From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przystawka do miesa grilowanego
Date: Mon, 30 Jun 2003 14:10:05 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <o...@4...com>
References: <4...@n...onet.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: corp-news
Lines: 42
X-Authenticated-User: $$0z_m-i-
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: Newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Comments3: IMPORTANT: Under NO circumstances will postings containing illegal or
copyrighted material through this service be tolerated!!
X-Report: Please report illegal or inappropriate use to <a...@n...com> You may
also use our online abuse reporting from:
http://www.newsfeeds.com/abuseform.htm
X-Abuse-Info: Please be sure to forward a copy of ALL headers, INCLUDING the body (DO
NOT SEND ATTACHMENTS)
Organization: Newsfeeds.com http://www.newsfeeds.com 100,000+ UNCENSORED Newsgroups.
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.int
ernetia.pl!skynet.be!skynet.be!nntp-relay.ihug.net!ihug.co.nz!news-out.newsfeed
s.com!propagator2-maxim!feed-maxim.newsfeeds.com!corp-news.newsgroups.com!not-f
or-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161713
Ukryj nagłówki
On 30 Jun 2003 12:34:59 +0200, y...@a...pl wrote:
>czesc,
>
>wybieram sie na imprezke grilowa, gdzie kazdy z uczestnikow ma przyniesc cos ze
>soba. Chcialabym zrobic jakas salatke, ktora typowo pasuje do grilowanego miesa
>(zeberka, karczek) i/lub kielbasy. Moze cos ziemniaczanego? Albo pomidory z
>sosem czosnkowym? Cos co by sie dobrze komponowalo. Czy mozecie cos polecic?
>
>Aga
nie przystawka ale taki sos-mazidlo-bogini-wie-co.
nalezy wziac ananasa. w dowolnej formie, i tak trzeba go nieco
zmasakrowac, znaczy podziabac na bardzo male kawalki, moze byc
taka ciapa ananasowa, wiec czy on zywy, ten ananas, czy z puszki
to nie ma znaczenia. ja uzywam z puszki, bo inaczej to calego po
porsu zezeram ;))). trzeba te kawalki male wrzucic do rondelka,
dolac troche octu jakiegos szlachetnego, soli i cukru (nie -
jesli ananas jest w syropie), i oczywiscie sok co sam wyszedl z
ananasa lub puszki ;)), pokroic drobno kawalek cebuli (wielkosci
szalotki na mala puszke ananasa - 4 krazki), dodac, osobno w
kawalku folii nie alu a tej przezroczystejk (moze byc woreczek)
ulozyc ladnie kilka ziarem pieprzu, ziela angielskiego,
koniecznie kuminu, ja jeszcze dodaje nasiona selera i czarnuszke
lub czarne nasiona cebuli, ale to niekonieczne. zawinac te folie
[pare razy i jakims mlotem lub walkiem albo palnac w ten
pakuneczek (polozony na desce do krojenia_ albo bardzo mocno
rozwalkowac - chodzi o rozdrobnienie przypraw, nie sproszkowanie
ich. ja uzywam mlota do rozwalania miesa na plasko oraz walka
drewnianego, ktorym bije pakunek ;)). potem zawartosc pakunku
wysypac do rondelka, przykryc i grzac az sos bedzie badzie
dokladnie zreudkowany, dosmaczyc, zeby pasowalo do mies - ma byc
slodko-slono-kwasne, z powiewem ananassa i pikanteria przypraw.
podawac najlepiej na letnio. na zimno tez wyjadam, ale nigdy nie
robie ZA duzo, bo najlepsze jest swieze. czas gotowania tego
cuda - do 45 minut, nie trzeba mieszac ani pilnowac, byleby nie
buzowalo sie za bardzo, wiec wysilek zaden
Van-Pierz
K.T. - starannie opakowana
|