Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia smalec

Grupy

Szukaj w grupach

 

smalec

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2000-09-28 09:38:36

Temat: smalec
Od: "junior" <m...@3...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-28 11:27:47

Temat: Re: smalec
Od: "krycha" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik junior <m...@3...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8qv3gm$4ib$...@h...uw.edu.pl...
> czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?

Słoninkę kroi się w drobną kostkę, wrzuca do garnka i przetapia.
Pilnować, aby skwarki nie spiekły się zbyt mocno.
Pod koniec, tuż przed wyłączeniem ognia pod garnkiem, wrzucić starte jabłko,
kruche i winne.
Uwaga burzy się.
Smalec jest wtedy biały i oczywiście smaczny.
Pozdrawiam Krystyna.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-28 15:51:27

Temat: Re: smalec
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "krycha" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:8qvcva$dn4$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik junior <m...@3...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:8qv3gm$4ib$...@h...uw.edu.pl...
> > czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?
>
> Słoninkę kroi się w drobną kostkę, wrzuca do garnka i przetapia.
> Pilnować, aby skwarki nie spiekły się zbyt mocno.
> Pod koniec, tuż przed wyłączeniem ognia pod garnkiem, wrzucić starte
jabłko,
> kruche i winne.
> Uwaga burzy się.
> Smalec jest wtedy biały i oczywiście smaczny.
> Pozdrawiam Krystyna.

Ja chyba wolę tradycyjna z cebulką...
Do smażącej się słoninki wrzucamy pokrojona drobno cebulkę i moment później
wyłączamy... Nie smażymy cebulki długo bo się przypali zanim wystygnie...
Odrobinka soli i jest pyszotka...
I jeszcze drobna rada...
Jak tak lubisz smalczyk to kontroluj poziom cholesterolu we krwi... :(
Pozdrawiam Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-28 16:42:15

Temat: Re: smalec
Od: "Magdalena W." <z...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

krycha wrote in message <8qvcva$dn4$1@news.tpi.pl>...
>
>Użytkownik junior <m...@3...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
>napisał:8qv3gm$4ib$...@h...uw.edu.pl...
>> czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?
>
>Słoninkę kroi się w drobną kostkę, wrzuca do garnka i przetapia.
>Pilnować, aby skwarki nie spiekły się zbyt mocno.
>Pod koniec, tuż przed wyłączeniem ognia pod garnkiem, wrzucić starte jabłko,
>kruche i winne.
>Uwaga burzy się.
>Smalec jest wtedy biały i oczywiście smaczny.
>Pozdrawiam Krystyna.

Moja mama dawala jablko+cebula+majeranek. Cebula smazyla sie chwile ze smalcem,
majeranek na moment przed wylaczeniem, jablko w chwile po majeranku.
Ja kiedys przetestowalam wersje nieortodoksyjna, mianowicie wzielam cebule (chyba
nawet 3 sztuki) i chili (nieduzo) i wyszlo obledne! No, ale ja wszystko lubie na
ostro, takie zboczenie ;-))
Magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-28 19:13:20

Temat: Re: smalec
Od: "jedrus" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "junior" <m...@3...com.pl> napisał w wiadomości
news:8qv3gm$4ib$1@h1.uw.edu.pl...
> czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?

Hmmmmm, zalezy czyjej Babuni. Moja robi to tak:

Kroi sloninke + boczek w drobna kostke i na patelnie.
Pod koniec smazenia dodaje zabek czosnku, cebulke
pokrojona nie w kostke ale w "poltalarki", soli i lekko
( nie zawsze ) przyprawia.

smacznego

jedrus

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-29 08:44:22

Temat: Re: smalec
Od: "junior" <m...@3...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziękuję.

Czy mógłbyś jeszcze tylko rozszyfrować "poltalarki"?
junior

Użytkownik jedrus <b...@s...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
>
> Użytkownik "junior" <m...@3...com.pl> napisał w wiadomości
> news:8qv3gm$4ib$1@h1.uw.edu.pl...
> > czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?
>
> Hmmmmm, zalezy czyjej Babuni. Moja robi to tak:
>
> Kroi sloninke + boczek w drobna kostke i na patelnie.
> Pod koniec smazenia dodaje zabek czosnku, cebulke
> pokrojona nie w kostke ale w "poltalarki", soli i lekko
> ( nie zawsze ) przyprawia.
>
> smacznego
>
> jedrus
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-29 08:46:35

Temat: Re: smalec
Od: "junior" <m...@3...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

A co z ziołami? Czy dodajecie jakieś?
junior
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8qvpp2$8j9$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "krycha" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:8qvcva$dn4$1@news.tpi.pl...
> >
> > Użytkownik junior <m...@3...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> > napisał:8qv3gm$4ib$...@h...uw.edu.pl...
> > > czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?
> >
> > Słoninkę kroi się w drobną kostkę, wrzuca do garnka i przetapia.
> > Pilnować, aby skwarki nie spiekły się zbyt mocno.
> > Pod koniec, tuż przed wyłączeniem ognia pod garnkiem, wrzucić starte
> jabłko,
> > kruche i winne.
> > Uwaga burzy się.
> > Smalec jest wtedy biały i oczywiście smaczny.
> > Pozdrawiam Krystyna.
>
> Ja chyba wolę tradycyjna z cebulką...
> Do smażącej się słoninki wrzucamy pokrojona drobno cebulkę i moment
później
> wyłączamy... Nie smażymy cebulki długo bo się przypali zanim wystygnie...
> Odrobinka soli i jest pyszotka...
> I jeszcze drobna rada...
> Jak tak lubisz smalczyk to kontroluj poziom cholesterolu we krwi... :(
> Pozdrawiam Joanna
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-29 09:14:29

Temat: Odp: smalec
Od: "Sławomir Nowakowski" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik junior <m...@3...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8r1kmt$42h$...@h...uw.edu.pl...
> Dziękuję.
>
> Czy mógłbyś jeszcze tylko rozszyfrować "poltalarki"?
> junior

Nie jestem autorem tego postu, ale chyba go rozumiem.
Talarek to inaczej plasterek, a "pol" to chyba "pół".

pozdrawiam
Slawek N.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-29 11:15:48

Temat: Re: smalec
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



junior wrote:
>
> Dziękuję.
>
> Czy mógłbyś jeszcze tylko rozszyfrować "poltalarki"?
> junior
>

Z pół roku temu wałkowany był temat półplasterkowania (a także jego
pochodnych tzn. 1/2^n plasterkowania w odróżnieniu od siekania jako
procesu stochastycznego :)))

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-29 16:53:10

Temat: Re: smalec
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 28 Sep 2000 11:38:36 +0200, "junior" <m...@3...com.pl>
wrote:

>czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?

Sprobuj smalcu wytapianego z sadla. Do tego troche cebulki - tylko
wazne zeby dodac ja pod koniec i do na tyle chlodnego smalcu zeby
cebulki nie zrumienic. Mozna tez troche kwasnego, pokrojonego w drobna
kostke jablka, majeranku troszke jak ktos lubi...
Glowna zaleta sadla jest to ze skwarki wychodza znacznie bardziej
miekkie jak ze sloniny. Wada - ze smalcu w stosunku do skwarek
wychodzi mnostwo.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

" kraby" z piersi kurczaka
"Zdrowie na talerzu "
Pigwa
Domowa kuchnia francuska
re.bigos

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Odp: Odp: Odp: Odp: Panslavisto!
Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia)
Ketchup - :)
Świeży koperek, natka pietruszki - przechowywanie przez parę dni
Trucizna nasza powszechna.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X