Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przystawka do miesa grilowanego

Grupy

Szukaj w grupach

 

przystawka do miesa grilowanego

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-30 10:34:59

Temat: przystawka do miesa grilowanego
Od: y...@a...pl szukaj wiadomości tego autora

czesc,

wybieram sie na imprezke grilowa, gdzie kazdy z uczestnikow ma przyniesc cos ze
soba. Chcialabym zrobic jakas salatke, ktora typowo pasuje do grilowanego miesa
(zeberka, karczek) i/lub kielbasy. Moze cos ziemniaczanego? Albo pomidory z
sosem czosnkowym? Cos co by sie dobrze komponowalo. Czy mozecie cos polecic?

Aga


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-30 10:42:02

Temat: Re: przystawka do miesa grilowanego
Od: "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:4aac.00001ae5.3f001252@newsgate.onet.pl...
> wybieram sie na imprezke grilowa, gdzie kazdy z uczestnikow ma
przyniesc cos ze
> soba.

Brokuły z fetą z sosem czaosnkowym. Proste i pyszne. Kiedyś podawałam
przepis, a zreszta pierwsze zdanie to cały przepis.

pozdr

cherokee

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 10:52:27

Temat: Re: przystawka do miesa grilowanego
Od: Grzegorz Mucha <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 30 Jun 2003 12:34:59 +0200, y...@a...pl wrote:

> czesc,
>
> wybieram sie na imprezke grilowa, gdzie kazdy z uczestnikow ma przyniesc cos ze
> soba. Chcialabym zrobic jakas salatke, ktora typowo pasuje do grilowanego miesa
> (zeberka, karczek) i/lub kielbasy. Moze cos ziemniaczanego? Albo pomidory z
> sosem czosnkowym? Cos co by sie dobrze komponowalo. Czy mozecie cos polecic?

Ja ostatnio regularnie do obiadków majstruję najprostszą sałatkę z
pomidorów i cebuli- na plasterki/półplasterki, obficie polać oliwą, warto
naprawdę octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem, bazylią(nawet
suszoną) i zajadać. Rewelacyjnym bonusem jest sosik, który można(a nawet
trzeba;) wytrzeć chlebkiem.

Jedyny ból może być z transportem - jak to pomidry lubią, niestety,
"puszczać wodę" i po kilku godzinach może to pływać w nadmiarowej ilości
sosu.

mucher

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 11:14:24

Temat: Re: przystawka do miesa grilowanego
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:bdp45p$qed$1@absinth.dialog.net.pl...
>
>
> Brokuły z fetą z sosem czaosnkowym. Proste i pyszne. Kiedyś podawałam
> przepis, a zreszta pierwsze zdanie to cały przepis.
>

ja sie wczoraj zrazilam do brokulow, w kazdym trzonku siedzial robal, a fe.
Zobaczylam toto dopiero po ugotowaniu.

wkn brrrrrrrrrr :-{


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 11:32:30

Temat: Re: przystawka do miesa grilowanego
Od: "Anet" <a...@t...net> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <y...@a...pl> napisał w wiadomości
news:4aac.00001ae5.3f001252@newsgate.onet.pl...
> czesc,
>
> wybieram sie na imprezke grilowa, gdzie kazdy z uczestnikow ma przyniesc
cos ze
> soba. Chcialabym zrobic jakas salatke, ktora typowo pasuje do grilowanego
miesa
> (zeberka, karczek) i/lub kielbasy. Moze cos ziemniaczanego? Albo pomidory
z
> sosem czosnkowym? Cos co by sie dobrze komponowalo. Czy mozecie cos
polecic?
>
> Aga

Gotowane, młode ziemniaki, różyczki kalafiora też ugotowane (ale nie
rozgotowane), zielony ogórek w kostke ( nie za dużo) plus ugotowane na
twardo i grubo pokrojone jajka. Do tego sos z czego kto lubi (śmietana,
majonez, jogurt, lub wszystkiego po trochu). Przyprawić sola, lub sosem
sałatkowym. Pyszne, o niebo lepsze niz chleb.

Anet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 13:10:05

Temat: Re: przystawka do miesa grilowanego
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 30 Jun 2003 12:34:59 +0200, y...@a...pl wrote:

>czesc,
>
>wybieram sie na imprezke grilowa, gdzie kazdy z uczestnikow ma przyniesc cos ze
>soba. Chcialabym zrobic jakas salatke, ktora typowo pasuje do grilowanego miesa
>(zeberka, karczek) i/lub kielbasy. Moze cos ziemniaczanego? Albo pomidory z
>sosem czosnkowym? Cos co by sie dobrze komponowalo. Czy mozecie cos polecic?
>
>Aga


nie przystawka ale taki sos-mazidlo-bogini-wie-co.

nalezy wziac ananasa. w dowolnej formie, i tak trzeba go nieco
zmasakrowac, znaczy podziabac na bardzo male kawalki, moze byc
taka ciapa ananasowa, wiec czy on zywy, ten ananas, czy z puszki
to nie ma znaczenia. ja uzywam z puszki, bo inaczej to calego po
porsu zezeram ;))). trzeba te kawalki male wrzucic do rondelka,
dolac troche octu jakiegos szlachetnego, soli i cukru (nie -
jesli ananas jest w syropie), i oczywiscie sok co sam wyszedl z
ananasa lub puszki ;)), pokroic drobno kawalek cebuli (wielkosci
szalotki na mala puszke ananasa - 4 krazki), dodac, osobno w
kawalku folii nie alu a tej przezroczystejk (moze byc woreczek)
ulozyc ladnie kilka ziarem pieprzu, ziela angielskiego,
koniecznie kuminu, ja jeszcze dodaje nasiona selera i czarnuszke
lub czarne nasiona cebuli, ale to niekonieczne. zawinac te folie
[pare razy i jakims mlotem lub walkiem albo palnac w ten
pakuneczek (polozony na desce do krojenia_ albo bardzo mocno
rozwalkowac - chodzi o rozdrobnienie przypraw, nie sproszkowanie
ich. ja uzywam mlota do rozwalania miesa na plasko oraz walka
drewnianego, ktorym bije pakunek ;)). potem zawartosc pakunku
wysypac do rondelka, przykryc i grzac az sos bedzie badzie
dokladnie zreudkowany, dosmaczyc, zeby pasowalo do mies - ma byc
slodko-slono-kwasne, z powiewem ananassa i pikanteria przypraw.
podawac najlepiej na letnio. na zimno tez wyjadam, ale nigdy nie
robie ZA duzo, bo najlepsze jest swieze. czas gotowania tego
cuda - do 45 minut, nie trzeba mieszac ani pilnowac, byleby nie
buzowalo sie za bardzo, wiec wysilek zaden

Van-Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 13:12:51

Temat: Re: przystawka do miesa grilowanego
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 30 Jun 2003 12:34:59 +0200, y...@a...pl wrote:

>czesc,
>
>wybieram sie na imprezke grilowa, gdzie kazdy z uczestnikow ma przyniesc cos ze
>soba. Chcialabym zrobic jakas salatke, ktora typowo pasuje do grilowanego miesa
>(zeberka, karczek) i/lub kielbasy. Moze cos ziemniaczanego? Albo pomidory z
>sosem czosnkowym? Cos co by sie dobrze komponowalo. Czy mozecie cos polecic?
>
>Aga


jeszcze mi sie przypomniala salatka kartoflana, co ja jadamy do
kurzych watrobek smazonych na ostro - kartofle ugotowane,
ostudzone, pokrojone w co sie chce, dodana duza ilosc posiekanej
cebuli plus duzo zieleniny - szczypiorek, koperek i pietruszka.
do tego cieply winegret z dosc duza iloscia gruboziarnistej
musztardy.
nastepna wersja salatki kartoflanej ;))

jeszcze coleslaw mozesz wykonac....tez sie komponuje

Van-Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 13:16:08

Temat: Re: przystawka do miesa grilowanego
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> czesc,
>>
>> wybieram sie na imprezke grilowa, gdzie kazdy z uczestnikow ma przyniesc cos ze
>> soba. Chcialabym zrobic jakas salatke, ktora typowo pasuje do grilowanego miesa
>> (zeberka, karczek) i/lub kielbasy. Moze cos ziemniaczanego? Albo pomidory z
>> sosem czosnkowym? Cos co by sie dobrze komponowalo. Czy mozecie cos polecic?
>
>Ja ostatnio regularnie do obiadków majstruj? najprostsz? sa?atk? z
>pomidorów i cebuli- na plasterki/pó?plasterki, obficie pola? oliw?, warto
>naprawd? octem balsamicznym, doprawi? sol?, pieprzem, bazyli?(nawet
>suszon?) i zajada?. Rewelacyjnym bonusem jest sosik, który mo?na(a nawet
>trzeba;) wytrze? chlebkiem.
>
>Jedyny ból mo?e by? z transportem - jak to pomidry lubi?, niestety,
>"puszcza? wod?" i po kilku godzinach mo?e to p?ywa? w nadmiarowej ilo?ci
>sosu.
>
>mucher


kolejnosc w tej salatce tez jest wazna. no dosc ;)) pomidory i
cebule dobrze posolic i poczekac, od czasu do czasu majtajac
lyzka w misce, jak sok z pomidorow wyleci, to dolac oliwy i
wymieszac i wyjdzie taki sos sam, juz zadnego winegretowatego
niczego ani octu ani cytryny nie trzeba...ja tez dorzucam
bazylie, a ostatnio- wyuzdanie wrecz moje pesto..... suszonej nie
uzywam w ogole. lepiej zrobic prawie pesto i zamrozic

tez wycieram chlebem miche.

a bol usuanc za pomoca pokrojenia pomidorow na miejscu, w
warunkach polowych ;))

Van-Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 13:32:45

Temat: Re: przystawka do miesa grilowanego
Od: Grzegorz Mucha <m...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 30 Jun 2003 14:16:08 +0100, Krysia Thompson wrote:


> kolejnosc w tej salatce tez jest wazna. no dosc ;)) pomidory i
> cebule dobrze posolic i poczekac, od czasu do czasu majtajac
> lyzka w misce, jak sok z pomidorow wyleci, to dolac oliwy i
> wymieszac i wyjdzie taki sos sam, juz zadnego winegretowatego

Ale balsamico kwasu ma niewiele, a smaczek rzeczywiście sympatyczny dodaje.
A w moich warunkach domowych przeważnie majstruję to trzask prask jako
przekąskę do kanapek czy dodatek do obiadu. A jeszcze tydzień-dwa i własne
pomidorki będą... mniam...

O, oliwek można parę dorzucić, jak kto lubi...

> bazylie, a ostatnio- wyuzdanie wrecz moje pesto..... suszonej nie
> uzywam w ogole. lepiej zrobic prawie pesto i zamrozic

Kurczę, a ja cały czas nie mogę się zebrać, coby tą bazylię posadzić. Na
szczęście mamie się nudzi (wakacje), może wpadnie i zasieje ;) A żebym miał
świeżą, to bym sobie dziś bruschettę na obiad zrobił (choć może i z
suszonej wyjdzie jaka namiastka).

> a bol usuanc za pomoca pokrojenia pomidorow na miejscu, w
> warunkach polowych ;))

Tak właśnie i myślałem ;). Tyle że impreza składkowa i zmyliło mnie to co
nieco.

mucher,
zażerający się wiśniami (wiśnia jest wiśnia,witaminy to podstawa ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-30 14:02:33

Temat: Re: przystawka do miesa grilowanego
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Kurcz?, a ja ca?y czas nie mog? si? zebra?, coby t? bazyli? posadzi?. Na
>szcz??cie mamie si? nudzi (wakacje), mo?e wpadnie i zasieje ;) A ?ebym mia?
>?wie??, to bym sobie dzi? bruschett? na obiad zrobi? (cho? mo?e i z
>suszonej wyjdzie jaka namiastka).

nie wiem czy teraz bedzie rosnac z nasion jeszcze tak na fest. a
suszona wyrzuc - ani to dekoracja, ani smak...o ile eni masz
jakiejs tajemnej metody suszenia ;)) trociny zielone tylko i
tyle. slowo daje, lepiej zamrozic


a co do szast prast to sie godze na ocet i go wybaczam...a
malinowy ocet masz? ten to miesza w glowei na slatace z
pom,idorow

Van-Pierz
>
>mucher,
>za?eraj?cy si? wi?niami (wi?nia jest wi?nia,witaminy to podstawa ;)

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Podpatrzone u cioci...[p]
Briosze- Blancanieves popraw mnie
Pyt. do testujących bulle szwedzkie Adioli
co siedziało w zupie cherokee?
Hamburgery z grilla

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »