Data: 2000-09-28 12:30:44
Temat: Re: przysmak z Włoch
Od: <b...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Agnieszka Stańczyk <a...@m...com.pl> w
wiadomości do grup dyskusyjnych
Do tego co napisała Agnieszka pragnę dodać, że im dłużej
"prosciutto" jest sezonowane tym bardziej jego cena idzie w
górę a i zarazem jakość. Mozna spotkać już szynkę parmeńską
w mniejszej z cen kiedy kupujemy ją np. z kością
przechodzącą przez całą szynkę, ale dosyć kłopotliwym jest
jej wyciągnięcie jeżeli nie mamy pod ręką odpowiednich
narzędzi. Sama selekcja odpowiedniego udźca jest prosta,
jeżeli jest on nieskazitelny i nadaje się do sezonowania to
trafia do dalszej obróbki... jeżeli widać gołym okiem że z
niego nic nie będzie to leci on (udziec) na parę i
wykonywana jest szynka "gotowana" która we włoszech nosi
imię "prosciutto di praga". W chwili kiedy już w trakcie
sezonowania odkryje się na jej powierzchni ewentualne ślady
dyskfalifikujące to jest ona cięta na mniejsze kawałki i
sprzedawana w opakowanych próżniowo woreczkach. Proszę
pamiętać, że zakupujac taką konfekcję (próżniową) w kawałku
posiada ona sporą ilość konserwantów i warto by po otwarciu
opakowania dokładnie powycierać papierem lub bibułą samą
szynkę przed jej krojeniem. A skoro już mowa o
krojeniu....nalezy zawsze żądać pokrojenia w jak najcieńsze
plasterki, wtedy tylko mozna właściwie ocenić jej smak....
Jezeli kiedykolwiek spotkacie się z możliwością kupienia
np. 10 dkg. pokrojonych w plasterki to starajcie się zawsze
"wychwicić" kończący się udziec (szynkę). Ta z końcówki...
jest bardziej czerwona, słodsza i smaczniejsza, tak
przynajmniej widziałem to we włoszech.
Zauważyłem w polsce, ze w kilku supermerkatach rzadko
odcina się grubą pierwszą skórę aż do pierwszej tkanki
tłuszczowej... a szkoda bo potem więcej pracy. Na szynce
parmeńskiej wypalone jest zawsze logo i korona, po czym
łatwo ją poznać.
To ciekawe danie i produkt, kosztowne do tego stopnia, że
do "tradycji" należą kradzieże pojazdów przewożących szynkę
z magazynów do dystrybutorów.
Szkoda, ze nie ma przepisów z "prosciutto" ale byłoby to
jej zmarnowanie z makaronem... .
--
Pozdrawiam - Ryszard Balawajder
www.makaron.pl - www.makaron.ws - www.makaron.it
[Serwis Makaron - jedyny polski serwis... makaronowy]
|