Data: 2003-06-30 13:16:08
Temat: Re: przystawka do miesa grilowanego
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> czesc,
>>
>> wybieram sie na imprezke grilowa, gdzie kazdy z uczestnikow ma przyniesc cos ze
>> soba. Chcialabym zrobic jakas salatke, ktora typowo pasuje do grilowanego miesa
>> (zeberka, karczek) i/lub kielbasy. Moze cos ziemniaczanego? Albo pomidory z
>> sosem czosnkowym? Cos co by sie dobrze komponowalo. Czy mozecie cos polecic?
>
>Ja ostatnio regularnie do obiadków majstruj? najprostsz? sa?atk? z
>pomidorów i cebuli- na plasterki/pó?plasterki, obficie pola? oliw?, warto
>naprawd? octem balsamicznym, doprawi? sol?, pieprzem, bazyli?(nawet
>suszon?) i zajada?. Rewelacyjnym bonusem jest sosik, który mo?na(a nawet
>trzeba;) wytrze? chlebkiem.
>
>Jedyny ból mo?e by? z transportem - jak to pomidry lubi?, niestety,
>"puszcza? wod?" i po kilku godzinach mo?e to p?ywa? w nadmiarowej ilo?ci
>sosu.
>
>mucher
kolejnosc w tej salatce tez jest wazna. no dosc ;)) pomidory i
cebule dobrze posolic i poczekac, od czasu do czasu majtajac
lyzka w misce, jak sok z pomidorow wyleci, to dolac oliwy i
wymieszac i wyjdzie taki sos sam, juz zadnego winegretowatego
niczego ani octu ani cytryny nie trzeba...ja tez dorzucam
bazylie, a ostatnio- wyuzdanie wrecz moje pesto..... suszonej nie
uzywam w ogole. lepiej zrobic prawie pesto i zamrozic
tez wycieram chlebem miche.
a bol usuanc za pomoca pokrojenia pomidorow na miejscu, w
warunkach polowych ;))
Van-Pierz
K.T. - starannie opakowana
|