Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prosze o szybką pomoc w spr. prodiża
Date: Sun, 26 Aug 2001 23:19:04 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 28
Sender: j...@p...onet.pl@213.25.123.146
Message-ID: <9mbovq$fsf$1@news.onet.pl>
References: <9m8m13$oap$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.123.146
X-Trace: news.onet.pl 998860602 16271 213.25.123.146 (26 Aug 2001 21:16:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Aug 2001 21:16:42 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64237
Ukryj nagłówki
Użytkownik "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:9m8m13$oap$1@news.tpi.pl...
> drodzy Grupowicze!
>
> jak mam piec ciasto w prodiżu? to ma być kruche, wszystko ok ale jak ja to
> ciasto potem wyjme z prodiża????
>
> czekam niecierpliwie na wskazówki bo chcę upiec wieczorem
Pewnie już upiekłaś... ale kruche to w prodiżu nie... Bo do kruchego to musi
być nagrzany piec... No chyba, ze porządnie rozgrzejesz grzałki zanim to
ciasto przykryjesz...
A jak wyjąć... Każde się da, ale nie kruche...
Na każde to jest sposób... O ile prodiż jest okrągły ( bo bywają i
prostokątne...) Znaczy trzeba nieć talerz o średnicy ciut mniejszej od
prodiża... Prodiż stawiamy w pionie przykładamy talerz i przewracamy prodiż
dalej do góry dnem... i już ciasto leży na talerzu tylko do góry nogami...
teraz, albo jak ciut odparuje powtarzamy sztuczkę - przykrywamy ciasto
talerzem i obracamy do góry dnem...
Kruche powinno ładnie odejść od prodiża... drożdżowe też zawsze ładnie
odchodzi, a jakieś biszkopty i ucierane ciasta to myszą mieć dobrze
wysmarowany i wysypany prodiż...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|