« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-03-20 11:55:04
Temat: przechowywanie surowego ciasta drożdżowegoW jaki sposób przechowujecie (o ile w ogóle) surowe ciasto drożdżowe, takie
jak na pizzę?
Można chłodzić, mrozić bez uszczerbku na "zdrowiu" tegoż ciasta, a
konkretnie drożdży? Wyjdzie potem coś z niego, czy tylko zakalec?
A jeśli chcę przechować np. od rana do popołudnia/wieczora, to czy mogę
zostawić po prostu pod przykryciem na stole czy jest obawa, że wyrośnie tak,
że wylezie z miski? ;-)
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-03-20 13:04:48
Temat: Re: przechowywanie surowego ciasta drożdżowegoOn 20 Mar, 12:55, "Nixe" <n...@n...pl> wrote:
> W jaki sposób przechowujecie (o ile w ogóle) surowe ciasto drożdżowe, takie
> jak na pizzę?
Zamrozić można, albo przechować na krótko w lodówce. Zdarza się, że
piszący o swoich przygodach z pieczeniem wspominają np. o
przechowywaniu wyrobionych i przygotowanych do pieczenia bułkach do
następnego rana w lodówce.
Ja sama ani tego, ani tego nie praktykowałam.
> A jeśli chcę przechować np. od rana do popołudnia/wieczora, to czy mogę
> zostawić po prostu pod przykryciem na stole czy jest obawa, że wyrośnie tak,
> że wylezie z miski? ;-)
Jest. Trzeba ciasto wyrobić od czasu do czasu, żeby usunąć pęcherze
gazu.
Włożyłabym do lodówki raczej.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-03-20 13:14:31
Temat: Re: przechowywanie surowego ciasta drożdżowegoW dniu 2012-03-20 12:55, Nixe pisze:
> W jaki sposób przechowujecie (o ile w ogóle) surowe ciasto drożdżowe,
> takie jak na pizzę?
> Można chłodzić, mrozić bez uszczerbku na "zdrowiu" tegoż ciasta, a
> konkretnie drożdży? Wyjdzie potem coś z niego, czy tylko zakalec?
> A jeśli chcę przechować np. od rana do popołudnia/wieczora, to czy mogę
> zostawić po prostu pod przykryciem na stole czy jest obawa, że wyrośnie
> tak, że wylezie z miski? ;-)
Ciasto możesz zamrozić lekko podrośnięte. Po wyjęciu z zamrażarki
rozmrażasz w temp. pokojowej (kuchennej), pozwolisz mu jeszcze trochę,
podrosnąć i pieczesz.
Jeśli potrzebujesz na kolejny dzień, wtedy nie mroź, tylko wyrób i do
wyrastania zostaw w lodówce, zamiast w kuchni. Ważne jest, by nie
wyrastało w kuchni, a potem do lodówki, tylko od razu po wyrobieniu do
lodówki. W ciągu 10-12 h wyrośnie, jak w cieple. Jeśli masz mniej czasu,
to daj do lodówki, a potem po wyjęciu z niej w cieple podrośnie jeszcze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-03-20 14:07:14
Temat: Re: przechowywanie surowego ciasta drożdżowegoW dniu 20.03.2012 12:55, Nixe pisze:
> W jaki sposób przechowujecie (o ile w ogóle) surowe ciasto drożdżowe,
> takie jak na pizzę?
> Można chłodzić, mrozić bez uszczerbku na "zdrowiu" tegoż ciasta, a
> konkretnie drożdży? Wyjdzie potem coś z niego, czy tylko zakalec?
> A jeśli chcę przechować np. od rana do popołudnia/wieczora, to czy mogę
> zostawić po prostu pod przykryciem na stole czy jest obawa, że wyrośnie
> tak, że wylezie z miski? ;-)
>
> N.
Przechowywać własnoręcznie robionego drożdżowego mi się nie zdarzyło,
ale raz kupiłam gotowe ciasto w sklepie i ono leżało tam sobie w ladzie
chłodniczej, na tacce, zawinięte folia spożywczą. Po przyniesieniu do
domu jak tylko się ciut ogrzało, zaczęło uciekać z tej tacki wszelkimi
nawet najmniejszymi otworami :D
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-03-20 15:10:13
Temat: Re: przechowywanie surowego ciasta drożdżowegoW dniu 2012-03-20 12:55, Nixe pisze:
> W jaki sposób przechowujecie (o ile w ogóle) surowe ciasto drożdżowe,
> takie jak na pizzę?
> Można chłodzić, mrozić bez uszczerbku na "zdrowiu" tegoż ciasta, a
> konkretnie drożdży? Wyjdzie potem coś z niego, czy tylko zakalec?
> A jeśli chcę przechować np. od rana do popołudnia/wieczora, to czy mogę
> zostawić po prostu pod przykryciem na stole czy jest obawa, że wyrośnie
> tak, że wylezie z miski? ;-)
>
> N.
Ciasto na pize czesto przechowuje w lodowce nawet do nastepnego dnia w
postaci gotowej pizzy. Razem z blacha do foliowej torby i do lodowki.
Nastepnego dnia tylko do piekarnika. Jest super.
gSz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-03-21 15:23:40
Temat: Re: przechowywanie surowego ciasta drożdżowegoDziękuję wszystkim za dobre rady :)
Przynajmniej nie będę musiała co dwa dni nowego ciasta zagniatać.
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |