« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-29 17:35:50
Temat: Odp: smalecKiedys zrobilismy taki smalczyk z wkrojona kielbaska (kielbasa byla bardzo
bardzo wedzona)
i dodalismy do smalczyku jalowiec - cale szyszki.
W zyciu potem nie jadlam czegos rownie smakowitego..
przy okazji.. niepamietam tez zeby udalo mi sie kupic rownie aromatyczny
jalowiec (tamten byl prosto z lasu)
Użytkownik junior <m...@3...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8r1kr4$43i$...@h...uw.edu.pl...
> A co z ziołami? Czy dodajecie jakieś?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-29 19:31:26
Temat: Re: smalec
Użytkownik "Sławomir Nowakowski" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:8r1mkn$729$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> Nie jestem autorem tego postu, ale chyba go rozumiem.
> Talarek to inaczej plasterek, a "pol" to chyba "pół".
Dokladnie tak jest. Cebulka krojona w kostke nie daje
takiego efektu jak w takich wiekszych kawalkach.
jedrus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-30 19:26:14
Temat: Re: smalec
Użytkownik "junior" <m...@3...com.pl> napisał w wiadomości
news:8r1kr4$43i$1@h1.uw.edu.pl...
> A co z ziołami? Czy dodajecie jakieś?
> junior
Wiesz moja babcia z przypraw używała tylko soli i pieprzu... No może
jeszcze, ale bardzo rzadko ziela angielskiego i listka...
Ja używam więcej przypraw, ale nie do smalczyku... A poza tym pytałaś o
smalczyk babuni...
Pozdrawiam
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-05 22:39:53
Temat: Re: smalec
Za czasów studenckich, na czarną godzinę zaopatrywałem się u mojej mamy w
smalec "mięsny"
Oto przepis:
Słoninka i mielone mięso w proporcji 4/1 na korzyść słoninki. Cebula i zioła
do smaku. (Ilość cebuli i ziół, a także ich asortyment - wg uznania). Topimy
słoninkę w standardowy sposób. Jednocześnie podsmarzamyy mięsko z cebulką
(albo wrzucamy ją do smalczyku). Wypełniamy słoiczki smalcem - dopełniamy
mięskiem. Można poza tym dodać, co nam pasuje. Od suszonych owoców po
świeże.
--
Jacek Kostka
J...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-07 21:49:13
Temat: Re: smalecJacek Kostka wrote:
> Słoninka i mielone mięso w proporcji 4/1 na korzyść słoninki. Cebula i zioła
> do smaku. (Ilość cebuli i ziół, a także ich asortyment - wg uznania). Topimy
> słoninkę w standardowy sposób. Jednocześnie podsmarzamyy mięsko z cebulką
> (albo wrzucamy ją do smalczyku). Wypełniamy słoiczki smalcem - dopełniamy
> mięskiem.
a spuść się na wątek spred kilku (nastu najwyżej) dni a'propos
konserwacjim ścierweńka.
Jak nie za gootujesz kilka dni z rzędu przez jakiś czs to ci się
bakteryje wlezą.
W tłuszczu to się trochę odwleka, ale dodatek cebuli przyspiesza proces
(przynajmnie mi się tak wydaje)
Ale sam jestem niestey pełen niemiłych doświadczeń ze śćierwem und
smacem niedogotoanym jako trzeba więc i później zepsutym
No chyba ,że robisz to na szybki użytek (2-4 tygodnie?)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-07 21:53:09
Temat: Re: smalecjunior napisał(a) w wiadomości: <8qv3gm$4ib$1@h1.uw.edu.pl>...
>czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?
babunia ?:)
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-09 18:42:03
Temat: Re: smalecOn Sat, 7 Oct 2000 23:53:09 +0200, "ostry" <o...@e...com.pl> wrote:
>junior napisa?(a) w wiadomo?ci: <8qv3gm$4ib$1@h1.uw.edu.pl>...
>>czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?
>
>babunia ?:)
>
>ostry
>
>
taaa , ale babunia kopnela w kalendarz... ;-)
Art.(Gruby )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-10 08:48:18
Temat: Re: smalecUżytkownik Gruby. < boruta@icbleu-nospam.org> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:b...@4...com..
.
> >>czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?
> >
> >babunia ?:)
> >
> >ostry
> >
> >
> taaa , ale babunia kopnela w kalendarz... ;-)
> Art.(Gruby )
Za duzo jadla smalcu?
Jader
p.s. Ale okrutny watek...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-10 20:47:33
Temat: Re: smalecOn Tue, 10 Oct 2000 10:48:18 +0200, "Jader" <j...@p...com.pl>
wrote:
>U?ytkownik Gruby. < boruta@icbleu-nospam.org> w wiadomooci do grup
>dyskusyjnych napisa?:b...@4...com..
.
>> >>czy ktos zna przepis na pyszny smalec babuni?
>> >
>> >babunia ?:)
>> >
>> >ostry
>> >
>> >
>> taaa , ale babunia kopnela w kalendarz... ;-)
>> Art.(Gruby )
>
>Za duzo jadla smalcu?
>
> Jader
>
>p.s. Ale okrutny watek...
>
nieee tam , okrutny to by byl gdybysmy powiedzieli "smalec z ........"
;-)
Art.(Gruby )
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-22 11:28:11
Temat: Re: smalecOdswieze troche watek :)
"Gruby." wrote:
> nieee tam , okrutny to by byl gdybysmy powiedzieli "smalec z ........"
> ;-)
> Art.(Gruby )
a propos-moze nie smalczyku ale "Nalewki Babuni" . Pare lat temu robilismy
impreze na Halloween i kazdy obowiazkowo przynosil cos od siebie.
Najwiekszym wzieciem cieszyla sie wlasnie nalewka do której ktos dopisal
jedna literke "z".
A, ze napoj mial ladny karminowy kolorek.... ;)
a wracajac do smalczyku-probowaliscie kiedys dodac odrobine pokrojonych
suszonych sliwek? Sama sie zdziwilam jakie to smaczne wyszlo
Pozdrawiam
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |