem, przekłada ciasto,
ciut wyrasta i piecze aż jest złote i się nie nakłuwa, a zdejmuje pokrywę i
dotyka ciasto czubkiem nosa - jeśli nie parzy w nos to ciasto jest
upieczone...
A jak te składniki na oko się bierze? tak ze 3- 4 dkg drożdży, pół szklanki
mleka, ćwierć szklanki cukru, z 5 dkg masła i mąki tyle ile wejdzie a ma
konsystencję chlebową i z tego powstaje taka suuuuper niezbyt słodka buła do
mleka... lekkiego ciasta drożdżowego - takiego dość rzadkiego i
superpuszystego nigdy w wakacje na wsi nie piekłam, więc nie wiem, czy by
wyszło...
Doskonale wychodzi też z prodiża ciasto biszkoptowe z owocami - skórka
nabiera w prodiżu takiego fajnego miodowego smaku - zupełnie inna jest niż
przy pieczeniu w piekarniku...
Można zrobić i sernik, ale on lubi się rozwalić przy wyjmowaniu mimo
najszczerszych chęci by tego nie robić... ale wtedy można do "ułożyć na
talerzu i polać jakąś polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem... albo
wyjeść z prodiża jeszcze gorący zanim ktokolwiek zauważy, że jakieś ciasto
było...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sernik na zimno!!!
Żółte sery
od ktorej strony ogorka
Sałatka
sałatka z makaronu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »