Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przechowywanie surowego ciasta drożdżowego

Grupy

Szukaj w grupach

 

przechowywanie surowego ciasta drożdżowego

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2012-03-20 11:55:04

Temat: przechowywanie surowego ciasta drożdżowego
Od: "Nixe" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

W jaki sposób przechowujecie (o ile w ogóle) surowe ciasto drożdżowe, takie
jak na pizzę?
Można chłodzić, mrozić bez uszczerbku na "zdrowiu" tegoż ciasta, a
konkretnie drożdży? Wyjdzie potem coś z niego, czy tylko zakalec?
A jeśli chcę przechować np. od rana do popołudnia/wieczora, to czy mogę
zostawić po prostu pod przykryciem na stole czy jest obawa, że wyrośnie tak,
że wylezie z miski? ;-)

N.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2012-03-20 13:04:48

Temat: Re: przechowywanie surowego ciasta drożdżowego
Od: czeremcha <1...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 20 Mar, 12:55, "Nixe" <n...@n...pl> wrote:
> W jaki sposób przechowujecie (o ile w ogóle) surowe ciasto drożdżowe, takie
> jak na pizzę?

Zamrozić można, albo przechować na krótko w lodówce. Zdarza się, że
piszący o swoich przygodach z pieczeniem wspominają np. o
przechowywaniu wyrobionych i przygotowanych do pieczenia bułkach do
następnego rana w lodówce.

Ja sama ani tego, ani tego nie praktykowałam.

> A jeśli chcę przechować np. od rana do popołudnia/wieczora, to czy mogę
> zostawić po prostu pod przykryciem na stole czy jest obawa, że wyrośnie tak,
> że wylezie z miski? ;-)

Jest. Trzeba ciasto wyrobić od czasu do czasu, żeby usunąć pęcherze
gazu.

Włożyłabym do lodówki raczej.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-03-20 13:14:31

Temat: Re: przechowywanie surowego ciasta drożdżowego
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-03-20 12:55, Nixe pisze:
> W jaki sposób przechowujecie (o ile w ogóle) surowe ciasto drożdżowe,
> takie jak na pizzę?
> Można chłodzić, mrozić bez uszczerbku na "zdrowiu" tegoż ciasta, a
> konkretnie drożdży? Wyjdzie potem coś z niego, czy tylko zakalec?
> A jeśli chcę przechować np. od rana do popołudnia/wieczora, to czy mogę
> zostawić po prostu pod przykryciem na stole czy jest obawa, że wyrośnie
> tak, że wylezie z miski? ;-)

Ciasto możesz zamrozić lekko podrośnięte. Po wyjęciu z zamrażarki
rozmrażasz w temp. pokojowej (kuchennej), pozwolisz mu jeszcze trochę,
podrosnąć i pieczesz.
Jeśli potrzebujesz na kolejny dzień, wtedy nie mroź, tylko wyrób i do
wyrastania zostaw w lodówce, zamiast w kuchni. Ważne jest, by nie
wyrastało w kuchni, a potem do lodówki, tylko od razu po wyrobieniu do
lodówki. W ciągu 10-12 h wyrośnie, jak w cieple. Jeśli masz mniej czasu,
to daj do lodówki, a potem po wyjęciu z niej w cieple podrośnie jeszcze.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-03-20 14:07:14

Temat: Re: przechowywanie surowego ciasta drożdżowego
Od: Anai <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 20.03.2012 12:55, Nixe pisze:
> W jaki sposób przechowujecie (o ile w ogóle) surowe ciasto drożdżowe,
> takie jak na pizzę?
> Można chłodzić, mrozić bez uszczerbku na "zdrowiu" tegoż ciasta, a
> konkretnie drożdży? Wyjdzie potem coś z niego, czy tylko zakalec?
> A jeśli chcę przechować np. od rana do popołudnia/wieczora, to czy mogę
> zostawić po prostu pod przykryciem na stole czy jest obawa, że wyrośnie
> tak, że wylezie z miski? ;-)
>
> N.
Przechowywać własnoręcznie robionego drożdżowego mi się nie zdarzyło,
ale raz kupiłam gotowe ciasto w sklepie i ono leżało tam sobie w ladzie
chłodniczej, na tacce, zawinięte folia spożywczą. Po przyniesieniu do
domu jak tylko się ciut ogrzało, zaczęło uciekać z tej tacki wszelkimi
nawet najmniejszymi otworami :D

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-03-20 15:10:13

Temat: Re: przechowywanie surowego ciasta drożdżowego
Od: grazyna007 <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-03-20 12:55, Nixe pisze:
> W jaki sposób przechowujecie (o ile w ogóle) surowe ciasto drożdżowe,
> takie jak na pizzę?
> Można chłodzić, mrozić bez uszczerbku na "zdrowiu" tegoż ciasta, a
> konkretnie drożdży? Wyjdzie potem coś z niego, czy tylko zakalec?
> A jeśli chcę przechować np. od rana do popołudnia/wieczora, to czy mogę
> zostawić po prostu pod przykryciem na stole czy jest obawa, że wyrośnie
> tak, że wylezie z miski? ;-)
>
> N.
Ciasto na pize czesto przechowuje w lodowce nawet do nastepnego dnia w
postaci gotowej pizzy. Razem z blacha do foliowej torby i do lodowki.
Nastepnego dnia tylko do piekarnika. Jest super.
gSz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-03-21 15:23:40

Temat: Re: przechowywanie surowego ciasta drożdżowego
Od: "Nixe" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziękuję wszystkim za dobre rady :)
Przynajmniej nie będę musiała co dwa dni nowego ciasta zagniatać.

N.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zielony barwnik
Sex PERVERT Photography by MarkW.Decker
Nanees F.reebies!!
How can centrifuge be used for laboratory applications and biological research?
Szynka dobrze wyparzona

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Smakowało mi, dynia
Mrożone cytryny?
Panslavista
Szybkowar - dobrodziejstwo, czy profanacja?
Głupie pytanie o ser żółty

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X