Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MechaGodzilla" <k...@w...ps.pl.NOSPAM>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: prosze o szybką pomoc w spr. prodiża
Date: Mon, 27 Aug 2001 07:19:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 30
Message-ID: <9mcl8e$8ar$1@news.tpi.pl>
References: <9m8m13$oap$1@news.tpi.pl> <9mbovq$fsf$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dhcp15.webnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 998889550 8539 213.25.201.15 (27 Aug 2001 05:19:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Aug 2001 05:19:10 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64260
Ukryj nagłówki
>
> Pewnie już upiekłaś... ale kruche to w prodiżu nie... Bo do kruchego to
musi
> być nagrzany piec... No chyba, ze porządnie rozgrzejesz grzałki zanim to
> ciasto przykryjesz...
> A jak wyjąć... Każde się da, ale nie kruche...
> Na każde to jest sposób... O ile prodiż jest okrągły ( bo bywają i
> prostokątne...) Znaczy trzeba nieć talerz o średnicy ciut mniejszej od
> prodiża... Prodiż stawiamy w pionie przykładamy talerz i przewracamy
prodiż
> dalej do góry dnem... i już ciasto leży na talerzu tylko do góry nogami...
> teraz, albo jak ciut odparuje powtarzamy sztuczkę - przykrywamy ciasto
> talerzem i obracamy do góry dnem...
> Kruche powinno ładnie odejść od prodiża... drożdżowe też zawsze ładnie
> odchodzi, a jakieś biszkopty i ucierane ciasta to myszą mieć dobrze
> wysmarowany i wysypany prodiż...
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
> juz upieczone i zjedzone ale dziekuje:)))))
kruche wyszło jak najlepiej w prodiżu, wyciągałam sekunde (tak jak pisałaś)
wiec teraz moge szalec.
mam prosbe: czy masz przepis na jakies łatwe ciasto drożdżowe z prodiża???
pozdrawiam
Mechcia
|