Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: a...@m...com.pl (Agnieszka Stańczyk)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przysmak z Włoch
Message-ID: <003f01c02943$349e2160$8e8d808b@astanczyk>
Date: 28 Sep 00 11:56:57 GMT
References: <3...@h...com>
Sender: o...@n...pl
MIME-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Organization: email<>news gateway
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
Lines: 33
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34559
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: Malgos <m...@h...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, September 28, 2000 1:22 PM
Subject: przysmak z Włoch
> Niedawno wróciłam z wakacji we Włoszech gdzie jadłam pyszną szynkę. Nie
> jest ona ani wędzona ani gotowana. Dowiedziałam się że dojrzewa sobie w
> chłodnym miejscu, niemalże tak jak wino. Czy można ją kupić gdzieś w
> Polsce?
>
> Małgoś
Może chodzi o "prosciutto crudo", czyli szynkę surową, która istotnie nie
jest ani wędzona, ani gotowana. Podobno jest poddawana specjalnej obróbce w
pewnego rodzaju zalewie solankowej, a potem "dochodzi do siebie" wisząc, w
odpowiednim miejscu i temperaturze. Specjalnym rodzajem owego specjału jest
"prosciutto di Parma", czyli szynka parmeńska i "prosciutto di San
Daniele" - gatunki odznaczające się charakterystycznym delikatnie słodkim
smakiem.
Prosciutto crudo je się np. jako przystawkę "Prosciutto con melone" - z
melonem, albo też jako dodatek do pizzy.
W Polsce spotykana w miejscach typu "Carrefour", "Géant" itp.
Nawiasem mówiąc jest rzeczywiście pyszna i smakuje wspaniale nawet z
kawałkiem świeżej bagietki z masełkiem.
Smacznego -
Agni
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|