Data: 2000-09-28 11:56:57
Temat: Re: przysmak z Włoch
Od: a...@m...com.pl (Agnieszka Stańczyk)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: Malgos <m...@h...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, September 28, 2000 1:22 PM
Subject: przysmak z Włoch
> Niedawno wróciłam z wakacji we Włoszech gdzie jadłam pyszną szynkę. Nie
> jest ona ani wędzona ani gotowana. Dowiedziałam się że dojrzewa sobie w
> chłodnym miejscu, niemalże tak jak wino. Czy można ją kupić gdzieś w
> Polsce?
>
> Małgoś
Może chodzi o "prosciutto crudo", czyli szynkę surową, która istotnie nie
jest ani wędzona, ani gotowana. Podobno jest poddawana specjalnej obróbce w
pewnego rodzaju zalewie solankowej, a potem "dochodzi do siebie" wisząc, w
odpowiednim miejscu i temperaturze. Specjalnym rodzajem owego specjału jest
"prosciutto di Parma", czyli szynka parmeńska i "prosciutto di San
Daniele" - gatunki odznaczające się charakterystycznym delikatnie słodkim
smakiem.
Prosciutto crudo je się np. jako przystawkę "Prosciutto con melone" - z
melonem, albo też jako dodatek do pizzy.
W Polsce spotykana w miejscach typu "Carrefour", "Géant" itp.
Nawiasem mówiąc jest rzeczywiście pyszna i smakuje wspaniale nawet z
kawałkiem świeżej bagietki z masełkiem.
Smacznego -
Agni
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|