| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-28 09:50:52
Temat: pycha sałatkaŻółta sałatka z pędami bambusa
Składniki Przepis
200 gram ryżu paraboiled (2 woreczki)
puszka groszku
kilka plastrów dobrej szynki
ok. 4 kawałków marynowanej czerwonej papryki
ok. pół puszki pędów bambusa
1 średni ogórek konserwowy
łyżeczka curry
sól, biały pieprz
olej
sok z pół cytryny
Ryż ugotować z solą i curry, które nada mu piękny żółty kolor. Najlepszy do
tej sałatki jest ryż paraboiled, gdyż nie skleja się po ugotowaniu.
Do miski wsypać groszek, pokrojoną paprykę, ogórka i szynkę oraz cienkie
paseczki pędów bambusa (po wyjęciu z puszki dobrze jest opłukać je wodą) i
wymieszać wszystko z ostudzonym ryżem.
Sałatkę doprawić solą i pieprzem, wlać 4 łyżki oleju i wcisnąć sok z pół
cytryny. Dokładnie wymieszać i podawać. Można ewentualnie dodać trochę cukru
na czubku łyżeczki.
Sałatka jest pycha, w ciągu jednego wieczora zjedliśmy w dwie osoby cała
michę. Polecam.
Zreszta przeklejona żywcem z mojej stroniczki.
Wkn
www.gotowanie.wkl.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |