« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-28 11:22:33
Temat: przysmak z WłochNiedawno wróciłam z wakacji we Włoszech gdzie jadłam pyszną szynkę. Nie
jest ona ani wędzona ani gotowana. Dowiedziałam się że dojrzewa sobie w
chłodnym miejscu, niemalże tak jak wino. Czy można ją kupić gdzieś w
Polsce?
Małgoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-28 11:56:57
Temat: Re: przysmak z Włoch
----- Original Message -----
From: Malgos <m...@h...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, September 28, 2000 1:22 PM
Subject: przysmak z Włoch
> Niedawno wróciłam z wakacji we Włoszech gdzie jadłam pyszną szynkę. Nie
> jest ona ani wędzona ani gotowana. Dowiedziałam się że dojrzewa sobie w
> chłodnym miejscu, niemalże tak jak wino. Czy można ją kupić gdzieś w
> Polsce?
>
> Małgoś
Może chodzi o "prosciutto crudo", czyli szynkę surową, która istotnie nie
jest ani wędzona, ani gotowana. Podobno jest poddawana specjalnej obróbce w
pewnego rodzaju zalewie solankowej, a potem "dochodzi do siebie" wisząc, w
odpowiednim miejscu i temperaturze. Specjalnym rodzajem owego specjału jest
"prosciutto di Parma", czyli szynka parmeńska i "prosciutto di San
Daniele" - gatunki odznaczające się charakterystycznym delikatnie słodkim
smakiem.
Prosciutto crudo je się np. jako przystawkę "Prosciutto con melone" - z
melonem, albo też jako dodatek do pizzy.
W Polsce spotykana w miejscach typu "Carrefour", "Géant" itp.
Nawiasem mówiąc jest rzeczywiście pyszna i smakuje wspaniale nawet z
kawałkiem świeżej bagietki z masełkiem.
Smacznego -
Agni
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 12:30:44
Temat: Re: przysmak z WłochUżytkownik Agnieszka Stańczyk <a...@m...com.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych
Do tego co napisała Agnieszka pragnę dodać, że im dłużej
"prosciutto" jest sezonowane tym bardziej jego cena idzie w
górę a i zarazem jakość. Mozna spotkać już szynkę parmeńską
w mniejszej z cen kiedy kupujemy ją np. z kością
przechodzącą przez całą szynkę, ale dosyć kłopotliwym jest
jej wyciągnięcie jeżeli nie mamy pod ręką odpowiednich
narzędzi. Sama selekcja odpowiedniego udźca jest prosta,
jeżeli jest on nieskazitelny i nadaje się do sezonowania to
trafia do dalszej obróbki... jeżeli widać gołym okiem że z
niego nic nie będzie to leci on (udziec) na parę i
wykonywana jest szynka "gotowana" która we włoszech nosi
imię "prosciutto di praga". W chwili kiedy już w trakcie
sezonowania odkryje się na jej powierzchni ewentualne ślady
dyskfalifikujące to jest ona cięta na mniejsze kawałki i
sprzedawana w opakowanych próżniowo woreczkach. Proszę
pamiętać, że zakupujac taką konfekcję (próżniową) w kawałku
posiada ona sporą ilość konserwantów i warto by po otwarciu
opakowania dokładnie powycierać papierem lub bibułą samą
szynkę przed jej krojeniem. A skoro już mowa o
krojeniu....nalezy zawsze żądać pokrojenia w jak najcieńsze
plasterki, wtedy tylko mozna właściwie ocenić jej smak....
Jezeli kiedykolwiek spotkacie się z możliwością kupienia
np. 10 dkg. pokrojonych w plasterki to starajcie się zawsze
"wychwicić" kończący się udziec (szynkę). Ta z końcówki...
jest bardziej czerwona, słodsza i smaczniejsza, tak
przynajmniej widziałem to we włoszech.
Zauważyłem w polsce, ze w kilku supermerkatach rzadko
odcina się grubą pierwszą skórę aż do pierwszej tkanki
tłuszczowej... a szkoda bo potem więcej pracy. Na szynce
parmeńskiej wypalone jest zawsze logo i korona, po czym
łatwo ją poznać.
To ciekawe danie i produkt, kosztowne do tego stopnia, że
do "tradycji" należą kradzieże pojazdów przewożących szynkę
z magazynów do dystrybutorów.
Szkoda, ze nie ma przepisów z "prosciutto" ale byłoby to
jej zmarnowanie z makaronem... .
--
Pozdrawiam - Ryszard Balawajder
www.makaron.pl - www.makaron.ws - www.makaron.it
[Serwis Makaron - jedyny polski serwis... makaronowy]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 12:55:17
Temat: Re: przysmak z WłochDzięki za info.
Dokładnie o to mi chodziło.
Ja zajadałam sie świeżą bułeczką z "prosciutto crudo", mozarellą no i
oczywiście pomidorek. Pycha.
Małgoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 12:55:34
Temat: Re: przysmak z WłochDzięki za info.
Dokładnie o to mi chodziło.
Ja zajadałam sie świeżą bułeczką z "prosciutto crudo", mozarellą no i
oczywiście pomidorek. Pycha.
Małgoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 12:56:04
Temat: Re: przysmak z WłochDzięki za info.
Dokładnie o to mi chodziło.
Ja zajadałam sie świeżą bułeczką z "prosciutto crudo", mozarellą no i
oczywiście pomidorek. Pycha.
Małgoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 12:56:26
Temat: Re: przysmak z WłochDzięki za info.
Dokładnie o to mi chodziło.
Ja zajadałam sie świeżą bułeczką z "prosciutto crudo", mozarellą no i
oczywiście pomidorek. Pycha.
Małgoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 12:56:55
Temat: Re: przysmak z WłochDzięki za info.
Dokładnie o to mi chodziło.
Ja zajadałam sie świeżą bułeczką z "prosciutto crudo", mozarellą no i
oczywiście pomidorek. Pycha.
Małgoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 12:59:30
Temat: Re: przysmak z WłochDzięki za info.
Dokładnie o to mi chodziło.
Ja zajadałam sie świeżą bułeczką z "prosciutto crudo", mozarellą no i
oczywiście pomidorek. Pycha.
Małgoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 13:02:45
Temat: Re: PrzepraszamJakiś error mojego Netscape.
Małgoś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |